Klaipėdiečiui už vieną smūgį – pustrečių metų nelaisvės ir 14 000 eurų žalai atlyginti

Anksčiau ne kartą teistas 28 metų klaipėdietis Donatas Toraza, gatvėje nei iš šio, nei iš to užpuolęs ir sunkiai sužalojęs nepažįstamą žmogų, pasiųstas už grotų – vyrui skirta dvejų metų ir šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

Klaipėdos apygardos teisme nuosprendį išklausiusiam D.Torazai teks keliauti į pataisos namus.<br> G.Pilaičio nuotr.
Klaipėdos apygardos teisme nuosprendį išklausiusiam D.Torazai teks keliauti į pataisos namus.<br> G.Pilaičio nuotr.
D.Toraza ir pats nesupranta, kodėl nei iš šio, nei iš to užpuolė ir sunkiai sužalojo nepažįstamą žmogų.<br> G.Pilaičio nuotr.
D.Toraza ir pats nesupranta, kodėl nei iš šio, nei iš to užpuolė ir sunkiai sužalojo nepažįstamą žmogų.<br> G.Pilaičio nuotr.
Ne kartą teistas klaipėdietis D.Toraza vėl siunčiamas į pataisos namus.<br>G.Pilaičio nuotr. 
Ne kartą teistas klaipėdietis D.Toraza vėl siunčiamas į pataisos namus.<br>G.Pilaičio nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 1, 2020, 8:01 PM, atnaujinta Feb 2, 2020, 3:35 AM

D.Toraza privalės atlyginti 10 tūkst. eurų įvertintą neturtinę žalą, Ligonių kasoms sumokėti 3443 eurus už nukentėjusiojo gydymą ir dar 700 eurų – už jo išlaidas teismo procese.

Mušeiką atpažino „Akropolyje“

Dešimt kartų už vagystes, plėšimus ir kitokius nusikaltimus teistas D.Toraza pernai kovo 3 dieną Klaipėdos centre, nei iš šio, nei iš to užpuolė ir vienu smūgiu į galvą patiesė ant grindinio dvejais metais jaunesnį klaipėdietį Mindaugą Šemetą.

„Iki šiol ieškau atsakymo, kodėl jam smogiau, ir nesurandu“, – stojęs prieš teismą pareiškė D.Toraza. Jam pareikšti kaltinimai, kad gatvėje be aiškios dingsties užpuolė sunkiai sužalojo nepažįstamą žmogų, pažeidė viešąją tvarką.

Netekusiam sąmonės M.Šemetai ligoninėje diagnozuota sunki galvos trauma. Praleidęs ant patalo tris savaites vyras paskui dar kelis mėnesius buvo gydomas reabilitacinėje klinikoje. Pasveikęs nesijaučia gerai, nebegali dirbti sunkesnio fizinio darbo.

Naujojo Sodo gatėje šalia jaunimo pamėgto naktinio klubo „Kiss“ daugelio liudininkų akivaizdoje nokautavęs visiškai nepažįstamą žmogų D.Toraza pasišalino iš nusikaltimo vietos.

Vėliau muštynių liudininkai mušeiką atpažino prekybos ir pramogų centre „Akropolis“ – nufotografavo, išplatino atvaizdą socialiniuose tinkluose. Tuomet įtariamąjį sulaikė policija.

Gatvėje paguldytas vienu smūgiu

D. Toraza pripažino visus kaltinimus, bet negalėjo paaiškinti, kodėl tą vakarą prie naktinio klubo iš pasalų klastingai užpuolė ir sunkiai sužalojo žmogų, kuris jam nieko bloga nebuvo padaręs.

„Tą vakarą bare su draugais žaidžiau biliardą, o paskui sumanėme nueiti į naktinį barą. Lauke prie jo sukinėjosi grupelė žmonių, tarp kurių buvo ir M.Šemeta.

Vyras buvo smarkiai išgėręs – galėjo kažką iš mūsiškių užkliudyti. Girdėjau, kaip jis garsiai šūkaliojo, todėl ir įsikišau. Aš buvau blaivus“, – tos nakties įvykius prisiminė kaltinamasis.

D.Toraza, užbėgęs M.Šemetai už akių, netikėtai trenkė jam į veidą ne kumščiu, o alkūnkauliu. Užteko vieno tikslaus ir stipraus smūgio, kad vyras nukristų ant žemės ir neatsikeltų.

„Negaliu suprasti, kodėl jam smogiau alkūne, turbūt nenorėjau, kad įsipliekstų dar didesnis konfliktas“, – teisinosi D.Toraza.

Tik svirduliavo – grėsmės nekėlė

Medikai diagnozavo, kad per muštynes M.Šemetai buvo smarkiai sutrenktos smegenis, prakirstas skruostas, deformuotas veidas.

