Prisidengę „Praeities žvalgo“ vardu platino kvietimą vykti į Iraną ir kariauti prieš JAV

Konfliktas po generolo Q. Soleimani nužudymo baigėsi viso pasaulio dėmesį sukausčiusiais įvykiais Irane. Tačiau apsukrūs sukčiai nesnaudžia ir sugalvoja būdų, kaip pasipelnyti iš bet kokios susidariusios situacijos.

Melagingas skelbimas apie organizuojamą kelionę.<br>Š.Jasiukevičiaus nuotr.
Melagingas skelbimas apie organizuojamą kelionę.<br>Š.Jasiukevičiaus nuotr.
Šarūnas Jasiukevičius.<br>Stop kadras iš Skrendu.lt podkasto
Šarūnas Jasiukevičius.<br>Stop kadras iš Skrendu.lt podkasto
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 8, 2020, 4:59 PM, atnaujinta Jan 8, 2020, 6:34 PM

Lietuvoje pasinaudojęs žymaus ekstremalių kelionių organizatoriaus, projekto „Praeities žvalgas“, slapyvardžiu, sukčiai siūlė žmonėms vykti į Iraną, padėti kariauti prieš JAV.

Keliautojas, publicistas Šarūnas Jasiukevičius, dar kitaip žinomas kaip projekto „Praeities žvalgas“ kūrėjas, trečiadienį savo paskyroje pasidalino pranešimu, kuriame melagingai skelbiama apie skubiai organizuojamą kelionę į Iraną.

Š.Jasiukevičius nedelsiant kreipėsi į advokatą, policiją ir net žvalgybines institucijas.

„Jį (skelbimą – aut. past.) man pradėjo žmonės siuntinėti. Pirmiausia atsiuntė vienas iš feisbuko draugų, po to užsukau į Praeities žvalgo paskyrą ir pamačiau dar dvi žinutes. Tai tada staigiai skambinausi advokatui.

Šis pasakė, kad pirmiausia, tai yra sukčiavimas, atsiras tokių žmonių, kurie perves pinigus už tą kelionę, o antra, čia skelbiama, kad Lietuvoje yra organizuojami kariniai veiksmai prieš JAV. Pasakė, kad čia rimtas dalykas.

Pirmas dalykas, tai yra sukčiavimo atvejis, todėl yra informuota policija. Kitas dalykas, viskas, kas susiję su kariniais veiksmais, jau yra nebe policijos reikalai, o žvalgybos, II departamento ir Valstybės saugumo departamento“, – dėstė publicistas.

Kaip teigė pats keliautojas, visiems turėtų būti aišku, kad piliečiai neturėtų organizuoti jokių karinių veiksmų prieš savo sąjungininkus.

„Ir šiaip, valstybės reikalas yra skelbti kažkam karą, o ne piliečių organizuotis ir važiuot kariauti prieš kažką“, – portalui lrytas.lt Š.Jasiukevičius.

Grėsmė Lietuvos įvaizdžiui

Neretai paskelbiama panaši melaginga informacija sudomina netikrų naujienų portalus. Tokios naujienos galėtų pakenkti visos šalies įvaizdžiui, mat dalijamasi informacija apie organizuojamas karines grupuotes.

„Aš organizuoju įvairias ekstremalias keliones, kai kurie galėjo ir patikėti tuo. Kai paviešinau informaciją, buvo keli žmonės, kurie parašė, kad krovėsi lagaminus, ruošėsi pervesti pinigus. Nežinau, gal juokais, bet tokių atsiliepimų buvo“, – teigė kelionių organizatorius.

Š.Jasiukevičius dėl įvykio pareiškimus specialiosioms tarnyboms rašė elektroniniu būdu. Kol kas atsakymai dar nėra gauti.

Nepaisant to, kuomet savo profilyje vyras pasidalino paskelbto melagingo įrašo ekrano kopija, sukčiaus profilis buvo nedelsiant pašalintas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.