Teismas lygtinai nuteisė tris vyrus, apgaule pigiau įsigydavusius automobilius

Šiaulių apygardos teismas lygtinai nuteisė tris vyrus, sukčiavusius, kad įgytų jų automobilius tūkstančiu ar keliais tūkstančiais eurų pigiau, pirmadienį pranešė Šiaulių prokuratūra.

Tris vyrus teismas nuteisė už sukčiavimą.<br>LR prokuratūros asociatyvi nuotr.
Tris vyrus teismas nuteisė už sukčiavimą.<br>LR prokuratūros asociatyvi nuotr.
Tris vyrus teismas nuteisė už sukčiavimą.<br>R.Jurgaičio asociatyvi nuotr.
Tris vyrus teismas nuteisė už sukčiavimą.<br>R.Jurgaičio asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 28, 2020, 9:44 AM, atnaujinta Jan 28, 2020, 10:35 AM

„Visi automobiliai buvo įgyti pagal tą pačią sistemą – į aušinimo sistemą įpilant alyvos ir sudarant defektuoto automobilio įspūdį bei taip sumažinant prekės kainą“, – rašoma prokuratūros pranešime.

Nusikalstamos grupės organizatorius 30-ties metų radviliškietis M.G. nuteistas dvejų metų ir keturių mėnesių laisvės atėmimo bausme, ją atidedant trejiems metams. Bendrininkams A.R. ir G.P. skirta metų ir keturių mėnesių laisvės atėmimo bausmė, ją atidedant dvejiems metams.

Iš aferų organizatoriaus anksčiau taip pat konfiskuota 48,3 tūkst. eurų bei priteista sumokėti beveik 18 tūkst. eurų „Sodrai“.

Anot prokurorų, nuteistieji turės atlyginti žalą nukentėjusiems, kurių kiekvienam ji siekia nuo 50 iki 2 tūkst. 450 eurų.

Trys vyrai nuteisti už tai, kad nuo 2016 metų pabaigos iki 2017 metų vidurio apgaule įsigijo 19 automobilių.

Nuslėpė pusę milijono eurų pajamų

Aferų organizatorius nuteistas ir už apgaulingą apskaitos tvarkymą, nes vykdydamas individualią veiklą, jis savo ir kitų vardu pirko bei pardavė naudotas transporto priemones ir šių operacijų neįrašė į buhalterinę apskaitą.

„Per pusantrų metų jis nuslėpė beveik 500 tūkst. eurų pajamų“, – teigia prokurorai.

Jis taip pat pripažintas kaltu nuslėpęs turto daugiau nei už 48 tūkst. eurų. bei už netikrų dokumentų pagaminimą ir pasikėsinimą padaryti 111 tūkst. eurų turtinę žalą 78 metų vyrui.

Nuteistasis pagamino septynis netikrus vekselius, pagal kuriuos, neva, paskolino senoliui minėtą sumą.

„Sukčius apgaule gavo jo parašus suklastotuose dokumentuose dėl senoliui priklausančių trijų žemės sklypų ir gyvenamojo namo pardavimo bei 62 tūkst. eurų avanso gavimo. Senjoras padėjo parašus suklastotuose dokumentuose, net nežinodamas pasirašomų dokumentų turinio ir pasekmių. Iš tikrųjų senjoras avanso negavo ir nekilnojamojo turto parduoti neketino“, – rašoma pranešime.

Įpylę alyvos sukurdavo defektų įspūdį

Šiaulių apskrities pareigūnai trijų vyrų sukčiavimo aferas atskleidė 2017 metų vasarą, gavę informacijos apie galbūt nesąžiningą automobilio pirkimą Klaipėdoje. Tuo metu kartu su uostamiesčio pareigūnais buvo sulaikyti trys sukčiavimu įtariami automobilį pirkti ketinę asmenys.

26 metų Klaipėdos gyventojas planavo parduoti savo automobilį. Po detalios mašinos apžiūros automobilio savininkas kartu su pirkėjais sėdo jo išbandyti.

Tada paaiškėjo, kad vos prieš mėnesį techninės apžiūros metu patikrinto automobilio variklis visai „nebetraukė“ ir iš jo sklido pašaliniai garsai.

„Atidarius variklio dangtį, automobilio pirkėjas demonstratyviai parodė aušinimo skysčio bakelio viduje esantį juodos spalvos skystį, panašų į tepalą. Nustebęs vaikinas nesuprato, kaip taip staiga automobilis galėjo sugesti, kad į variklio aušinimo sistemą iš variklio skyriaus būtų pumpuojamas tepalas“, – teigia prokurorai.

Su pirkėjais pradėjus aiškintis, kiek galėtų kainuotų tokio gedimo pašalinimas, sumos pasirodė didžiulės. Klaipėdiečiui skubiai buvo reikalingi pinigai, todėl jis sutiko padaryti 1,6 tūkst. eurų nuolaidą ir parduoti automobilį.

Iš karto po pirkimo-pardavimo sutarties pasirašymo ir atsiskaitymo, vyrai buvo apsupti policijos pareigūnų. Iš atvykėlių automobilio pareigūnai ištraukė kelis paslėptus buteliukus su juodą tepalą primenančiu skysčiu.

Pirkėjai aiškino, kad tai – kremas rankoms. Nustatyta, kad nuteistieji šio „kremo“ įpylė į variklio aušinimo bakelį ir nutraukė žarnelę, kad būtų sukuriamas defektuoto variklio įspūdis. Visa tai jie padarė automobilio savininką nuvilioję prie bagažinės.

Tyrimo metu nustatyta, kad minėtas „rankų kremas“ yra dyzeliniame vidaus degimo variklyje eksploatuota alyva.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.