Policija atskleidė šiurpias detales apie Klaipėdoje rastą negyvą kūdikį: vaikui neatsigavus jį tiesiog paliko

Policija kol kas negali tiksliai pasakyti, kokios nusikalstamos veikos bus inkriminuotos sugyventinių porelei, kurios bute rastas jau pradėjęs gesti kūdikio lavonas. Sprendimai bus priimami gavus teismo medicinos ekspertų išvadas.

Lrytas.lt fotomontažas
Lrytas.lt fotomontažas
 Alina Srebaliūtė<br> Klaipėdos apskrities VPK nuotr.
 Alina Srebaliūtė<br> Klaipėdos apskrities VPK nuotr.
 Alina Srebaliūtė<br> Klaipėdos apskrities VPK nuotr.
 Alina Srebaliūtė<br> Klaipėdos apskrities VPK nuotr.
 Mykolas Ruikis<br> Klaipėdos apskrities VPK nuotr.
 Mykolas Ruikis<br> Klaipėdos apskrities VPK nuotr.
 Pirminiais duomenimis miręs kūdikis galėjo būti paliktas bute apie savaitę.<br> M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
 Pirminiais duomenimis miręs kūdikis galėjo būti paliktas bute apie savaitę.<br> M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 9, 2019, 11:41 AM, atnaujinta Dec 9, 2019, 11:56 AM

Kaip pirmadienio rytą spaudos konferencijoje sakė Klaipėdos apskrities VPK vadovas Alfonsas Motuzas, teismo medicinos ekspertai šiuo metu kol kas dar laukia papildomų žinių apie mirusį kūdikį iš gydymo įstaigų.

„Kaip jis gimė, kokia buvo jo sveikatos būklė gimstant, kokia buvo būklė motinos... Bus atliktas kompleksinis teismo medikų tyrimas ir po išvadų paaiškės tolimesni mūsų ikiteisminio tyrimo veiksmai“, - sakė A.Motuzas.

Kol kas kūdikio motina Alina Sriebaliūtė (gimusi 1989 m.) ir jos sugyventinis Mykolas Ruikis (gim. 1987 m.) laikinai yra sulaikyti remiantis baudžiamojo kodekso 144 str. - dėl palikimo be pagalbos, kai gresia pavojus žmogaus gyvybei. 

Kaip skelbia šis baudžiamojo kodekso straipsnis, tas, kas sukėlęs pavojų ar turėdamas pareigą rūpintis nukentėjusiu asmeniu jam nepagelbėjo, kai grėsė pavojus šio žmogaus gyvybei, nors turėjo galimybę suteikti jam pagalbą, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Tačiau jei vėliau būtų nustatyta, kad vaiko mirtis gali būti smurtinė, pareigūnai nedvejodami kreiptųsi į teismą dėl ilgesnio sugyventinių sumėmimo (kol kas jie sulaikyti 48 val.). Abu linkę slapstytis ir tai rodo jų veiksmai kūdikiui mirus.

Per sulaikymą buvo blaivūs

Pasak Klaipėdos apskrities VPK vadovo, kūdikio kūnas gana smarkiai apiręs, tačiau bute, kuriame jis rastas, jokių grumtynių ar netvarkos pėdsakų neaptikta. Kūdikis gulėjo lovelėje, buvo apklotas.

Įtariamieji dar nėra oficialiai apklausti, pirminės apklausos vyko pirmadienį ryte. Per sulaikymą jie prasitarė, kad vaiką pamatino ir jis po to neatsigavo. Esą sugyventinius ištiko šokas, todėl jie paliko vaiką lovytėje ir abu išvažiavo.

„Mūsų duomenimis, apie 3-4 artimieji negalėjo susisiekti su motina telefonu, per feisbuką. Tai mes galvojam, kad tai galėjo būti 3-4 dienas“, - paklaustas, kiek laiko kūdikis išgulėjo negyvas sakė A.Motuzas.

Pareigūnai tikisi pirmines teismo medikų išvadas gauti dar pirmadienį arba vėliausiai antradienį, kol abu įtariamieji yra sulaikyti ir laikomi areštinėje. 

