Sukčiai Latvijoje bando pasipelnyti iš Klaipėdoje mirusio kūdikio istorijos

Latvijos policija savo „Facebook“ paskyroje pranešė, kad Klaipėdoje mirusio kūdikio istorija bando pasinaudoti latviški portalai, skelbiantys netikras naujienas, šitaip norėdami pasipelnyti iš tragiškos istorijos.

Netikrų Latvijos naujienų portalo straipsnis.<br>Facebook/Latvijos policijos nuotr.
Netikrų Latvijos naujienų portalo straipsnis.<br>Facebook/Latvijos policijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 12, 2019, 2:14 PM

Sekmadienį Lietuvoje buvo paskelbta žinia apie du ieškomus asmenis – Aliną Sriebaliūtę ir jos sugyventinį Mykolą Ruikį, kurie buvo įtariami namuose, Klaipėdoje, palikę negyvą vos 2,5 mėnesio kūdikį. Pareigūnai juos rado tos pačios dienos vakarą, Kretingos rajone. Abu įtariamieji iškart buvo sulaikyti.

Antradienį Klaipėdos apylinkės teismas priėmė sprendimą suimti porą. Vyras įtariamas kūdikio nužudymu.

Ketvirtadienį Latvijos policija visuomenę informavo, kad internete sklando straipsnis, skelbiantis apie neva Latvijoje, Liepojos mieste rastą suirusį kūdikio kūnelį, yra melaginga.

Tačiau sukčiai pasinaudojo smulkiai surinkta informacija iš įvykio, nutikusio Lietuvoje – pasidalinta tuo metu pabėgusios ir ieškomos Alinos Sriebaliūtės nuotrauka, kuri įtariama palikusi bejėgiškos būklės kūdikį. Greta moters portreto apgavikai taip pat patalpino ir tariamo kūdikėlio nuotrauką.

Vietos pareigūnai nerimauja dėl to, jog nuoroda jau pasidalino bene 5 tūkst. žmonių, neįvertinę informacijos tikslumo ir taip paskleisdami šią melagingą naujieną bei didindami portalo, skelbiančio netikras naujienas, pelną.

Apsisaugant nuo netikrų naujienų visuomenei pirmiausia būtina tikrinti šaltinius bei autorius. Dažnu atveju portalai, skelbiantys melagingus pranešimus, slepia šaltinių pavadinimus, nenurodo autorių arba sukuria pseudonimus.

Latvijos policija ragina piliečius kritiškai vertinti internete platinamą informaciją ir neleisti melagingų naujienų svetainėms didinti savo pelną dalijantis jų turiniu socialiniuose tinkluose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Kopenhagoje milžiniškas gaisras pasiglemžė istorinį pastatą