Šiaulių medikui ir penkiems pacientams už kyšininkavimą skirtos baudos

Šiaulių teismas baudomis apdalijo ir kyšius ėmusį mediką, ir pinigus brukusius pacientus. Valstybės biudžetas pasipildys nemenkomis sumomis – nuteistieji įpareigoti sumokėti nuo 565 iki 4,5 tūkstančio eurų baudą.

Gydytojas K.Dainius kaltę neigė, nors viską nufilmavo STT agentai.<br>G.Šiupario nuotr.
Gydytojas K.Dainius kaltę neigė, nors viską nufilmavo STT agentai.<br>G.Šiupario nuotr.
V.Baranauskas teigė, kad visi teismo salėje esantys asmenys - nekalti.<br>G.Šiupario nuotr.
V.Baranauskas teigė, kad visi teismo salėje esantys asmenys - nekalti.<br>G.Šiupario nuotr.
Medikui ir penkiems pacientams už kyšininkavimą skirtos baudos.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Medikui ir penkiems pacientams už kyšininkavimą skirtos baudos.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 21, 2020, 11:11 AM, atnaujinta Feb 21, 2020, 1:40 PM

Didžiausia suma – 4,5 tūkstančio eurų nubaustas gydytojas neurologas 61 metų Kęstutis Dainius. Radviliškio rajono tarybos narys tokią baudą turės sumokėti, nes iš trijų pacientų paėmė po 20 eurų kyšį.

Iš pacientų plačiausiai piniginę teks praverti Šiaulių garsenybei buvusios „princų“ grupuotės vienam lyderių Vladui Baranauskui, pravarde „Baranis“.

9 kartus teistam ir recidyvistu pripažintam 62 metų šiauliečiui paskirta bausmė subendrinta su anksčiau skirtomis. Jam ne tik teks sumokėti beveik 4,6 tūkstančio eurų, bet ir paskirta 6 mėnesių įkalinimo bausmė, tiesa, jos vykdymas atidėtas metams.

STT agentai viską nufilmavo

Gydytojas K.Dainius galėjo išvengti nemalonumų, jei nebūtų neigęs kaltės. Tikėtina, kad prisipažinęs jis būtų atsipirkęs laidavimu ir apskritai atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės.

Bet medikas atkakliai laikėsi nuostatos, kad nieko nusikalstamo nepadarė. Klinikoje „Pirmoji viltis“ įkliuvęs gydytojas nepaisė net to, kad kyšio davimo faktai buvo nufilmuoti – STT agentai medicinos įstaigoje buvo įrengę kameras.

Medikui nepadėjo ir pasamdytas sostinės advokatas. Pastarasis bandė įrodyti, kad gydytojas nėra prilygintinas valstybės tarnautojui, bet bylą nagrinėjęs teisėjas Martynas Galvičius šiuos argumentus atmetė kaip nepagrįstus.

Už atgailą - menka bauda

Istorija prasidėjo 2017 m. pradžioje, kai STT surengė plataus masto operaciją. Buvo surinkta įrodymų, kad gydytojas neurologas K.Dainius mažiausiai iš trijų pacientų paėmė po 20 eurų už įvairias medicinines paslaugas.

Viena iš kyšį davusių pacienčių 41 metų Ina Andriuškienė kaltę pripažino visiškai. Kartą jau teista moteris buvo nubausta subendrinta beveik 565 eurų bauda. Tai - mažiausia suma

Kaltę iš dalies pripažino ir 78 metų Saša Karpenka. Šiam teisiamajam už mediko papirkimą ir sukčiavimą skirta beveik 3,8 tūkstančio eurų bauda, be to, jis įpareigotas grąžinti „Sodrai“ daugiau kaip 1,3 tūkstančio eurų kompensaciją lengvajam automobiliui įsigyti ir pritaikyti neįgaliojo poreikiams.

Teisėjas buvo nepatiklus

66 metų Valdemaras Zakaras įpareigotas sumokėti beveik 1,9 tūkstančio eurų baudą.

Vyriškis irgi buvo nufilmuotas, kaip duoda gydytojui 20 eurų.

Tačiau teisiamasis atkakliai neigė kaltę ir taip pablogino savo padėtį. Pensininkas aiškino, kad medikui tiesiog grąžino skolą – neva gydytojas jam buvo paskolinęs 20 eurų vaistams nusipirkti.

Bylą nagrinėjęs teisėjas M.Galvičius teisiamojo versiją įvertino kritiškai, nes ji nesutapo su byloje surinktais įrodymais. Pripažinta, kad pareigūnų padarytas įrašas nepatvirtino – duodant pinigus nekalbama apie jokią skolą.

Be to, nei medikas, nei pacientas nėra susiję draugystės ryšiais.

Kyšius bruko be reikalo

Dar vienas teisiamasis 64 metų Sigitas Šimkus įpareigotas sumokėti beveik 3,8 tūkstančio eurų bauda. Šį anksčiau jau teistą vyrą įklampino noras padėti sutuoktinei gauti neįgalumo išmokas.

Bylą išnagrinėjęs teisėjas M.Galvičius pažymėjo, kad kyšiai buvo duodami be jokio reikalo.

Atlikus patikrinimą dėl trim asmenims nustatyto darbingumo lygio, paaiškėjo, kad Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos sprendimai buvo teisėti ir pagrįsti.

Tad smulkius kyšius brukę pacientai už tai nieko negavo.

„Princas“ prakalbo apie persekiiojimą

Praeityje vienu įtakingiausių nusikalstamo pasaulio šulų laikytas V.Baranauskas teismo slenkstį mynė dėl 2017 m. pavasarį gauto nedarbingumo pažymėjimo, kurį jam išrašė toje pačioje klinikoje dirbantis gydytojas Egidijus Jankauskas.

Teisėsaugininkai įtarė, kad taip buvęs „princas“ siekė vilkinti teismo procesą – rasti pateisinamą priežastį neateiti į posėdį.

V.Baranauskas aiškino, kad įtarimai yra iš absurdo srities, nes jis sveiko po sudėtingos operacijos – iš stuburo buvo išimta kulka.

„Po operacijos negalėjau net vaikščioti, kenčiau nepakeliamą skausmą, o dabar esu persekiojamas, – aiškino V.Baranauskas, pareiškęs, jog visi teismo slenkstį minantys yra nekalti.

Skundas sugrąžino bylą į teismą

STT Šiaulių valdybos ikiteisminis tyrimas dėl medikų kyšininkavimo virto net penkiomis baudžiamosiomis bylomis.

Teisiami buvo ne tik medikai, bet ir nemenkas pulkas pacientų. Buvo pričiuptas net 61 kyšininkavęs pacientas, bet net 45 pavyko išvengti baudžiamosios atsakomybės – prisipažino ir atsipirko baudomis.

Bauda buvo atsipirkęs ir gydytojas E.Jankauskas, kuris baudžiamuoju įsakymu buvo įpareigotas sumokėti daugiau kaip 13,5 tūkstančio eurų. Bet pastaroji byla vėl atsidūrė teisme, nes sprendimas buvo apskųstas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.