Siuntų tarnyba apsimetę asmenys iš moters tikėjosi išvilioti 7,5 tūkst. eurų

Policija bene kasien gauna pranešimų apie įvairius sukčiavimo atvejus, kuomet iš patiklių piliečių išviliojami pinigai. Šįkart su portalo lrytas.lt žurnalistais susisiekė šiaulietė, kuri panoro papasakoti trečiadienį įvykusį nutikimą – su jos darbuotoja susisiekė rusakalbiai asmenys, norėję apgaulės būdu išsireikalauti net 7,5 tūkst. eurų.

Susirašinėjimas su sukčiais.<br>Lrytas.lt koliažas
Susirašinėjimas su sukčiais.<br>Lrytas.lt koliažas
Susirašinėjimas su sukčiais.<br>Skaitytojo nuotr.
Susirašinėjimas su sukčiais.<br>Skaitytojo nuotr.
Susirašinėjimas su sukčiais.<br>Skaitytojo nuotr.
Susirašinėjimas su sukčiais.<br>Skaitytojo nuotr.
Susirašinėjimas su sukčiais.<br>Skaitytojo nuotr.
Susirašinėjimas su sukčiais.<br>Skaitytojo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 5, 2019, 9:07 PM, atnaujinta Dec 6, 2019, 9:07 AM

Vienos Šiauliuose įsikūrusios įmonės vadovė laiku išgelbėjo savo darbuotoją, kuri atėjo pasiskolinti pinigų, kuomet neva iš Rygos oro uosto muitinės gavo žinutę apie sulaikytą siuntą. Pasirodo, siuntinys itin vertingas – jame yra auksas ir įvairūs svarbūs dokumentai, kurių vertė siekia 350 tūkst. eurų. Pirmiausia moterys pagalvojo, kad tokios sumos sukčiai iš jų reikalauja už siuntinį, tačiau vėliau žinutėje paaiškinta, kad sumokėti reikia kiek mažiau.

Aplink pirštą moterį norėję apsukti asmenys siuntos „gavėjai“ parašė per rusų naudojamą socialinį portalą „odnoklasnik.ru“.

Prašė per daug

Moteriai nekilo abejonių dėl siuntinio tikrumo, mat apgavikai įvardino vardą ir pavardę gavėjos draugo. Vis dėlto dėl „siuntėjo“ specifinio darbo, su juo tuo metu negalima buvo susisiekti, kad įsitikintų, jog siuntinys tikras.

Tačiau sukčiai neapgalvojo, kad suma, kurios jie reikalauja, yra smarkiai per didelė vidutinį atlyginimą uždirbančiam žmogui – galbūt jei šie būtų pareikalavę mažesnės sumos, jų nusikaltimas būtų pavykęs. Šie už siuntinį paprašė net 7,5 tūkst. eurų.

Bijodama prarasti vertingus daiktus moteris kreipėsi į savo darbo vadovę.

„Man tai buvo įtartinos milžiniškos sumos. Aš sakiau, kad jau tikrai tokios sumos paskolinti neturiu galimybės. Net man, kaip įmonės vadovei, tokios sumos nėra realios. Sakau, kad bandom pasitikrinti. Jie norėjo, kad viskas būtų labai greitai, kad penktadienį jau būtų padarytas pavedimas.

Sakau, pirmoje eilėje paprašyk sąskaitos. Pasižiūrėsim, kokia institucija bus sąskaitos gavėjas. Atsiunčia. Nurodyta šalis – Ispanija. Prisegta kažkokia moteris, jos vardas ir pavardė. Pasakiau, kad viskas aišku, reikia tikrinti“, – kalbėjo moteris.

Atsarga gėdos nedaro

Padėti savo darbuotojai panorusi moteris susisiekė su muitine, kad ši patvirtintų arba paneigtų informaciją apie tariamą siuntinį. Žinoma, muitinė apie tokią siuntą informacijos neturėjo. Vėliau susisiekė ir su Rygos oro uostu. Čia informacija buvo dar kartą patvirtinta – siuntinys neegzistuoja.

„Pasakiau užblokuoti tuos sukčius. Kiek sugebėjau įlįsti, nes nemoku naudotis ta programa, tai tas profilis sukurtas atrodo, lyg vakar, nes nuotraukos sudėtos prieš dieną“, – situaciją komentavo moteris.

Nors apie sukčiavimo atvejus viešoje erdvėje skelbia tiek žiniasklaida, tiek pavieniai asmenys, apgavikai vis dar sugeba apsukti aplink pirštą. Už sukčiavimą baudžiama pagal BK 182 str. Asmuo baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.