Prostitutes reketavę nusikaltėliai gavo atgal: viską pakeitė vienas skambutis

Vilniaus prostitutės buvo tapusios lengvų pinigų panorusių nusikaltėlių taikiniu. Jie siūlėsi tapti sekso paslaugas teikiančių moterų globėjais, bet jų užmojus sužlugdė vienos prostitutės skambutis.

Vilniaus prostitutės yra ne tik pareigūnų, bet ir nusikaltėlių akiratyje.
Vilniaus prostitutės yra ne tik pareigūnų, bet ir nusikaltėlių akiratyje.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-01-04 19:00

„Į mano namus įsiveržė vyras, grasino pistoletu ir reikalavo pinigų“, – šis 26 metų moters pranešimas bendruoju pagalbos telefonu tapo lemiamu šešiems 19–37 metų vyrams ir 27 metų moteriai.

Aiškindamasi, kas gegužės 3-iosios vakarą įsiveržė į Žirmūnų gatvėje butą nuomojančios prostitutės namus, Vilniaus policija susekė ir už grotų uždarė nusikalstamą grupuotę.

Paaiškėjo, kad jos nariai bandė sostinėje atgaivinti nusikaltimą, kuris buvo itin populiarus pirmaisiais nepriklausomybės metais.

Gaujos nariai mėgino per prievartą įsiūlyti prostitutėms savo apsaugą ir už tariamą stogą kiekvieną mėnesį imti iš jų mokestį.

Grupuotė tikėjosi, kad nelegalias seksualines paslaugas mieste teikiančios moterys bijos apie turto prievartavimą pranešti policijos pareigūnams, bet klydo.

Nutarė griebtis grasinimų

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad pernai gegužės 3-iąją kaltinamieji dviem automobiliais važinėjo po Vilnių ir prostitucija užsiimančioms moterims siūlė tapti jų globotinėmis.

„Mes jus apsaugosime“, – žadėjo gaujos nariai, tačiau pagal skelbimus rastos prostitutės tokiomis paslaugomis nelabai domėjosi.

Nusikaltėlių, supratusių, kad moterų gražiuoju įkalbėti nesiseka, kantrybė ėmė sekti. Todėl buvo nutarta imtis kitos taktikos – įkalbinėjimą pakeisti grasinimais.

Pistoletas neišgąsdino

Į butą, kurį nuomojosi prostitutė, buvo nuspręsta nusiųsti ginkluotą gaujos narį.

Vos tik moteris atidarė duris, vyras įsiveržė į vidų ir atkišęs pistoletą pareikalavo atnešti visus turimus pinigus.

Prostitutės, kuri internete skelbėsi teikianti masažo paslaugas, būta drąsios. Ji ne tik užpuolikui atkirto, kad pinigų neturi, bet ir pagrasino, jog paskambins policijai.

Pamatęs, kad moteris tikrai surinko Bendrojo pagalbos centro telefono numerį, nusikaltėlis spruko pro duris, tačiau tai jo neišgelbėjo.

Sekdami karštais pėdsakais pareigūnai po kelių valandų sulaikė įtariamąjį – 32 metų vilnietį.

Į areštinę uždarytas vyras net nebandė dangstyti savo bendrininkų, todėl jie taip pat netrukus buvo sulaikyti.

Įkliuvo ir kvaišalų pirkėjai

Atlikus kratas įtariamųjų namuose pas juos rasta ir paimta įvairių daiktų, įrodančių jų nusikalstamą veiką, tarp jų – ir radijo ryšio priemonių.

Jomis gaujos nariai susisiekdavo vieni su kitais, gaudavo užduotis ir derindavo savo veiklą.

Vienas gaujos narių bus teisiamas ne tik dėl bandymo įvykdyti ginkluotą apiplėšimą, bet ir dėl prekybos narkotikais.

Sintetinių narkotikų buvo rasta jo namuose. Sulaikant šį asmenį pareigūnams taip pat įkliuvo du kvaišalų pirkėjai. Vieno jų automobilyje policininkai aptiko ir ginklų – tris mėtomuosius durklus ir dujinį pistoletą.

Šie asmenys, kaip ir prostitutes reketavę gaujos nariai, taip pat stos prieš teismą.

Lietuvą užplūdo plaštakės iš užsienio

Kiek dabar Vilniuje dirba prostitučių, policijos pareigūnai tiksliai nežino, nes jos, ypač užsienietės, dažnai keičiasi – vienos atvyksta, kitos išvyksta.

„Jei kalbėtume apie jų tautybę, sakyčiau, kad tarp šia nelegalia veikla užsiimančių moterų pusė yra vietinės, o pusė – atvykėlės iš Ukrainos, Rusijos ar Baltarusijos“, – „Lietuvos rytui“ sakė Vilniaus apskrities policijos Prevencinės ir administracinės veiklos skyriaus viršininkas Jevgenijus Liepis.

Jų amžius labai įvairus, tačiau jau kelerius metus prostitutėmis nedirba nepilnametės. Pasak policijos pareigūnų, dabar prostitutėmis dažniausiai dirba 24–44 metų moterys. Seniausia pareigūnams žinoma plaštakė buvo 65 metų. Ji klientus aptarnavo dar prieš metus, tačiau jau kurį laiką neįkliūva. „Greičiausiai išėjo į pensiją“, – juokavo pareigūnai.

Merginą apiplėšė buvusio STT vado sūnus

Sulaikyta gauja yra ne pirmoji, kuri sostinėje bandė apiplėšti prostitutę.

2012 metų rugsėjo 11 dieną dėl panašaus nusikaltimo bausmę išgirdo buvusio Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovo Valentino Junoko sūnus Edvinas Junokas ir jo draugas Robertas Repšas.

E.Junokui teismas skyrė 4 metų ir 10 dienų metų laisvės atėmimo bausmę, o R.Repšą į kalėjimą pasiuntė 4 metams.

Abu plėšikai taip pat turėjo sumokėti nuo jų išpuolio nukentėjusiai prostitutei.

Nusikaltimas buvo įvykdytas 2012 metų vasario 18 dieną. Abu draugai susitiko centre.

Kai prostitutė, kuriai prieš tai pagal skelbimą buvo paskambinta telefonu, įleido R.Repšą į butą, atvykėlis iškart išsitraukė ginklą, o netrukus prisistatė ir kaukėtas bei ginkluotas E.Junokas.

R.Repšas ir E.Junokas iš prostitutės paėmė du telefonus, nešiojamąjį kompiuterį, kitus daiktus ir 2,5 tūkst. litų (apie 724 eurus).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.