Šiaulių policininkų muštynės: suradę vieną kaltą, apie kitą linkę nutylėti

Prieš trejus metus pagarsėjusiuose girtų Šiaulių policijos pareigūnų muštynėse rastas atpirkimo ožys. Juo tapo ne praeivius ir savo kolegas kumščiais daužę patruliai, o neblaivius savo kolegas raminti bandęs alkoholio visai nevartojantis Ramūnas Dainauskis.

Prieš trejus metus pagarsėjusiuose girtų Šiaulių policijos pareigūnų muštynėse rastas atpirkimo ožys. Juo tapo ne praeivius ir savo kolegas kumščiais daužę patruliai, o neblaivius savo kolegas raminti bandęs alkoholio visai nevartojantis Ramūnas Dainauskis.<br>Lrytas.lt koliažas
Prieš trejus metus pagarsėjusiuose girtų Šiaulių policijos pareigūnų muštynėse rastas atpirkimo ožys. Juo tapo ne praeivius ir savo kolegas kumščiais daužę patruliai, o neblaivius savo kolegas raminti bandęs alkoholio visai nevartojantis Ramūnas Dainauskis.<br>Lrytas.lt koliažas
Kameros užfiksavo, kaip pareigūnai šlaistosi pagrindine Šiaulių Vilniaus gatve.
Kameros užfiksavo, kaip pareigūnai šlaistosi pagrindine Šiaulių Vilniaus gatve.
Teismas dėl kelių epizodų R.Dainauskį (nuotr.) išteisino, nurodęs, kad muštynių iniciatorius buvo ne jis, o pats nukentėjusiuoju pripažintas D.Vaišvila.
Teismas dėl kelių epizodų R.Dainauskį (nuotr.) išteisino, nurodęs, kad muštynių iniciatorius buvo ne jis, o pats nukentėjusiuoju pripažintas D.Vaišvila.
Filmavimo kameros užfiksavo incidentą prie Šiaulių centre esančio „Whisky Bar“.<br>G.Šiupario nuotr.
Filmavimo kameros užfiksavo incidentą prie Šiaulių centre esančio „Whisky Bar“.<br>G.Šiupario nuotr.
Pirmuoju reisu atvežti penki policininkai iškart patraukė į naktinį barą „Pegasas“. Tačiau, atrodo, kad ten įsisiautėję pareigūnai galėjo sukelti muštynes ir patys apsaugos buvo išvyti.<br>G.Šiupario nuotr.
Pirmuoju reisu atvežti penki policininkai iškart patraukė į naktinį barą „Pegasas“. Tačiau, atrodo, kad ten įsisiautėję pareigūnai galėjo sukelti muštynes ir patys apsaugos buvo išvyti.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 8, 2020, 9:19 PM, atnaujinta Feb 9, 2020, 12:51 PM

Šiaulių apylinkės teismas nusprendė, kad 17 metų policijoje išdirbęs, tarptautinėse misijose dalyvavęs ir daugybę apdovanojimų gavęs R.Dainauskis primušė savo kolegą Deivydą Vaišvilą ir nuteisė jį 10 mėnesių laisvės apribojimu.

Vis tik teismas dėl kelių epizodų R.Dainauskį išteisino, nurodęs, kad muštynių iniciatorius buvo ne jis, o pats nukentėjusiuoju pripažintas D.Vaišvila.

Teisėjas Marius Steponaitis atskira nutartimi kreipėsi į prokuratūrą, kad būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas ir pačiam nukentėjusiajam D.Vaišvilai. Tačiau prokurorai net nesivargino patikrinti atrodytų akivaizdžių faktų.

Nepaisant to, kad vaizdo stebėjimo kameros aiškiai užfiksavo, kaip girtas patrulis D.Vaišvila daužo savo kolegą R.Dainauskį, nei Šiaulių vyriausiojo policijos komisariato Imuniteto tarnybos pareigūnai, nei prokurorai nesiteikė peržiūrėti šių įrašų.

Po išgertuvių – į klubus

Teismą pasiekęs Šiaulių policininkų girtavimo skandalas prasidėjo vieną 2017 metų vasario sekmadienį.

Šiaulių policijos komisariato patruliai, kurių buvo daugiau kaip 20, vieno kaimo pirtyje girtauti pradėjo nuo 15 valandos. Po šešių valandų daugelis jų jau vos ant kojų pastovėjo ir nutarė skirstytis po namus.

