Dokumentus klastojusią architektę įdavė savi, pamatę naudojamas kitų pavardes

Pagėgių savivaldybės architektė Ernesta Maier nuteista už piktnaudžiavimą tarnyba klastojant dokumentus. Valdininkę demaskavo kolega, pastebėjęs, kad jo vardu pasirašinėjami projektai, kurių jis nerengė.

Pagėgių gyventoja E.Maier nuteista už tai, kad nuolat klastojo statinių projektavimo dokumentus.<br>Lrytas.lt koliažas
Pagėgių gyventoja E.Maier nuteista už tai, kad nuolat klastojo statinių projektavimo dokumentus.<br>Lrytas.lt koliažas
Teismas išnagrinėjo architektei iškeltą bylą.  <br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Teismas išnagrinėjo architektei iškeltą bylą.  <br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
E.Maier aiškino, kad į ją nusikalstamą veiklą pastūmėjo skyrybos ir materialiniai nepritekliai.<br>G.Pilaičio nuotr.
E.Maier aiškino, kad į ją nusikalstamą veiklą pastūmėjo skyrybos ir materialiniai nepritekliai.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2020-01-13 10:52, atnaujinta 2020-01-15 02:55

Pirmadienį Klaipėdos apygardos teisme 56 metų E.Maier sėdėjo nuleidusi akis. Prieš tai ji pripažino kaltę, gailėjosi neatsispyrusi pagundai pasipelnyti iš neteisėtos veiklos.

Pagėgių savivaldybės Architektūros ir kraštotvarkos skyriaus vedėjo pavaduotoja E.Maier prokurorų akiratyje atsidūrė po to, kai kraštietis architektas Laurynas Pocius teisėsaugai pranešė, kad jo vardu pasirašinėjami statinių projektavimo ir rekonstravimo dokumentai.

Oficialius dokumentus net penkerius metus klastojo ir pati juos tvirtindavo E.Maier. Savo raštuose nurodydama tikrovės neatitinkančias žinias apie parengtų projektų autorystę pagėgiškė įžūliai naudojosi ir kitų architektų asmens duomenimis jiems to nežinant.

Kraštietis pastebėjo klastą

Ištyrus E.Meier veiklą paaiškėjo, kad ji už atlygį 25 kartus išdavė leidimus statyti, rekonstruoti arba griauti įvairios paskirties statinius pagal jos pačios parengtus projektus, nurodydama kitus autorius.

Neteisėtai gautų honorarų sumos svyruodavo nuo 300 iki 3000 eurų. Kai kurie teisme apklausti E.Maier klientai nesuvokė, kad ji pažeidinėjo viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymus. Daugeliui net buvo patogu, kad architektė rengdavo projektus, rekvizituose ir lydimuosiuose raštuose pati juos tvirtindavo, išduodavo statybų leidimus.

Pagėgių savivaldybės vyriausioji architektė E.Maier penkiais atvejais suklastojo naujų statybų, rekonstrukcijų, patalpų pertvarkymo dokumentus, bet už išduotus leidimus atlygio negavo.

Pirmasis E.Maier klastą pastebėjo ir įvertino iš Pagėgių kilęs L.Pocius. Šis architektas ne juokais įsižeidė, kad kolegė, pasinaudojusi jo vardu, klastojo projektinius dokumentus ir iš to pelnėsi.

Reikalauta atlyginti žalą

Klaipėdos apygardos teisme L.Pociaus interesams atstovavo net du advokatai.

Architektas pareikalavo, kad E.Maier atlygintų jo patirtą turtinę beveik 9000 eurų žalą. Moraliniai nuostoliai įvertinti 50 tūkst. eurų.

Kiti nukentėjusiais pripažinti projektuotojai, kurių autoryste E.Maier dangstydavo techninius projektus ir klastotes, civilinių ieškinių dėl žalos atlyginimo kaltinamajai nepareiškė.

Šūsnį dokumentų išnagrinėję, rašysenos ekspertizes atlikę tyrėjai anksčiau nebaustą E.Maier apkaltino piktnaudžiavimu tarnyba ir dokumentų klastojimu siekiant pralobti.

Prieš teismą stojusi architektė, prispirta surinktų akivaizdžių įrodymų, jai pateiktų kaltinimų neneigė, nuoširdžiai gailėjosi įsivėlusi į nusikalstamą veiklą.

Skyrybos spraudė į kampą

Mintis užsidirbti pinigų klastojant projektavimo dokumentus E.Maier šovė į galvą, kai prasidėjo jos ištuokos byla. Tuo metu šeimą smaugė bankai – sutuoktiniai nebuvo grąžinę būsto paskolos.

Kreditoriams prašant bendras sutuoktinių turtas ir jų sąskaitos bankuose buvo areštuota. Neteisėtą uždarbį E.Maier slėpdavo – klientai pinigus pervesdavo į dukters mokėjimo kortelės sąskaitą.

„Man neužtekdavo lėšų kasdieniams poreikiams. Turėjau važinėti į Pagėgius iš gyvenamosios vietos Kaune“, – sudėtingas asmeninio gyvenimo aplinkybes teismo salėje prisiminė architektė.

Teismas konstatavo, kad pagrindinis neteisėtos E.Maier veiklos tikslas – gauti turtinės naudos.

Visas uždarbis konfiskuotas

Įvertinusi visas baudžiamosios bylos aplinkybes teisėja Regina Bertašienė kaltinamajai skyrė trečdaliu sumažintą dvejų metų laisvės atėmimo bausmę, kuri atidėta dvejiems metams.

Iš E.Maier konfiskuotas neteisėtas uždarbis – 14 218 eurų. L.Pociaus ieškinys dėl moralinės žalos atmestas – nuteistoji kolegai turės atlyginti 1000 eurų turtinę žalą ir bylinėjimosi išlaidas.

„L.Pocius nepateikė konkrečių įrodymų, kad galėjo gauti ieškinyje nurodytą pinigų sumą, jeigu klientai būtų prašę jo, o ne E.Maier paslaugų“, – pažymėjo teisėja R.Bertašienė.

Nuteistoji dvejus metus negalės išvykti iš gyvenamosios vietos be priežiūros institucijų leidimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.