Narkotikų verslo žiurkynas: išdavinėti ir skųsti vieniems kitus – kasdienybė

Laisvėje apgaudinėja vieni kitus, o patekę už grotų įskundžia net artimiausius draugus, kad tik išgelbėtų savo kailį. Vilniaus nusikaltėlių pasaulyje nebeliko kadaise buvusio savotiško garbės kodekso.

Vilnietis R.Aukštuolis į teisiamųjų suolą sėdo dėl narkotikų kontrabandos.<br> lrytas.lt koliažas.
Vilnietis R.Aukštuolis į teisiamųjų suolą sėdo dėl narkotikų kontrabandos.<br> lrytas.lt koliažas.
Vilnietis R.Aukštuolis į teisiamųjų suolą sėdo dėl narkotikų kontrabandos.
Vilnietis R.Aukštuolis į teisiamųjų suolą sėdo dėl narkotikų kontrabandos.
Nusikaltėliai daugiausia pelnėsi gabendami kanapes.<br>M.Patašiaus nuotr.
Nusikaltėliai daugiausia pelnėsi gabendami kanapes.<br>M.Patašiaus nuotr.
Nusikaltėliai daugiausia pelnėsi gabendami kanapes.<br>M.Patašiaus nuotr.
Nusikaltėliai daugiausia pelnėsi gabendami kanapes.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2019-12-01 14:46, atnaujinta 2019-12-02 06:18

„Kai policija mane sulaikė, nustojau vartoti kvaišalus, todėl grįžo atmintis. Tad dabar galiu papasakoti, kaip iš tikrųjų buvo“, – taip tyrėjams nuolatinį savo parodymų kaitaliojimą paaiškino žinomas narkotikų prekeivis Aleksandras Gorelovas.

Atmintį esą atgavęs vyriškis buvo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės, o remiantis jo parodymais suimtas buvęs Vilniaus kriminalinio pasaulio šulas Raimondas Aukštuolis, kuris jaunystėje kartu su A.Gorelovo tėvu Vladimiru buvo siejamas su garsia Zelionų grupuote.

Už grotų atsidūrė ir visa R.Aukštuolio šeima – žmona ir du sūnūs.

Neseniai šią bylą pradėjo nagrinėti Vilniaus apygardos teismas. Kaltinamieji – Aukštuoliai. Liudytojai – nuo baudžiamosios atsakomybės atleisti narkotikų prekybos tinklo audėjai A.Gorelovas ir Olegas Pozdniakovas. Pastarasis yra tolimas R.Aukštuolio giminaitis.

Kvaišalai – padangose

Prabangiu gyvenimu ir naujausio modelio automobiliais mėgę puikuotis A.Gorelovas bei O.Pozdniakovas į narkotikų prekybą įsisuko dar prieš šešerius metus.

Jie į Ispaniją ir Olandiją siųsdavo kurjerius, kurie vežė kanapes. Už jų kilogramą vilniečiai mokėjo apie 2 tūkstančius eurų, o Lietuvoje parduodavo triskart brangiau.

Kadangi per vieną kartą paprastai parveždavo 10 kilogramų šių kvaišalų, pelnas būdavo 40 tūkstančių eurų. Tiesa, 5500 eurų už kilogramą dar reikėdavo sumokėti vairuotojui.

Narkotikų kurjeriai važinėjo nuolat, tad prekeivių pelnas augo.

Iš pradžių kontrabandininkai imitavo padangų prekybos verslą – oficialiai pirkdavo keliasdešimt padangų, kuriose paslėpdavo kanapes, ir pargabendavo mikroautobusu.

Vėliau tam tikslui naudojo lengvuosius, daugiausia „Citroën“ markės, automobilius.

Slėptuvė – oro filtre

Kvaišalų prekeiviai Marijampolėje turėjo savo meistrą, kuris už 1500 eurų įrengdavo slėptuvę kvaišalams.

Tokią narkotikams gabenti paruoštą mašiną, į kurios oro filtrą būdavo įdedami pinigai, perduodavo kurjeriui. Šis, nuvykęs į Ispaniją, ją perduodavo vietiniam prekeiviui.

Ispanas savo garaže iš oro filtro pasiimdavo pinigus, o ten įdėdavo narkotikų.

