Keturi Raseinių verslininkai ir du buvę valdininkai stojo prieš teismą, bet byla liko neatversta

Po specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atlikto tyrimo korupciniais nusikaltimais apkaltinti keturi Raseinių rajono verslininkai ir du buvę Raseinių rajono savivaldybės administracijos darbuotojai sėdo į teisiamųjų suolą.

 Į teisiamųjų suolą sėdo du buvę tarnautojai ir keturi verslininkai.<br> R.Vitkaus nuotr.
 Į teisiamųjų suolą sėdo du buvę tarnautojai ir keturi verslininkai.<br> R.Vitkaus nuotr.
 Į teisiamųjų suolą sėdo du buvę tarnautojai ir keturi verslininkai.<br> R.Vitkaus nuotr.
 Į teisiamųjų suolą sėdo du buvę tarnautojai ir keturi verslininkai.<br> R.Vitkaus nuotr.
 Per pirmąjį teismo posėdį kaltinamųjų advokatai teisėją užvertė prašymais.<br> R.Vitkaus nuotr.
 Per pirmąjį teismo posėdį kaltinamųjų advokatai teisėją užvertė prašymais.<br> R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 7, 2020, 4:00 PM

Penktadienį Šiaulių apygardos teismas turėjo pradėti nagrinėti bylą dėl piktnaudžiavimo, kyšininkavimo, svetimo turto pasisavinimo bei papirkimo.

Per pirmąjį teismo posėdį kaltinamųjų advokatai teisėją užvertė prašymais. Kai dalis šių prašymų nebuvo patenkinta, vienas advokatas paprašė teismo posėdį atidėti, kad jis su savo ginamuoju galėtų suderinti poziciją dėl teisėjo nušalinimo.

Verslininkus apkaltino papirkimu

Ikiteisminį tyrimą dėl galimos korupcijos Raseinių rajono savivaldybės viešuosiuose pirkimuose atlikę STT pareigūnai nustatė, kad 2018 metais kai kurioms savivaldybės organizuojamuose viešuosiuose pirkimuose dalyvaujančioms įmonėms buvo sudaromos išskirtinės sąlygos ir palankumas tuos pirkimus laimėti.

Buvusiam Raseinių rajono Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus vedėjui Vilmantui Baciui buvo pareikšti kaltinamai dėl piktnaudžiavimo siekiant turtinės naudos, kyšininkavimo ir svetimo turto pasisavinimo, o Vietinio ūkio ir turto valdymo skyriaus vyriausiajam specialistui Ryčiui Radavičiui – dėl kyšininkavimo.

Minėtų savivaldybės tarnautojų papirkimu buvo apkaltinti keturi Raseinių rajono verslininkai: Ričardas Valinčius, Romualdas Zubiela, Arvydas Lukminas ir Stasys Bružas.

Atsilygino pinigais ir paslaugomis

Bylos duomenimis, už išskirtines sąlygas įmonių atstovai valdininkams atsilygino įvairiais kyšiais: R.Radavičiui priklausančiame žemės sklype buvo sumontuota daugiau nei 2 tūkstančių 700 eurų vertės tvora, V.Bacys kaip kyšius priėmė namo statybai reikalingų statybinių medžiagų, kurių vertė siekia daugiau nei 6 tūkst. eurų, taip pat – kyšius grynaisiais pinigais.

Be to, V.Bacys buvo apkaltintas ir tuo, kad piktnaudžiaudamas tarnyba pasisavino daugiau nei tūkstančio eurų vertės kompiuterį, kuris buvo įsigytas Raseinių rajono savivaldybei vykdant programinės įrangos pirkimą.

Advokatas pasigedo konkretumo

Į penktadienį Šiaulių apygardos teisme numatytą bylos nagrinėjimą atvyko visi šeši kaltinamieji.

Vos prasidėjus posėdžiui kaltinamųjų advokatai teisėją užvertė prašymais: į teismą buvo prašoma iškviesti papildomus liudytojus, leisti advokatams kriminalinės žvalgybos surinktus duomenis persikelti į laikmeną, išskirti šią bylą į dvi atskiras bylas.

R.Radavičių ginantis advokatas Egidijus Morkūnas paprašė teisėjo gražinti šią bylą prokurorui, kad jis ištaisytų kaltinamąją išvadą, kuri, pasak advokato, surašyta remiantis bendražmogiškais principais, o ne konkrečiais kaltinimais.

„Aš ir mano ginamasis turime žinoti, iš kur tie principai paimti“, – savo prašymą motyvavo advokatas.

Bylos nagrinėjimą atidėjo

Į tai kaltinimą palaikantis prokuroras atsikirto, kad kaltinamoji išvada surašyta laikantis proceso normų.

Teisėjui nepatenkinus R.Radavičiaus advokato prašymo ir negrąžinus bylos prokurorui, advokatas E.Morkūnas paprašė teismo posėdį atidėti, kad jis galėtų pasitarti su savo klientu dėl teismo nušalinimo.

Šį advokato prašymą teisėjas patenkino ir bylos nagrinėjimą atidėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.