Dėl paskolų senoliams teisiamas Troškūnų kunigas priminė sutartį su Vatikanu

Finansiniais nusižengimais kaltinamas Troškūnų klebonas Saulius Filipavičius toliau neigia kaltę, tačiau nutarė sustiprinti savo gynybą teisme. Dabar jį gina jau du advokatai.

Troškūnų kleboną S.Filipavičių (dešinėje) gina vilniečiai advokatai R.Kuzminas (viduryje) ir R.Mikliušas.<br>A.Švelnos nuotr.
Troškūnų kleboną S.Filipavičių (dešinėje) gina vilniečiai advokatai R.Kuzminas (viduryje) ir R.Mikliušas.<br>A.Švelnos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-12-05 18:57

Prieš Anykščių teismą stojęs Troškūnų klebonas S.Filipavičius pagaliau davė parodymus.

Posėdžio pradžioje buvo šiokia tokia intriga.

Teisiamąjį gina vilnietis advokatas Rimondas Kuzminas, todėl visi nustebo, kai salėje pasirodė garsus advokatas irgi vilnietis Romualdas Mikliušas.

Po posėdžio žurnalisto paklaustas, kodėl prireikė antro gynėjo, S.Filipavičius neatviravo: „Šiaip sau.“ Ankstesniuose posėdžiuose buvo išklausyti visi liudytojai. Šįsyk visi laukė svarbaus momento – kokius parodymus duos pats teisiamasis.

Tačiau S.Filipavičiaus apklausai neprireikė nė pusvalandžio.

Savo kalbą S.Filipavičius buvo pasirengęs raštu iš anksto – teisme jam reikėjo ją tik perskaityti. Teisiamajam klausimų turėjo tik teisėja ir prokuroras, o gynėjai pareiškė neturintys ko paklausti.

Rado krūvą griuvėsių

Savo kalbą teisme S.Filipavičius pradėjo nuo to, kad ateinantį pavasarį sukaks 30 metų, kai jis yra klebonas Troškūnų Švenčiausiosios Trejybės parapijoje.

Dvasininkas prisiminė, kad atvykęs į Troškūnus rado krūvą griuvėsių: sunykusį vienuolyną, o koplyčia ir varpinė buvo kiaurais stogais. Be to, parapijos kasoje aptiko nemažą skolą.

„Per tuos 30 darbo metų Troškūnai tapo klestinčiu kultūros centru, kuris žinomas ne tik mūsų šalyje – atvyksta žmonių iš Japonijos, Kanados, kitų šalių“, – dėstė teisiamasis.

Troškūnuose nuolat vyksta edukaciniai renginiai, nemažai žiūrovų sutraukiantys koncertai, stovyklos vaikams.

Prašė vyskupo leidimo

Po trumpo prisistatymo S.Filipavičius pareiškė, kad savo kaltės dėl prokuroro pareikštų kaltinimų nepripažįsta. Jis viską daręs laikydamasis įstatymų ir vidinės bažnytinės tvarkos.

Kalbėdamas apie prokurorų mestą kaltinimą dėl aplaidaus parapijos buhalterinės apskaitos tvarkymo teisiamasis priminė, jog ankstesniame posėdyje liudijęs Panevėžio vyskupas Linas Vodopjanovas nurodė, kad dėl apskaitos tvarkymo pretenzijų parapijai neturi.

S.Filipavičius atkreipė dėmesį į tai, kad tikinčiųjų aukos ir rinkliavos už religinius patarnavimus – mišias, laidotuves, santuoką, šventinimą – yra išimtinai bažnyčios vidaus reikalas.

Šios lėšos neapmokestinamos – tai kunigo atlygis, kurį jis panaudoja savo nuožiūra.

Tokią tvarką numato Lietuvos ir Vatikano sudaryta sutartis.

Pateiks naujas išvadas

Klebonas pareiškė, kad pateiks dar vieno auditoriaus išvadas. Jis teigė, kad to ėmėsi po to, kai prokuroras suabejojo gynybos prašymu ankstesniame posėdyje liudijusio šalyje žinomo auditoriaus, „Auditoriaus konsultacijų“ atstovo Artūro Kapitanovo išvadomis.

Dabar išvadas pateiks įmonės „Verus Auditus“ atstovas Česlovas Maculevičius.

S.Filipavičiaus teigimu, tai turėtų būti padaryta per kelias savaites. Kad auditorius galėtų įvertinti parapijos finansinius reikalus, reikėjo gauti vyskupo leidimą.

Pildė supaprastinta tvarka

Teisiamojo teigimu, jis tinkamai tvarkė savo asmeninio ūkio buhalterinę apskaitą. Dar prieš 16 metų dvasininkas išsiėmė individualios ūkininko veiklos pažymėjimą.

Kadangi nesamdęs darbuotojų ir nepirkęs jokio turto, todėl tvarkęs buhalteriją supaprastinta tvarka. Pajamų ir išlaidų žurnalą pildęs pats.

Ūkio pajamas sudarė iš Nacionalinės mokėjimo agentūros gaunamos išmokos ir lėšos už parduotą šieną. S.Filipavičius tikino, kad ūkininko žurnalą buvo nunešęs parodyti Anykščių mokesčių inspektorėms. Jo teigimu, specialistės priekaištų neturėjo.

Skolino tik pažįstamiems

S.Filipavičius taip pat nesutiko, kad skolindamas pinigus pažeidė tvarką: „Absurdiškas kaltinimas. Juk pagal tai kiekvieną 10–20 eurų kaimynei paskolinusią bobutę galima būtų nuteisti.“

Teisiamojo teigimu, asmenines lėšas jis skolino draugams ir pažįstamiems, kuriems norėjo ir galėjo padėti. Pasak jo, tik kelios paskolos buvo su palūkanomis, o kitos – beprocentės.

S.Filipavičius tikino, kad už palūkanas gautas pajamas deklaravo ir sumokėjo priklausančius mokesčius.

Prokurorui priminus, kad suteiktos paskolos siekė per pusę milijono eurų, teisiamasis rėžė, jog per tuos 7 metus gavo apie 14 tūkst. eurų pajamų ir sumokėjo 15 proc. mokestį.

Teismas nesidomėjo, nei iš kur dvasininkas sukaupė tokias milžiniškas sumas, nei kiek pinigų išleido mokesčiams.

Dvasininkui pateikti trys kaltinimai

Prokurorai S.Filipavičių kaltina aplaidžiu parapijos ir savo asmeninio ūkio buhalterinės apskaitos tvarkymu ir neteisėtu vertimusi ūkine, komercine, finansine ar profesine veikla.

Turima duomenų, kad klebonas ne tik teikė dvasines paslaugas, bet ir buvo ūkininkas – turėjo įregistravęs savo ūkį.

Be to, neturėdamas leidimo verstis paskolų teikimu jis skolino žmonėms pinigus už palūkanas ir be jų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.