Tačiau namuose atsidūrė tik keli savo kojomis jau nebepaeinantys policininkai. Daugelis kitų būreliais po 5-6 patraukė toliau lėbauti į Šiaulių barus.

Iš baro buvo išvyti?

Vieni išvažiavo patys, kitus keliais reisais išvežiojo draugai.

Pirmuoju reisu atvežti penki policininkai iškart patraukė į naktinį barą „Pegasas“. Tačiau, atrodo, kad ten įsisiautėję pareigūnai galėjo sukelti muštynes ir patys apsaugos buvo išvyti.

Vėliau kameros užfiksavo, kaip iš klubo išvyti pareigūnai, apsikabinę panašų į litrinį degtinės butelį, šlaistosi pagrindine Šiaulių Vilniaus gatve, pilsto į stikliukus ir atvirai maukia gėrimą.

Kameros fiksavo smūgį

Kameros nufilmavo ir vaizdą, kaip vienas girtų policininkų trenkia kumščiu praeinančiam jaunuoliui. Jaunuolis ima bėgti nuo mušeikų, tačiau du, o paskui likę trys girti pareigūnai jį vejasi.

Kaip tik tuo metu vienam aršiausių policininkų D.Vaišvilai paskambino jo kolega R.Dainauskis, pasisiūlęs parvežti jį namo.

„Nemaišyk, gaudom „organizuotus žulikus“, užpuolėm ir davėm jiems“, – anot R.Dainauskio, tuomet nerišliai kalbėjo jo kolega.

Skubėjo gelbėti kolegos

R.Dainauskis suprato, kad reikia kuo greičiau pargabenti savo gerokai jaunesnį kolegą į namus, kad jis daugiau kokių šunybių neprikrėstų.

„Žinojau, kad jis girtas tampa agresyvus ir neprognozuojamas, tad skubėjau gelbėti“, – sakė R.Dainauskis.

Pareigūnas savo kolegas aptiko besibūriuojančius Vilniaus ir Vasario 16-osios gatvių sankryžoje.

Vyrai nugriuvo ant žemės

Kai R.Dainauskis prisijungė prie kolegų, praeiviai ir toliau buvo terorizuojami. Vienas jų buvo pastumtas pečiu, jam du kartus smogta į veidą.

Įraše matyti, jog tuo metu R.Dainauskis stovi netoliese, tačiau pamatęs, kaip mušamas praeivis, griebia už rankų kolegą ir jį patraukia.

„Kol aš laikiau už rankų įsiaudrinusį D.Vaišvilą, jo primuštas vyriškis jam dukart smogė į veidą, o mane pastūmė. Abu mes nugriuvome ant žemės“, – prisimena įvykius R.Dainauskis.

Buvęs pareigūnas tvirtina, kad D.Vaišvilai, matyt, nepatiko, kad neleido jam mušti praeivio: „Paskui, einanti gatve, jis kelis kartus pribėgo prie manęs, iš pasalų spirdavo ar smogdavo ranka, ir pabėgdavo“.

Ekipažas parvežė namo

Iš tiesų, miesto kameros nufilmavo kaip tuo metu į D.Vaišvilą panašus vyriškis bando pulti R.Dainauskį, o kiti trys policininkai jį stengiasi sulaikyti. Tačiau įniršęs vyriausias patrulis ištrūko, ir vyrai apsikumščiavo.

Apie tai, kad miesto centre vyksta muštynės, kažkas pranešė policijai. Netrukus atvyko ekipažas.

„Aš įsėdau į policijos tarnybinį automobilį ir ten buvusiems pareigūnams pranešiau apie D.Vaišvilos sumuštą jaunuolį, kuris vis dar stovėjo kitoje gatvės pusėje“, – pasakojo R.Dainauskis.

Tačiau atvykę policininkai į įvykius nesikišo ir R.Dainauskį bei dar vieną kolegą parvežė namo, o aršiausią mušeiką bei dar kelis girtus policininkus paliko siautėti mieste.

Šiaulių centre likę kiti girti policininkai toliau šlitinėjo gatve, vaikščiojo po barus, įsivėlė į konfliktus su pašaliniais.

Kas ką mušė?

Tačiau tuo įvykiai nesibaigė.

Apie 23 valandą R.Dainauskis dar kartą su savo kolega D.Vaišvila susitiko prie jo namų. Kilo muštynės, po kurių sumuštas D.Vaišvila buvo nuvežtas į ligoninę.

Apžiūrėję medikai nustatė diagnozę: „Girtumas, sumušta galva“. Ir tada paleido namo.