Įtariamieji sulaikyti Kelmės r. ūkininko sodyboje. A.Motuzas teigia, įtariamuosius sulaikyti padėjo visuomenė po to, kai į ją pareigūnai kreipėsi sekmadienio vakarą. Abu įtariamieji per sulaikymą buvo blaivūs.

Motina buvo žinoma vaiko teisėms ir policijai

Jeigu pareigūnams nebūtų pavykę greitai sulaikyti įtariamųjų, būtų tekę plėsti paiešką ir skirti daugiau pajėgų jų ieškant.

„Jų gyvenimo migracija labai plati - nuo Jungtinės Karalystės. Ir Šiauliai, Šilutė, Rietavas, Plungė, Klaipėdos rajonas, Klaipėdos miestas... Įvairiai jie yra gyvenę. Ir kad jie vedė asocialų gyvenimo būdą, konkrečiai ta moteris, rodo tai, kad jos trys vaikai jau yra atimti, atimtos teisės į tuos vaikus. 

Kiek mums žinoma iš vaikų teisių tarnybos, ji buvo stebima. Buvo jai priskirtas socialinis darbuotojas. Tyrimo eigoje nustatysime daugiau“, - pasakojo Klaipėdos apskrities policijos vadovas.

Nuomojamame bute Klaipėdoje porelė gyveno apie porą metų.

Kas vaiko tėvas, kol kas neaišku. Ar sulaikytas M.Ruikis yra mirusio vaiko tėvas, pareigūnai nėra įsitikinę: „Jo tėvystė nėra identifikuota. Kas vaiko tėvas iš viso nėra žinoma“.

Vaiko motina A.Srebaliūtė buvo žinoma ne tik vaiko teisių specialistams, bet ir pareigūnams.

„Tiek Klaipėdos policijai, tiek ir Šilutės policijai, gal net sakyčiau daugiau Šilutės policijai, ji buvo žinoma, kiek matėm iš ją charakterizuojančios medžiagos, ji buvo bausta už vaiko nepriežiūrą, pas mus bausta už girto pasirodymą viešoje vietoje. Už administracinius teisės pažeidimus. 

Jai buvo inkriminuota prieš porą metų melagingas policijos pareigūnų iškvietimas ir įskundimas. Tai tokie daugiau susiję su jos gyvenimo būdu tie nusižengimai. Bet realios bausmės nei tas sugyventinis, nei ji, nėra gavę“, - sakė A.Motuzas.

Prašė visuomenės pagalbos

Kaip jau skelbė lrytas.lt, sekmadienio vakarą Klaipėdos policija kreipėsi į visuomenę ir paprašė pagalbos ieškant sugyventinių Alinos Sriebaliūtės (gimusi 1989 m.) ir Mykolo Ruikio (gim. 1987 m.). Policija pranešė, kad apie 14 val., Klaipėdoje, Minijos g. 129 name, lovoje buvo rastas jau pradėjęs irti maždaug 2,5 mėn. kūdikio lavonas.

Tą pačią dieną apie 23 val. kūdikio motina ir jos sugyventinis buvo sulaikyti Kelmės r. ir uždaryti į areštinę.

Pirmadienį Klaipėdos policija informavo, jog pirminiais duomenimis miręs kūdikis galėjo būti paliktas bute apie savaitę. Pirminės apžiūros metu smurto požymių nenustatyta.

Vaiko motina Alina Srebaliūtė, pasak policijos pranešimo, galimai stokojo socialinių įgūdžių, jai apribotos teisės į tris vaikus (gimę 2012 m., 2016 m., 2010 m.).

„Šiuo metu laukiama medicinos ekspertų išvada apie galimą kūdikio mirties priežastį, taip pat renkami duomenys apie motinos ir mirusio vaiko sveikatos būklę iki gimdymo, nėštumo metu ir po jo. Gavus medicinos ekspertų išvadą, bus galima pateikti platesnę informaciją“, – pirmadienio rytą skelbė policija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.