Ūkininkus ir supirkėją į teisiamųjų suolą atvedė pareigūnams įtarimą sukėlusi prekyba grūdais

Panevėžio apygardos prokuratūroje baigtas ikiteisminis tyrimas ir į teismą perduota baudžiamoji byla, kurioje 39 metų pasvaliečiui R.K. ir jo vadovaujamai uždarajai akcinei bendrovei pareikšti kaltinimai dėl sukčiavimo, siekiant išvengti didelės vertės turtinės prievolės.

Ūkininkus ir supirkėją į teisiamųjų suolą atvedė pareigūnams įtarimą sukėlusi prekyba grūdais.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Ūkininkus ir supirkėją į teisiamųjų suolą atvedė pareigūnams įtarimą sukėlusi prekyba grūdais.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 6, 2020, 10:15 AM, atnaujinta Feb 6, 2020, 10:17 AM

Šis verslininkas ir trys Aukštaitijos ūkininkai bus teisiami ir dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo. Įtariama, kad dėl jų veiksmų į valstybės biudžetą nebuvo sumokėta daugiau nei 70 tūkst. eurų mokesčių.

Kaip rašoma prokuratūros pranešime, ikiteisminio tyrimo duomenimis, 2016-2017 metais galimai suklastojus PVM sąskaitas faktūras ir įrašius realiai neįvykusias ūkines operacijas bei jas įtraukus į buhalterinę apskaitą, Pasvalio rajone registruota bendrovė tariamai iš kelių Biržų bei Pasvalio rajono ūkininkų nupirko daugiau nei 2,5 tūkst. tonų grūdų. Įtariama, kad pastarieji iš tiesų grūdų minėtai bendrovei nepardavė, nors tokie sandoriai buvo užfiksuoti abiejų pusių buhalterinės apskaitos dokumentuose.

Pasak ikiteisminiam tyrimui vadovavusio prokuroro A.Amparavičiaus, dėl tokių kaltinamųjų asmenų veiksmų grūdus superkanti bendrovė galimai išvengė prievolės sumokėti 71 tūkst. 926 eurų dydžio PVM į valstybės biudžetą. Taip pat dėl tyrimo metu nustatytų pažeidimų iš dalies nebuvo galima nustatyti bendrovės bei jai galimai fiktyviai grūdus pardavinėjusių ūkininkų 2016-2018 metų finansinės veiklos, nuosavo kapitalo, įsipareigojimų dydžio ir struktūros.

Už sukčiavimą, siekiant išvengti didelės vertės turtinės prievolės, Baudžiamasis kodekas numato laisvės atėmimą iki 8 metų. Juridiniam asmeniui už tai gresia bauda nuo 10 tūkst. eurų. Dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo baudžiama bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki 4 metų.

Byla perduota nagrinėti į Panevėžio apylinkės teismo Pasvalio rūmus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.