Jie būdavo supakuoti, vakuumuojami ir mirkomi specialiame tirpale – kad šunys neužuostų. Kitą dieną taip paruošta mašina būdavo perduodama kurjeriui, kuris dažnai net nežinodavo, kas ir kur paslėpta.

Mulkino vienas kitą

Nors narkotikų kurjeriai kursavo vienas po kito, ne visada viskas vyko pagal planą.

Kartą Ispanijoje jie stipriai nukentėjo nuo klaipėdiečio Evaldo, kuris buvo kalnuose išsinuomojęs namą.

 

Ten jis gyveno kartu su savo mergina Monika ir tarpininkaudavo narkotikų prekeiviams. Per jį dažnai narkotikus pirkdavo ir A.Gorelovas su O.Pozdniakovu.

Vilniečiai susidraugavo su vaizdingoje vietoje kalnuose gyvenusiais klaipėdiečiais, tad jų name dažnai apsistodavo ir ilgiau.

Tačiau kartą Evaldas iš vilniečių paėmė kanapėms pirkti skirtus 25 tūkstančius eurų ir pasakęs, kad važiuoja paimti kvaišalų, dingo.

Vilniečiai dar kelias dienas laukė Evaldo jo namuose kalnuose, tačiau jis nepasirodė.

Vėliau paaiškėjo, kad Evaldas pasisavino pinigus dar iš kelių narkotikų prekeivių.

Skausmingai nuostolį išgyvenęs O.Pozdniakovas nutarė panašiu būdu atsigriebti. Jis nuvažiavo į Olandiją pas savo pažįstamą prekeivį Romaną ir įkalbėjo, kad jis duotų į skolą 30 tūkstančių eurų kainuojantį kilogramą kokaino.

Grįžęs į Lietuvą ir pasitaręs su savo verslo partneriu A.Gorelovu O.Pozdniakovas nutarė apgauti Romaną. Jie kokainą pardavė, o pinigus išleido savo reikmėms.

Sulaikė su įkalčiais

Lengvas gyvenimas baigėsi 2017 metų gruodį, kai prie patyrusių narkotikų prekeivių prisijungė iš kvaišalų praturtėti nusprendęs Tomas Aukštuolis – nusikalstamo pasaulio šulo R.Aukštuolio sūnus.

T.Aukštuolis buvo sulaikytas 2017 m. gruodžio 21 dieną, kai išėjo iš A.Gorelovo tėvų namo sostinės Žvėryno rajone kuprinėje nešdamas beveik 2 kilogramus kanapių.

Tą pačią dieną buvo sučiuptas ir A.Gorelovas, kurio tėvų garaže buvo aptikti dar 9 kilogramai kvaišalų.

Buvo ieškoma deimanto

Tačiau policijai ne jie rūpėjo. Jau nuo pirmosios sulaikymo dienos įtariamieji buvo spaudžiami, kad duotų parodymus prieš R.Aukštuolį ir įvardytų jį kontrabandos organizatoriumi.

Policijos pareigūnai turėjo savų sąskaitų su šiuo kovinės sporto šakos ušu meistru. Mat prieš kelerius metus R.Aukštuolis pasišaipė iš seklius vaizduojančių pareigūnų.

Tuomet kriminalinio pasaulio šulas, perkandęs į kamerą atsiųstą policijos šnipą, jam kaip paslaptį pašnibždėjo, kad savo sodybos kūdroje saugo iš kolekcininko Andrejaus Balykos namų pagrobtą įspūdingą 200 karatų deimantą.

Sekliai tuo patikėjo, mat R.Aukštuolis 2013 metais buvo sulaikytas, kai bandė už 570 tūkst. eurų parduoti 56 ikonas – dalį kolekcijos, kuri dar 2008 metais buvo pagrobta iš A.Balykos namo.

Netrukus po šio pokalbio pas R.Aukštuolio artimuosius apsilankė pareigūnai. Jie turėjo teisėjo patvirtintą prokuroro leidimą atlikti kratą – ieškoti 200 karatų deimanto.

Policininkų atvežti specialistai specialia aparatūra bandė kūdroje ieškoti deimanto. Kai jie nieko neaptiko, atvyko narai, tačiau ir jų pastangos buvo bergždžios.

Tik vakarop pareigūnai greičiausiai susiprato, kad iš jų buvo pasityčiota, ir išvyko iš sodybos.

