Likimo draugą nužudžiusiam benamiui liūdnos Kalėdos - gresia ilgi metai nelaisvės

Klaipėdietis benamis Olegas Verchogliadas Kalėdas sutinka už grotų, prislėgtas niūrių minčių - nakvynės namuose per konfliktą žmogų nei iš šio, nei iš to nužudžiusiam 48 metų vyriškiui gresia dešimties metų laisvės atėmimo bausmė. Nuosprendis bus skelbiamas iškart po Naujųjų metų.

Benamis O. Verchogliadas teisme aiškino, jog nakvynės namuose nužudė draugą gindamasis nuo jo išpuolio.<br> G.Pilaičio nuotr.
Benamis O. Verchogliadas teisme aiškino, jog nakvynės namuose nužudė draugą gindamasis nuo jo išpuolio.<br> G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Dec 28, 2019, 3:20 PM

Nakvynės namuose – žudynės

Tragedija nakvynės namuose Šilutės plente nutiko liepos 17-osios naktį. Viename kambaryje gyvenę benamiai susikivirčijo, vienas griebėsi peilio, bet O.Verchogliadas buvo miklesnis – išplėšė jį draugui iš rankų ir vienu mostu perrėžė jam gerklę.

Ryte nakvynės namų darbuotojai kambaryje rado negyvą vyrą, o O.Verchogliadas jau buvo išėjęs į miestą savais keliais. Atvykę pareigūnai sulaikė ir uždarė į areštinę kitą žmogžudystę įtartą nakvynės namų lankytoją, bet teisybė greitai išaiškėjo.

„Kai pamačiau, kad išneša maišą su palaikais, negalėjau patikėti savo akimis. Dar paklausiau – negi čia Juozas. Labai gailiuosi, būčiau žinojęs, kad jis gali mirti, būčiau pats iškart greitąją pagalbą iškvietęs“, - stojęs prieš Klaipėdos apygardos teismą kalbėjo O.Verchogliadas.

O.Verchogliado auka tapo pasiligojoję benamis vyras, su kuriuo jis viename kambaryje gyveno metus. Likimo draugai dieną kartu slankiojo prie buitinių atliekų konteinerių ieškodamas maisto atliekų.

Draugą paguldė visam laikui

„Su Juozu kartais pykdavomės, nes jis išgerdavo ir imdavo kabinėtis. Tą vakarą atsigėrėme alaus, abu sėdėjome ant jo lovos, užkandos pasidėjome ant taburetės.

Jis pradėjo aiškinti: "Tu toks, tu šioks, pasiuntė mane „ant trijų raidžių“. Atsistojau, žiūrėjau pro langą, norėdamas nusiraminti.

Staiga pajutau peilį prie kaklo. Čiupau jį ir dūriau kur papuolė“, - teisme incidentą nakvynės namuose prisiminė O. Verchogliadas.

Teisiamasis tikino po smūgio nieko blogo nepagalvojęs. Kiek pasėdėjo ir išėjo į tualetą – nusiprausė kruvinas rankas, sutraukė cigaretę. Atimtą peilį esą automatiškai išmetęs į šiukšliadėžę.

Grįžęs į kambarį pamanė, kad bičiulis atsigulė į lovą ir miega – pasak O.Verchogliado, auka dar alsavo, krenkštė ir kosėjo. Iš tikrųjų vyras jau buvo nukraujavęs ir miręs.

Po išpuolio atleido užpuolikui

Rytą O.Verchogliadas draugą paragino keltis, eiti kartu pasivaikščioti, bet šis neatsiliepė, todėl vyras nusprendė, kad jis kaip visada dar norėjo pamiegoti.

Benamis prisiminė, kad jo bičiulis Juozas buvo neįgalus - vaikščiojo pasiramsčiuodamas lazdele, kuprinėje visada laikė peilį, kurį kažkodėl vadino savo „broliu“.

Už vagystes ir kitus nusikaltimus ne kartą teistas Juozas nakvynės namuose jau buvo užpulęs O.Verchogliadą – išgėręs peiliu persmeigė jam koją. Sužalotasis buvo gydomas ligoninėje.

“Jis padūrė mane, bet pasveikęs atleidau jam – nieko baisaus neįvyko“, - anksčiau patirto smurto proveržio nesureikšmina O.Verchogliadas.

Iškviestas į teismą liudyti Šilutės plento nakvynės namų socialinis darbuotojas pažymėjo, kad vartoti alkoholio čia neleidžiama. Kad gyventojai negirtautų, naktimis keletą kartų patikrinami visi kambariai.

Tačiau sukontroliuoti visus benamius, ypač prieš šventes, sunku - kartais jų draugai stipriosios buteliuką įmeta į vidų ir per langus.

Vyrams siūlyta gyventi atskirai

„Tą vakarą paskutinį kartą tikrinome kambarius 23 valandą – nuo to laiko pas mus ramybės valanda. Net nusistebėjau, kad taip tylu“, - teisme pasakojo tą naktį budėjęs socialinis darbuotojas.

Ryte apie septintą valandą vėl patikrinęs patalpas jis iš pradžių pagalvojo, kad Juozas dar miega, bet priėjęs arčiau suprato, kad jis – negyvas. Iškart buvo iškviesta policija.

Lemtingąjį vakarą nakvynės namų darbuotojai Juozui siūlė skirtis su O.Verchoglaidu - pereiti į kitą kambarį, bet šis atsisakė.

Nakvynės darbuotojams vyrai problemų nekėlė, abu turėjo sveikatos problemų. Daugiau kriminalinės patirties sukaupęs Juozas buvo šiek tiek neramesnis.

Teismo suole – žudiko atgaila

Po kruvino incidento uostamiesčio nakvynės namuose pasikeitė tvarka: kiekvieną naktį benamiams poilsiui skiriami vis kiti kambariai.

„Bandžiau apsiginti nuo išpuolio, tikrai nenorėjau jo žudyti, nemaniau, kad smūgis peiliu bus mirtinas“, - teisme tardamas paskutinįjį žodį atgailavo O.Verchogliadas.

Klaipėdos apygardos prokuroras Jurijus Petuchovas, atsižvelgdamas į nuoseklius kaltinamojo parodymus ir atgailą, už tyčinę žmogžudystę siūlė jam skirti 10 metų laisvės atėmimo bausmę.

Prokuroras neatmetė tikimybės, jog vyresnis, bet agresyvesnis, anksčiau O.Verchogliadą sužalojęs benamis ir pats galėjo išprovokuoti kruviną incidentą.

 

 

 

 

 

 

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.