„Galvoje spengia, greitai pavargstu. Randų veides žymes chirurgai gal ir pašalintų, bet kosmetinės operacijos brangiai kainuojas“, – kalbėjo Danijoje statybininku dirbęs nukentėjusysis.

Liudininkų teigimu, tą naktį su draugais miesto centre prie naktinio klubo „Kiss“ šlitinėjęs M. Šemeta buvo girtas, bet niekam grėsmės nekėlė, nes pats vos laikėsi ant kojų.

Prieš tai M.Šemeta linksminosi Palangoje, draugo Nerijaus Alseikos bute su merginomis vartojo alkoholį. Paskui kompanija išsikvietė taksi – nusprendė nerti į Klaipėdos naktinį gyvenimą.

Dėl girtumo apsaugininkų neįleistas į „ Kiss“ patalpas M.Šemeta su savo drauge Laura Pečiūte ir kitais bičiuliais išėjo į lauką ir pėdino Biržos tilto link.

Išpuolio prasmės ieškojo teisme

Kaip tik tuo metu pribėgę D.Toraza ir smogė M.Šemetai į galvą. Po triuškinančio nokauto vyras virto aukštelninkas kaip pakirstas, galva trenkėsi į šaligatvio plyteles.

„Jis buvo girtas. Man pasirodė, kad norėjo spirti į užpakalį mano draugo Elvino Pečiulaičio merginai, bet gal taip tik pasivaideno“, – teismo salėje kažkokių savo išpuolio prasmės užuomazgų ieškojo D.Toraza.

Liudytojai pasakojo, jog M.Šemetos draugai iškvietė greitąją medikus, policiją. Po dešimties minučių atsipeikėjęs nukentėjusysis negalėjo pasakyti net savo vardo. Ir dabar jis įvykius prisimena miglotai.

Po apklausos policijoje M.Šemeta pasijuto dar blogiau, todėl pats nuvažiavo į mieto ligoninę, kur jam buvo diagnozuoti sunkūs galvos sužalojimai.

L.Pečiūtė teisme tvirtino mačiusi, kaip vyrai stumdėsi prie prie naktinio klubo. Dėl ko lauke tarp M.Šemetos ir jų įsiplieskė konfliktas, ar jo iš tikrųjų būta, mergina nežino.

Po nokauto paklausė – ar gerai?

Konfliktą Naujojo Sodo gatvėje užfiksavo vaizdo stebėjimo kameros. Įrašuose matyti, kaip D.Toraza smogė M.Šemetai. Nedaug trūko, kad teisiamųjų suolą būtų trynęs ir E.Pečiulaitis – jis irgi puolė, stumdė auką.

Iš nusikaltimo vietos dingęs D.Toraza teisme aiškino, jog nokautuoto M.Šemetos, kai šis nuvirto, dar paklausęs, ar viskas gerai: „Jis pasakė, kad gerai, prašė palikti ramybėje“.

Kiti incidento liudininkai tvirtino, kad M.Šemeta tuo metu jau nieko nebegalėjęs pasakyti, nes tysojo ant grindinio be sąmonės.

Polcija užfiksavo vieną E.Pečiulaičio pokalbį telefonu – D.Torazos bičiulis dalijosi nakties įspūdžiais, pasakojo, kad prie naktinio baro „draugelis iškirto bachuriuką“.

Už žmogaus užpuolimą viešojo vietoje, sunkų sveikatos sutrikdymą iš chuliganiškų paskatų D.Torazai grėsė daugiau nei dešimt metų laisvės atėmimo bausmė.

Vėl grąžintas į pataisos namus

Ikiteisminio tyrimo pradžioje E.Pečiulaitis irgi buvo apklausiamas kaip įtariamasis, bet kaltinimai pateikti tik D.Torazai.

D.Toraza teisme gailėjosi dėl to, ką padarė. Smurto proveržį viešoje vietoje jis vertino ne kaip apgalvotą piktybinį chuliganizmą, o kaip kažkokį „kvailą ir neatsakingą poelgį“.

Klaipėdos apygardos teismas konstatavo, jog kaltinamojo veiksmus nulemė mažareikšmė aplinkybė – neblaivus M.Šemeta, eidamas pro šalį, galbūt kažką tarstelėjo D.Torazos draugams.

„Jis tyčia užpuolė ir sužalojo kitą žmogų rodydamas kitiems savo pranašumą, nepaisydamas elementarių elgesio viešoje vietoje ir moralės normų“, – nuosprendyje konstatavo teisėja Aurelija Sadauskaitė.

D.Toraza paskutinį kartą buvo teisiamas už pasipriešinimą pareigūnams 2011-aisiais. Subendrinus neatliktas bausmes, klaipėdietis tada įkalintas trejiems metams ir aštuoniems mėnesiams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.