Palangiškė pakraupo supratusi, kad 14 metų gyvena svetimame bute

Prieš keliolika metų teisėtai įsigyto buto parduoti nebegalima, nes jis esą priklauso kaimynui, kuris taip pat gyvena ne savo bute. Į tokią Lietuvoje dar negirdėtą situaciją žmonės pateko Palangoje, kurio daugiabutyje supainioti dviejų butų numeriai.

Palangiškė, gyvenanti bute (durys dešinėje), ir Rusijos pilietis, kurio buto durys – priešais, pateko į keblią situaciją.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Palangiškė, gyvenanti bute (durys dešinėje), ir Rusijos pilietis, kurio buto durys – priešais, pateko į keblią situaciją.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 6, 2019, 8:42 PM

Įprastai daugiabučio namo laiptinėse numeriai butams suteikiami didėjančia tvarka iš kairės į dešinę.

Taip yra ir vieno kurorto kvartalo keturių aukštų name. Tačiau vienos laiptinės ketvirtame aukšte didesniu numeriu paženklintas kairėje pusėje esantis butas.

Šis namas pastatytas 1978 metais, tačiau tik dabar paaiškėjo, kad priešais esančių butų savininkai gyvena vienas kito bute – jiems išduotos kaimyninio buto bylos.

Klaidą atskleidė renovacija

Pirmoji šią naujieną išgirdo dviejų kambarių bute gyvenanti 59 metų palangiškė.

„Mūsų namą ruošia renovacijai, todėl reikėjo pranešti, ar pageidaujame keisti langus. Mano bute jie yra seni mediniai, tačiau balkonas įstiklintas plastikiniais.

Aš paskambinusiam inžinieriui ir sakau, kad keičiame buto langus, o balkono langų keisti neverta, nes jie – plastikiniai. Po kurio laiko jis man perskambino ir sako: jūsų balkono langai yra mediniai.

Nuėjusi į balkoną telefonu sakau jam: matau, kad plastikiniai. Jis man vėl sako: mediniai“, – pasakojo moteris.

Tada ir paaiškėjo, kad palangiškė iš tiesų gyvena 24-ajame bute, nors jis pažymėtas 22-uoju numeriu.

Klaidingas numeris yra ir ant buto paso, tačiau jo plane aiškiai matyti, kad jis yra ketvirtojo aukšto kairėje, o moteris gyvena dešiniajame bute.

Svetimą butą įsigijo ir rusas

Buto savininkė teigė, kad prieš 14 metų, kai pirko šį butą, niekas neatkreipė dėmesio, jog priešais esančių butų numeriai yra sukeisti: „Šis butas buvo parduotas net kelis kartus. Aš esu jau ketvirtoji savininkė. Tačiau nei butą anksčiau pardavinėjusios nekilnojamojo turto agentūros, nei sandorius tvirtinę notarai šios klaidos nepamatė.“

Lyg perkūnas iš giedro dangaus ši naujiena buvo ir priešais esantį butą prieš šešerius metus nusipirkusiam 55 metų Rusijos piliečiui Igoriui. Sulyginę savo butų planus kaimynai įsitikino, kad gyvena vienas kito bute.

Jų plotas yra beveik toks pat, kambariai išdėstyti vienodai, tik patalpų plotai nežymiai skiriasi. Tačiau šeimininkų turimuose planuose aiškiai matyti, kad jų butai yra priešingose aukšto pusėse.

Kad buto planas neatitinka tikrovės, nekilnojamojo turto versle dirbanti maskviečio Igorio žmona pastebėjo dar jį perkant.

„Mums svarbiausia buvo, kad įsigyjamas turtas nebūtų niekam užstatytas ar įkeistas.

Buto numeris ant durų atitiko, bendras plotas ir kambarių išdėstymas – taip pat.

O kad patalpų planas dokumentuose yra pavaizduotas priešingai, neskyrėme daug dėmesio. Sandorį atlikome svetimoje šalyje, gal čia tokie tipiniai butų planai?“ – kalbėjo Rusijos pilietis.

Nežino, kaip elgtis

Sukeistų butų savininkai pirmiausia nuskubėjo į Registrų centro padalinį Palangoje.

Jo darbuotoja negalėjo patikėti tuo, ką mato, ir ilgai telefonu konsultavusi su Vakarų Lietuvos klientų aptarnavimo centru Klaipėdoje.

Galiausiai sutrikusius butų šeimininkus nusivedė pas šalia įsikūrusią notarę, bet ir ji negalėjo patarti, kaip išspręsti šį galvosūkį.

Supainiotų butų šeimininkų manymu, jiems užtektų tik susikeisti butų planais su juose pakeistais įrašais apie savininkus.

Tačiau po dviejų savaičių iš Registrų centro jie sulaukė atsakymo, kad keisti nieko negalima, nes tuomet vis tiek išliktų klaidingi abiejų nekilnojamojo turto vienetų identifikaciniai numeriai.

Jei kaimynai vienas kitam jokių pretenzijų neturi, jie gali likti gyventi vienas kito bute, tačiau jų parduoti nebegalėtų.

Žmonės neišvengtų nuostolių

„Tuomet aš pasiūliau pas notarą su kaimyne daryti fiktyvius butų mainus, tačiau už tai tektų mokėti pusę procento sandorio vertės, o tai, pagal Registrų centro nustatytą šių butų rinkos vertę, mums kainuotų apie pusantro tūkstančio eurų. Kodėl mes turime mokėti už kažkieno padarytas klaidas?“ – klausia Igoris.

Negana to, po tokio mainų sandorio palangiškė ir maskvietis, kurie formaliai pakeistų savo gyvenamąją vietą, dar 10 metų negalėtų parduoti savo neva naujai įsigytų butų nesumokėję mokesčių valstybei.

Keblumų nebus išvengta ir atlikus namo renovaciją. Abiejų butų savininkai turės mokėti už kaimyno bute atliktus darbus: palangiškei kainuos ruso gyvenamame bute keičiamas balkono įstiklinimas, o Igoriui bus pateikta sąskaita už moters bute keičiamus langus.

Be to, palangiškė baiminasi, ar, viską atstačius į savo vietas, jai priklausys dabar gaunama kompensacija už buto šildymą.

Sprendimą nutarė atidėti

Į bendrą bėdą patekę kaimynai ne kartą svarstė, kaip buvo padaryta lemtinga klaida, kuri vėliau tęsėsi dešimtmečius.

Sovietmečiu daugiabutį namą pastatę statybininkai paprastai buto numerius virš durų parašydavo kreida.

„Matyt, tada klaidingai užrašius numerius naujakuriai įsikraustė į svetimus butus“, – mano palangiškė.

Tačiau moteris neįsivaizduoja, kaip ši klaida liko nepastebėta privatizuojant butus.

Kad buto numeris neatitinka jo identifikacinio numerio, privalėjo pastebėti ir pirkimo–pardavimo sandorį tvirtinęs Palangos notaras, tačiau jis jau yra miręs.

Šito nepastebėjo ir Rusijos piliečio perkamo buto sandorį tvirtinusi kita notarė.

Poilsiui butą Palangoje nusipirkusi maskviečių šeima į Lietuvą atvyksta tik trims mėnesiams. Dabar jie čia sugrįš tik pavasarį. Tuomet kaimynai ir ketina nuspręsti, ką daryti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.