Informacijos gauti nepavyko

Tad pareigūnai, su narkotikais sulaikę R.Aukštuolio sūnų Tomą, ypač stengėsi surinkti įrodymų, kad ir tėvas prisidėjo prie kontrabandos.

Iš kalėjimo specialiai buvo paleistas policijai padėti sutikęs narkotikų prekeivis Leonidas Kruopa. Jam buvo duota užduotis susitikti su vis dar laisvėje esančiu O.Pozdniakovu ir išpešti iš jo ką nors apie R.Aukštuolį.

Per susitikimą O.Pozdniakovas atvirai pasakojo, kaip veža narkotikus, gyrėsi, kad iš šio verslo baigia pastatyti įspūdingą namą.

Narkotikų prekeivis baiminosi, kad gali būti pats sulaikytas, o tuomet pareigūnai konfiskuos jo namą.

Tačiau per pokalbį O.Pozdniakovas nė žodžiu neužsiminė apie R.Aukštuolį.

Pavogė paliktą užstatą

Nors O.Pozdniakovo bendrininkas A.Gorelovas buvo sulaikytas, jis pats toliau prekiavo narkotikais. Tik šiek tiek pakeitė verslo profilį – nutarė mulkinti kitus prekeivius.

Iš pradžių buvo apgautas senas O.Pozdniakovo pažįstamas Inokentijus Govorkovas, pravarde Kieša. Iš jo O.Pozdniakovas į skolą paėmė 300 gramų kokaino ir kaip užstatą paliko apynaujį automobilį „Audi A8“, tačiau sau pasiliko atsarginį šios mašinos raktą.

Patykojęs I.Govorkovą, kai jis „Audi“ atvyko papietauti į vieną restoraną, O.Pozdniakovas su draugu mašiną pavogė Kiešai iš panosės.

Vėliau panašiu metodu buvo apgautas kitas sostinės narkotikų prekeivis – Davidas.

Namas nebuvo konfiskuotas

Po kelių mėnesių pareigūnai sulaikė O.Pozdniakovą, jis iškart pradėjo duoti parodymus prieš jį užtarusį R.Aukštuolį ir įvardijo jį kaip narkotikų prekybos organizatorių.

Už tai narkotikų prekeivis buvo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės.

Pavyko išsaugoti ir namą, kurį jis statėsi iš pelno, gauto prekiaujant kvaišalais.

Nuo baudžiamosios atsakomybės atleistas ir ilgametis O.Pozdniakovo bendrininkas A.Gorelovas.

Tiesa, jis ilgai nieko nepasakojo apie R.Aukštuolį, o visą kaltę bandė suversti jo sūnui Tomui, vadino jį pagrindiniu kontrabandos organizatoriumi.

Tik gerokai vėliau, pareiškęs, kad nustojus vartoti narkotikus jam pagerėjo sveikata ir sugrįžo atmintis, nusikaltimo organizatoriumi įvardijo R.Aukštuolį.

Kaip aktyvų narkotikų prekeivį jis nurodė ir kitą R.Aukštuolio sūnų Roką.

Rūpėjo ne narkotikai?

Turėdamos dviejų narkotikų prekeivių parodymus ankstyvą praėjusių metų gegužės 29 dienos rytą gausios policijos pajėgos atvyko į R.Aukštuolio sodybą Vilniaus rajone.

Kai visi dar miegojo, laužtuvais buvo išlaužtos namo durys ir aukštyn kojom apverstas visas pastatas.

Nors leidime kratai daryti buvo rašoma, kad bus ieškoma narkotikų, ko gero, pagrindinis tikslas buvo brangus deimantas.

Nors nei narkotikų, nei deimanto tyrėjai neaptiko, R.Aukštuolis ir jo sūnus Rokas buvo apkaltinti prekyba kvaišalais ir uždaryti į areštinę. Sulaikyta buvo ir R.Aukštuolio žmona – jai pareikšti įtarimai dokumentų klastojimu.

„Kai atiduosi deimantą, tu ir visa šeima išeis į laisvę. Priešingu atveju supūsi kalėjime“, – esą taip R.Aukštuoliui į ausį pašnibždėjo vienas pareigūnas.

Atrodo, kad R.Aukštuolis taip nieko ir nepapasakojo apie deimantą, nes iki šiol laikomas už grotų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.