Bendradarbį autokrautuvu sutraiškiusį šiaulietį teismas atleido nuo baudžiamosios atsakomybės

Per nelaimingą atsitikimą savo bendradarbį mirtinai sužalojęs šiaulietis 46 metų Raimondas Samušis buvo apkaltintas neatsargiu gyvybės atėmimu ir stojo prieš teismą. Vyrui už šį nusikaltimą grėsė laisvės atėmimas iki aštuonerių metų.

 Bendradarbį mirtinai sužalojęs šiaulietis išklausyti teismo sprendimo neatvyko.<br> M.Patašiaus asociatyvi nuotrauka
 Bendradarbį mirtinai sužalojęs šiaulietis išklausyti teismo sprendimo neatvyko.<br> M.Patašiaus asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 20, 2020, 4:30 PM

Bylą išnagrinėjęs Šiaulių apylinkės teismas Šiaulių apylinkės teismas pirmadienį nusprendė R.Samušį nuo baudžiamosios atsakomybės atleisti pagal laidavimą ir baudžiamąją bylą jo atžvilgiu nutraukti.

Žalą atlygino darbdavys ir draudimo kompanija

Teismo sprendimu R.Samušis perduotas už jį laiduoti sutikusiam broliui pusantrų metų terminui be užstato. Jei per šį laikotarpį vyras įvykdys tyčinį nusikaltimą, ankstesnis sprendimas atleisti jį nuo baudžiamosios atsakomybės nustos galioti ir jam teks atsakyti už visas padarytas nusikalstamas veikas.

Sprendimą atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės teismas gali panaikinti ir už laidavimo metu padarytą naują baudžiamąjį nusižengimą ar neatsargų nusikaltimą.

Nuo baudžiamosios atsakomybės atleistam R.Samušiui teismas paskyrė baudžiamojo poveikio priemonę – tūkstančio eurų (20 MGL dydžio) įmoką į nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą, kurią vyras privalo sumokėti per penkis mėnesius nuo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos.

Nukentėjusiesiems neturtinę žalą atlygino civiliniai atsakovai – kaltinamojo darbdavys ir draudimo kompanija, todėl jie nuo pareikšto 80 tūkstančių eurų civilinio ieškinio atsisakė.

Autokrautuvu prispaudė bendradarbį

Nelaimė Šiauliuose įsikūrusios tinklų gamybos bendrovės mezgimo ceche įvyko pernai balandžio 25-osios ryte.

Keturiolika metų šioje bendrovėje šaltkalviu-mechaniku dirbantis R.Samušis vairavo autokrautuvą.

Atbuline eiga prie sienos privažiavęs vyras sustojo ir ruošėsi išlipti lauk. Tačiau prieš išlipdamas R.Samušis neperjungė judėjimo krypties svirties iš atbulinės eigos į neutralią padėtį, neįjungė stovėjimo stabdžio ir neištraukė raktelio.

Lipant iš autokrautuvo vyras netyčia netyčia užmynė akseleratoriaus pedalą, autokrautuvas staigiai pajudėjo atbuline kryptimi ir mirtinai sužalojo tarp autokrautuvo ir ričių nuvyniojimo sienos stovėjusį 54 metų bendradarbį.

Šiam vyrui lūžo kaukolės kaulai ir stuburo slanksteliai. Nors į nelaimės vietą buvo iškviesta greitoji pagalba, medikai buvo bejėgiai – nukentėjusysis mirė.

Darbe žuvęs vyras buvo vedęs, turėjo tris jau suaugusius vaikus.

Išklausyti teismo sprendimo neatėjo

Baudžiamojon atsakomybėn už neatsargų gyvybės atėmimą patrauktas R.Samušis per ikiteisminį tyrimą kaltu prisipažino ir dalies. Teisme vyras kaltu dėl bendradarbio mirties jau prisipažino visiškai ir gailėjosi, kad jo neatidumas sukėlė tokią nelaimę.

Sprendimą atleisti R.Samušį nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą priėmęs Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmų teisėjas Bronius Vinciūnas sakė, kad teisme kaltinamasis davė nuoseklius parodymus, krimtosi dėl savo poelgio ir neigiamai jį vertino.

„Kaltinamasis padarė vieną neatsargų nusikaltimą. Jis nusikalto pirmą kartą. Atsakomybę lengvinanti aplinkybė – pripažino padaręs nusikalstamą veiką ir dėl jos padarymo nuoširdžiai gailėjosi. Atsakomybę sunkinančių aplinkybių nenustatyta. Todėl teismas, įvertinęs įstatymu numatytas sąlygas, kaltinamojo ir laiduotojo asmenybes, konstatavo, kad kaltinamasis atleistinas nuo baudžiamosios atsakomybės ir perduotinas brolio atsakomybėn pagal laidavimą be užstato“, – savo sprendimą argumentavo teisėjas.

Išklausyti teismo sprendimo R.Samušis neatvyko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.