Kirsti medžius trukdžiusi ir policininkams nepaklususi šiaulietė buvo teisi

Šiaulių miesto centre pjauti medžius trukdžiusi ir policijos reikalavimams nepaklususi 34 metų Regina Žemaitė už tai bausmės nesulaukė.

 R.Žemaitė du kartus prisirišo prie medžių ir iš statybvietės ją teko išvesti policijos pareigūnams. <br> G.Šiupario nuotr.
 R.Žemaitė du kartus prisirišo prie medžių ir iš statybvietės ją teko išvesti policijos pareigūnams. <br> G.Šiupario nuotr.
 Teisme R.Žemaitė kaltę neigė. <br> G.Šiupario nuotr.
 Teisme R.Žemaitė kaltę neigė. <br> G.Šiupario nuotr.
 R.Žemaitė teisme sulaukė bendraminčių palaikymo.<br> G.Šiupario nuotr.
 R.Žemaitė teisme sulaukė bendraminčių palaikymo.<br> G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 3, 2020, 3:23 PM

Penktadienį administracinio nusižengimo bylą išnagrinėjęs Šiaulių apylinkės teismas nusprendė, kad prie medžio prisirišusi ir bulvaro rekonstrukciją atliekantiems darbininkams kirsti medžius trukdžiusi aktyvistė jokio administracinio nusižengimo nepadarė.

Tas pats teismas už analogišką nusižengimą R.Žemaitei pernai spalio 23 dieną buvo skyręs 90 eurų baudą, tačiau šią Šiaulių apylinkės teismo nutartį panaikino Šiaulių apygardos teismas.

Teko įsikišti policininkams

Prieš Šiaulių bulvare kertamus medžius kartu su būreliu bendraminčių pernai rugsėjo 26-ąją protestuoti atėjusi R.Žemaitė prie vieno medžio prisirakino dviračio spyna ir pareiškė neleisianti medkirčiams dirbti.

Darbininkams neliko nieko kito, kaip tik stabdyti darbus.

Prie medžio prisirakinusi aktyvistė nepakluso ir policijos pareigūnams. Jiems moterį teko atrakinti ir nešte išnešti iš statybvietės.

Dėl administracinio pažeidimo aktyvistei buvo surašytas protokolas.

Vienas teismas nubaudė, kitas – išteisino

Per bylos nagrinėjimą teisme R.Žemaitė buvo nekalbi ir vengė atsakinėti į teisėjos klausimus. Paaiškinime policijai aktyvistė buvo nurodžiusi, kad taip elgdamasi tenorėjo išsaugoti medį.

Moteris nesigailėjo taip pasielgusi ir gailėjosi, kad kitą dieną neatėjo į bulvarą ir vėl neprisirakino prie medžio, nes tądien jį medkirčiai nupjovė.

Už administracinį nusižengimą pernai spalio 23-iąją 90 eurų bauda nubausta R.Žemaitė šį teismo sprendimą apskundė Šiaulių apygardos teismui.

R.Žemaitės skundą išnagrinėjęs Šiaulių apygardos teismas pernai gruodžio 28 dieną panaikino Šiaulių apylinkės teismo nutartį.

Įvertinęs incidentą Šiaulių apygardos teismas R.Žemaitės veikoje nerado kaltės dėl nepaklusimo policijos pareigūnų reikalavimams.

Moters nepaklusimas, teismo nuomone, buvo sutelktas ne į pavojingos veikos padarymą, o į medžių išsaugojimą nuo iškirtimo, kol nebus išsiaiškinta jų būklė.

Medžiai iškirsti teisėtai

Prieš medžių kirtimą rekonstruojamoje Šiaulių bulvaro dalyje protestuojanti R.Žemaitė ir jos šalininkai reikalavo stabdyti medžių kirtimą, kol atlikta dar viena šių medžių būklės ekspertizė.

Šiaulių savivaldybės atstovai tokios ekspertizės nebeskyrė, nes prieš tai kelias tokias ekspertizes atlikę specialistai rekomendavo iškirsti didžiąją dalį bulvare augančių medžių.

Medžių gynėjais pasivadinusi grupė kreipėsi į Regionų apygardos administracinio teismo Šiaulių rūmus reikalaudama taikyti laikinąsias apsaugos priemones, tai yra – stabdyti medžių kirtimą.

Teismas atmetė prašymą taikyti laikinąsias apsaugos priemones, nes pripažino, jog viskas daroma teisėtai.

Nutartyje buvo pažymėta, kad sustabdžius darbus gali būti padaryta ypač didelė, net nebeatitaisoma žala, nes projektas iš dalies finansuojamas ES fondų lėšomis ir turi būti užbaigtas laiku.

Vėl prisirišo prie medžio

Nelaukdami teismo sprendimo dėl laikinųjų priemonių taikymo medžių gynėjai ir toliau protestavo prieš Šiaulių miesto centre pjaunamus medžius.

Pernai spalio 22 dieną R.Žemaitė vėl prisirišo prie medžio ir tokiu būdu trukdė jį nupjauti.

Vėl teko įsikišti policijos pareigūnams, kurie protestuotoją atrišo nuo medžio ir išvedė iš statybvietės.

R.Žemaitei buvo surašytas administracinio nusižengimo protokolas ir aktyvistė atsidūrė teisme apkaltinta tuo, kad nevykdė teisėtų policijos pareigūnų reikalavimų atsirišti nuo medžio ir išeiti iš aptvertos bei specialiais ženklais paženklintos statybvietės teritorijos.

Teisėjas bylą nutraukė

Bylą išnagrinėjęs Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmų teisėjas Bronius Vinciūnas penktadienį ją nutraukė, nes teisėjo manymu, R.Žemaitės padaryta veika neturi administracinio nusižengimo požymių.

R.Žemaitė buvo įsitikinusi, kad taip elgdamasi siekia visuomenei naudingo rezultato, kad vykdo Želdinių įstatyme įtvirtintą nuostatą, jog fiziniai ir juridiniai asmenys neturi leisti neteisėtų veiksmų ar neveikimo, jeigu dėl to želdynai ir želdiniai galėtų būti sunaikinti ar pažeisti, kartu reiškia ir įstatymu jai deleguotą pareigą – neleisti iškirsti bulvare dar likusių neiškirstų medžių.

R.Žemaitė ir kiti protestuotojai siekė, kad nebūtų kertami medžiai, kol nebus gautas Šiaulių miesto savivaldybės administracijos atsakymas dėl jų pateikto reikalavimo, ar priimtas teisingas sprendimas dėl medžių išsaugojimo miesto bulvare. Nes pasitraukus iš įvykio vietos, nukirtus medžius, jau neliktų galimybės atlikti kokybišką jų būklės ekspertizę, atkurti buvusią situaciją.

„Darytina išvada, kad R.Žemaitės veikoje nėra kaltės, jos valia buvo sutelkta ne į pavojingos veikos padarymą, o į laikiną medžių išsaugojimą nuo iškirtimo, – sakė administracinę nusižengimo bylą nagrinėjęs B.Vinciūnas. – Todėl nesant R.Žemaitės veikoje kaltės, administracinio nusižengimo teisena nutrauktina.“

Išklausyti sprendimo neatvyko

Šis teismo nutarimas dar gali būti apskųstas aukštesnės instancijos teismui.

Išklausyti teismo sprendimo R.Žemaitė neatėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.