Neringos Venckienės byla netrukus pasieks teismą

Daugiau kaip šešerius metus su teisėsauga slėpynių žaidusi Neringa Venckienė jau greitai stos prieš teismą ir galės pasiaiškinti dėl keturių jai inkriminuojamų nusikaltimų – teismo sprendimo nevykdymo, nesunkaus kūno sužalojimo, pasipriešinimo policijos pareigūnams ir trukdymo antstolei atlikti savo pareigas.

Neringa Venckienė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Neringa Venckienė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Neringa Venckienė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Neringa Venckienė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Neringa Venckienė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Neringa Venckienė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Neringa Venckienė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Neringa Venckienė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Neringa Venckienė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Neringa Venckienė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Neringa Venckienė.
Neringa Venckienė.
Daugiau nuotraukų (6)

Jan 7, 2020, 3:27 PM, atnaujinta Jan 7, 2020, 3:35 PM

N.Venckienei susipažinus su baudžiamosios bylos medžiaga, Kauno apygardos prokuratūros prokuroras Darius Jakutis jau sėdo rašyti kaltinamojo akto, kurį surašius byla keliaus į teismą.

Pasak D.Jakučio, su bylos medžiaga susipažinusi N.Venckienė turėjo kelis prašymus, kurie buvo greitai išspręsti ir jokių kliūčių kaltinamojo akto surašymui neliko. 

„Tai buvo prašymai susiję su techniniais dalykais, ji norėjo patikslinti kai kurias aplinkybes, pateikė dėl jų savo paaiškinimus. Taip pat prašė apklausti vieną žmogų. Mes nusprendėme, kad šį liudytoją apklausime atskirai“, - portalui lrytas.lt sakė N.Venckienės ikiteisminį tyrimą kontroliuojantis prokuroras. 

D.Jakutis mano, kad kaltinamąjį aktą jis baigs rašyti jau šią savaitę ir bylą iškart perduos nagrinėti Kauno apygardos teismui, kuriam ji priklauso pagal teismingumą.

Vis dėlto, greičiausiai, šis teismas nusišalins nuo N.Venckienės bylos nagrinėjimo, nes kaltinamoji anksčiau jame yra dirbusi. 

Tokiu atveju byla bus išsiųsta į Lietuvos apeliacinį teismą, kuris ir nuspręs, kokio apygardos teismo - Vilniaus, Klaipėdos, Panevėžio ar Šiaulių - teisėjai turės aiškintis, ar padarė N.Venckienė jai inkriminuojamus nusikaltimus, ar yra nekalta, kaip ji pati teigia.

N.Venckienė iš Lietuvos pabėgo 2013 metų balandžio 8-ąją prieš pat jos imuniteto panaikinimą Seime.

2018 metų vasario 13-ąją bėglė buvo sulaikyta Čikagoje ir šio miesto kalėjime praleido beveik metus ir devynis mėnesius, nes į Lietuvą bijojusi grįžti N.Venckienė priešinosi ekstradicijai ir vieną po kito skundė visus teismų sprendimus.

JAV Aukščiausiajam teismui atsisakius nagrinėti N.Venckienės kasacinį skundą, jos kelionė namo tapo neišvengiama.   

Pernai lapkričio 5 dieną bėglė buvo išgabenta iš Amerikos ir jau kitą dieną atsidūrė Kaune bei apgyvendinta miesto areštinėje.  

Lapkričio 8-ąją Kauno apylinkės teismas buvusią teisėją ir Seimo narę leido suimti dviem mėnesiams, tačiau jos pusseserė, advokatė Sonata Žukauskienė tokį teismo sprendimą apskundė ir aukštesnis teismas jos skundą patenkino.

Lapkričio 19 dieną Vilniaus apygardos teismas nusprendė N.Venckienei skirti švelnesnes  kardomąsias priemones – 10 tūkstančių eurų užstatą, paimti dokumentus bei taikyti intensyvią trijų mėnesių priežiūrą. 

N.Venckienei buvo uždėta apykojė, kuri leido jai nuo namų nutolti tik 500 metrų. 

Toks atstumas bėglei pasirodė esąs per mažas, todėl ji su pussesere paprašė jį padidinti iki 50 kilometrų, tačiau prokuratūra nusprendė, kad suteikti didesnės laisvės N.Venckienei nėra pagrindo. 

Prokuroras D.Jakutis pernai gruodžio 13 dieną nutarė, kad N.Venckienei nuo savo gyvenamosios vietos leidžiama nutolti 10 kilometrų šiaurės rytų ir šiaurės vakarų kryptimis bei du kilometrus pietryčių ir pietvakarių kryptimis. 

Šį prokuroro nutarimas nei N.Venckienės, nei S.Žukauskienės netenkino. Jos jį apskundė aukštesniajam prokurorui, bet prokuratūra jų norų neišpildė, todėl buvusi teisėja su savo pussesere prokurorų sprendimus žada apskųsti teismui. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.