Jau kitą rytą dar iki galo neišsiblaivęs D.Vaišvila buvo iškviestas į Šiaulių vyriausiojo policijos komisariato Imuniteto skyriaus viršininko Rolando Karaliaus kabinetą.

Ten patrulis pareiškė, kad jį sumušė kolega R.Danauskis.

Policijos įrašai dingo

Remiantis šiuo pareiškimu, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Iš pradžių R.Dainauskis jautėsi visiškai ramus. Jis buvo įsitikinęs, kad įvykius užfiksavusių miesto kamerų pagalba tyrėjams pavyks atkurti tikrą paveikslą.

Buvęs pareigūnas tikėjo, kad jo versiją įrodys ir į muštynių vietas atvykusių policijos ekipažų garso bei vaizdo įrašai, kuriuose turėjo būti užfiksuoti muštynių vaizdai.

Tačiau greitai paaiškėjo, kad jau kitą dieną visi policijos automobilių užfiksuoti garso ir vaizdo įrašai buvo ištrinti.

Tuo tarpu liudininkais apklausti girtavę policininkai bei juos po namus išvežioję budinčių ekipažų pareigūnai lyg susitarę tvirtino nieko nematę arba buvę tiek girti, kad nieko neprisimena.

Paneigė prokurorų kaltinimus

Bylos nagrinėjimas Šiaulių apylinkės teisme truko ilgiau kaip metus. Teismas konstatavo, kad, priešingai negu teigia prokurorai, R.Dainauskis ne inicijavo konfliktus, bet siekė jų išvengti.

Vis tik dėl paskutinio muštynių epizodo, jau vykusio prieš vidurnaktį, teisėjas pripažino kaltu R.Dainauskį ir nuteisė jį laisvės apribojimu.

Tačiau dėl dviejų kitų epizodų, kuriuose R.Dainauskis prokurorų buvo kaltinamas sumušęs D.Vaišvilą, teisiamasis ne tik buvo išteisintas. Teismas nurodė, kad ne R.Dainauskis, o būtent D.Vaišvila inicijavo muštynes ir kelis kartus pirmas smogė į veidą savo kolegai.

Kitaip tariant, bylą išnagrinėjęs teisėjas pripažino, kad trejus metus ikiteisminis tyrimas vyko ne to kaltininko atžvilgiu.

Teismo nutartis – niekalas?

Atskirą nutartį priėmęs teisėjas konstatavo, kad pats D.Vaišvila galėjo įvykdyti nusikaltimą ir pasiūlė jo atžvilgiu pradėti ikiteisminį tyrimą.

Teisėjo nuomone, D.Vaišvilos galimai padaryta nusikaltimą įrodo ne tik teismo metu peržiūrėti įrašai, bet ir kiti įrodymai.

Nors D.Vaišvilos padaryti nusikaltimai buvo akivaizdūs, nei Šiaulių policijos pareigūnai, nei prokurorai net nepradėjo ikiteisminio tyrimo.

Motyvas – paprastas: visos aplinkybės jau buvo ištirtos 2017 metais, peržiūrėti teisėjo nurodytų vaizdo įrašų nėra reikalo, nes D.Vaišvila vis tiek nekaltas.

Bent jau pažiūrėti vaizdo įrašus, kuriuose užfiksuotas girtas savo kolegą ir praeivius mušantis policininkas D.Vaišvila, nesivargino ne tik sprendimą atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą priėmusi Šiaulių policijos komisariato Imuniteto skyriaus tyrėja A.Bučinskienė.

Savotiškai teisėjo nutartį, kurioje buvo konstatuotas D.Vaišvilos agresyvumas, interpretavo ir Šiaulių apygardos prokuratūros prokuroras Egidijus Jurgelis. Atsisakęs pradėti ikiteisminį tyrimą prokuroras pareiškė, kad, nepaisant to, kad pirmas smogė D.Vaišvila, konfliktą inicijavo R.Dainauskis.

„Nesuprantu, kas trukdo prokurorams pradėti ikiteisminį tyrimą ir, peržiūrėjus vaizdo įrašus, pamatyti tai, ką pamatė teisėjas.

Gal todėl, kad iškėlus bylą gali paaiškėti labai nemalonūs dalykai patiems tyrėjams ir prokurorams – tai, kad jie ne tik į protokolus įrašė melagingus duomenis, bet ir ištrynė kai kuriuos kaltinimui nepalankius įrašus“, – sakė R.Dainauskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.