Paaiškėjo, kaip dabar gyvena girtą vaiką pagimdžiusi motina

Klaipėdos teismui nepavyko atversti baudžiamosios bylos, kurioje 36 metų moteris kaltinama sunkiu savo kūdikio sveikatos sutrikdymu dėl neatsargumo – pavasarį girta motina pagimdė dvigubai girtesnį vaiką. Kaltinamoji nepasirodė teisme.

Kad girtutėlis naujagimis liko gyvas, medikai vadino stebuklu.<br> „Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
Kad girtutėlis naujagimis liko gyvas, medikai vadino stebuklu.<br> „Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
Kad girtutėlis naujagimis liko gyvas, medikai vadino stebuklu.<br>P.Juodsnukio nuotr.
Kad girtutėlis naujagimis liko gyvas, medikai vadino stebuklu.<br>P.Juodsnukio nuotr.
Moteris bus atvesdinta į kitą teismo posėdį.<br> „Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
Moteris bus atvesdinta į kitą teismo posėdį.<br> „Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
 „Davėme jai 50 eurų, sakėme, stabdykite pakeleivingą mašiną. Bet gal niekas nestojo. Kai grįžo, liepiau kuo greičiau skambinti advokatui ir viską paaiškinti“, – kalbėjo ūkininkas.<br> „Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
 „Davėme jai 50 eurų, sakėme, stabdykite pakeleivingą mašiną. Bet gal niekas nestojo. Kai grįžo, liepiau kuo greičiau skambinti advokatui ir viską paaiškinti“, – kalbėjo ūkininkas.<br> „Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 5, 2020, 4:55 PM, atnaujinta Jan 5, 2020, 5:22 PM

Teisiamosios advokatas Edvardas Staponkus teigė, kad jo klientė buvo nusiteikusi dalyvauti teismo procese, tačiau tam sutrukdė nenumatytos aplinkybės.

Klaipėdos rajone pas ūkininkus su sugyventiniu gyvenanti Renata aiškino, kad penktadienį dėl moksleivių atostogų nevažiavo autobusas, o kito būdo iš kaimo pasiekti beveik už 50 kilometrų esančią Klaipėdą nebuvo.

Prokurorė Edita Mikalainienė pasiūlė į kitą posėdį kaltinamąją atvesdinti – ji ir ikiteisminio tyrimo metu ne visada atvykdavo į apklausas.

Norėtų atsukti laiką atgal

Prieš mėnesį ši moteris įsikūrė viename ūkyje Klaipėdos rajone. Čia ji darbavosi ir prieš porą metų, čia susipažino su savo dabartiniu sugyventiniu.

Ūkininkų teigimu, jie neturinčiai kur dėtis porai tik iš geros širdies suteikė stogą virš galvos. Dabar ūkyje darbų nedaug, per savaitę pagalbininkų prireikia vieną du kartus.

„Negalime jos nei smerkti, nei teisti, tai – Dievo valia. Gyvena šiltai, kambarys su šildomosiomis grindimis. Pasakėme: norite – būkite, jei rasite geriau – eikite“, –  „Lietuvos rytui“ kalbėjo ūkininkė.

Ji teigė, kad ūkyje – griežta tvarka, apie girtavimą negali būti nė kalbos.

Pirmąkart užtiktas neblaivus darbininkas turi sumokėti baudą.

Ūkininkai žino Renatos istoriją dėl pagimdyto girto kūdikio. Moteris esą dėl to labai sielojasi, ne kartą prasitarusi, kad norėtų laiką atsukti atgal ir tokių klaidų nebedarytų.

Ūkininkai patvirtino, kad moteris penktadienį atsikėlė labai anksti ir braukdama ašaras su sugyventiniu išėjo į autobuso stotelę, esančią už kokių aštuonių kilometrų.

„Davėme jai 50 eurų, sakėme, stabdykite pakeleivingą mašiną. Bet gal niekas nestojo. Kai grįžo, liepiau kuo greičiau skambinti advokatui ir viską paaiškinti“, – kalbėjo ūkininkas.

Naujagimis – girtutėlis

Mažylė, kurios kraujyje aptikta daugiau kaip keturios promilės alkoholio, pasaulį išvydo balandį Klaipėdos universitetinėje ligoninėje (KUL).

Jos motina čia greitosios medicinos pagalbos automobiliu buvo atgabenta iš Telšių, kur pakliuvo iš vieno kaimo – atvežta skundėsi pilvą raižančiais skausmais.

Klaipėdoje nustatyta, kad gimdyvės kraujyje – 2 promilės alkoholio, o jos dukters kraujyje alkoholio koncentracija buvo 4,09 promilės.

Vaikas ilgai gulėjo Reanimacijos skyriuje, iš jo organizmo buvo valomas alkoholis.

Medikų teigimu, atvežta į KUL Akušerijos ir ginekologijos departamentą gimdyvė teigė net nežinojusi, kad jos įsčiose spurda gyvybė. Neišnešiotas 50 centimetrų kūdikis svėrė pustrečio kilogramo.

Su apsvaigusia moterimi iš pradžių nebuvo įmanoma susišnekėti.

Vėliau ji ėmė aiškinti, kad laukė mažylės, buvo suruošusi jai kraitelį. Tačiau pas gydytojus per visą nėštumo laiką nepasirodė.

Po kelių dienų gimdyvę ligoninėje aplankė Vaiko teisių apsaugos tarnybos specialistės. Motina išrinko dukrai vardą ir patikėjo joms sutvarkyti kūdikio gimimo dokumentus.

Tuomet Renata teigė nusprendusi pati auginti dukterį, nors tikriausiai nelabai įsivaizdavo, kaip tai įmanoma – moteris neturėjo nei buto, nei pinigų.

Įvertinus pokalbį su gimdyve ir jos gyvenimo sąlygas buvo nustatytas antrasis grėsmės lygis. Vadinasi, kūdikis jai negalėjo būti patikėtas.

Artimųjų, kurie sutiktų ir norėtų rūpintis mažyle, neatsirado. Mergaitę iki šiol augina globėjai.

Pasak medikų, nemenka tikimybė, kad toks vaikas gali būti irzlus, agresyvesnis, neatsparus infekcinėms ir kitokioms ligoms, gal net menkesnio intelekto.

Pirmą dukrą augino svetimi

E.Staponkaus teigimu, moteris kaltę pripažįsta ir nori auginti dukrą. Ji esą domisi, kaip mažylei sekasi, skambina globėjams telefonu.

Neva ji apsvaigo nuo alkoholio tą vienintelį kartą – susikivirčijusi su savo sugyventiniu.

Už sunkų sveikatos sutrikdymą dėl neatsargumo gresia laisvės atėmimas iki trejų metų.

Renata gimdė jau du kartus. Pirmoji jos duktė, kuriai dabar 16 metų, užaugo globos namuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.