Apeliacinis teismas moterį nužudžiusiam vyrui grąžino bausmę iki gyvos galvos vietoj terminuotos

Lietuvos apeliacinis teismas panaikino žemesniojo teismo sprendimą paskirti terminuotą bausmę iki gyvos galvos nuteistam Dariui Ambrasui.

Asociatyvi nuotr.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Asociatyvi nuotr.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 9, 2020, 2:23 PM

Kaip ketvirtadienį pranešė teismas, nuteistojo prašymas sutrumpinti bausmę nuo aštuonerių iki penkerių metų buvo atmestas, o prokurorės prašymas palikti laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę – tenkintas.

Tai pirmas atvejis Lietuvos teismų praktikoje, kai panaikinama žemesnio teismo skirta terminuota laisvės atėmimo bausmė, BNS patvirtino Apeliacinio teismo atstovė Vilma Budėnienė.

Prokurorė teismui savo skunde nurodė, jog terminuotą bausmę paskyręs Kauno apygardos teismas nepakankamai įvertino nuteistojo nusikalstamo elgesio riziką, nevisiškai ir nepakankamai atsižvelgė į nuteistąjį charakterizuojančių aplinkybių visumą ir padarė nepagrįstą išvadą, kad bausmės tikslai bus pasiekti jam skyrus švelnesnę bausmę.

Šį skundą tenkinusi Apeliacinio teismo teisėjų kolegija konstatavo, kad skundžiama apygardos teismo nutartis yra neteisėta ir nepagrįsta, nes priimta neišsamiai išanalizavus ir netinkamai įvertinus nuteistąjį charakterizuojančius ir pakartotinio nusikalstamo elgesio riziką atspindinčius duomenis.

Teisėjų vertinimu, byloje esantys duomenys apie nuteistojo asmenybę, jo bausmės vykdymo metu padarytus pažeidimus, taip pat paties nuteistojo teismo posėdyje duoti paaiškinimai neleidžia daryti išvados, kad bausmės tikslai bus pasiekti švelnesne bausme.

„Valstybė turi pareigą apsaugoti visuomenę nuo vis dar pavojingo asmens, tai yra nuteistiesiems iki gyvos galvos laisvę riboti tol, kol jie kelia grėsmę visuomenei. Vien faktas, kad asmuo jau kali ilgą laiką, nesusilpnina valstybės pozityvios pareigos apsaugoti visuomenę. Prioritetas turi būti teikiamas visuomenės saugumui užtikrinti“, – nurodoma teismo nutartyje.

Teismo duomenimis, nuteistasis, nors ne kartą buvo įspėtas, turėjo su savimi draudžiamus laikyti ir pavojų kitiems nuteistiesiems bei kalinimo įstaigos darbuotojams galinčius kelti daiktus, yra grasinęs pareigūnams. Skundą išnagrinėjęs teismas pažymėjo, kad nuteistojo požiūris į kalinimo įstaigoje padarytus pažeidimus nėra nuoširdus ir pasižymi siekiu sumenkinti jų reikšmę.

Pagal pernai kovą Seimo priimtas pataisas, iki gyvos galvos nuteistas žmogus po 20 metų įkalinimo gali prašyti teismo peržiūrėti bausmę. Įvertinęs nuteistojo elgesį, teismas gali nustatyti terminuotą laisvės atėmimo bausmę nuo penkerių iki dešimties metų.

Šios pataisos priimtos įgyvendinant Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimą. Strasbūro teismas 2017 metais konstatavo, kad Lietuva pažeidžia iki gyvos galvos nuteistų asmenų teises, nesudarydama jokios realios galimybės jiems išeiti į laisvę.

Lietuvos apeliacinis teismas, savo ruožtu pažymėjo, kad šie teisės aktų pakeitimai negali būti aiškinami ir taikomi taip, jog suteiktų galimybę pasinaudoti teise į bausmės sušvelninimą tokiems asmenims, kurie, be kita ko, nedėjo tinkamų ir nuoširdžių pastangų išpirkti savo kaltę, bausmės atlikimo metu darė šiurkščius vidaus tvarkos pažeidimus, rodančius, kad asmuo vis dar gali kelti pavojų visuomenei.

Ši teismo nutartis įsigalioja jos priėmimo dieną ir yra neskundžiama.

D.Ambrasas buvo nuteistas už tai, kad 1998 metais su pusbroliu, kuris taip pat nuteistas kalėti iki gyvos galvos, pagrobė jauną moterį ir du jos vaikus.

Jie už šeimos paleidimą reikalavo 25 tūkst. JAV dolerių išpirkos, tačiau negavę pinigų moterį nužudė.

Lietuvos apeliacinis teismas jau yra išnagrinėjęs 30 skundų dėl laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės švelninimo. Teismas 5 nuteistiesiems pakeitė laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę terminuoto laisvės atėmimo bausme: 2 nuteistiesiems paskyrė 8 metų laisvės atėmimo bausmę, dviem – 10 metų, vienam – 5 metų.

Trys nuteistieji, kuriems apygardos teismas pakeitė laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę terminuoto laisvės atėmimo bausme, nesutiko su jiems nustatytu laisvės atėmimo bausmės terminu. Vieno nuteistojo skundas buvo tenkintas, nustatant jam minimalų 5 metų terminą, kito – atmestas ir paliktas jam apygardos teismo nustatytas laisvės atėmimo bausmės terminas – 9 metai.

Ketvirtadienį Lietuvos apeliacinis teismas atmetė nuteistojo skundą dėl per griežto terminuoto laisvės atėmimo bausmės termino ir, tenkindamas prokuratūros skundą, paliko nepakeistą laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.