Kriminalinė žvalgybos pareigūnai Ikiteisminio tyrimo įstaigų profsąjungoje atliko kratą

Pirmadienį apie 10 val. 30 min. į Profsąjungų centro duris pasibeldė Kalėjimų departamento Kriminalinės žvalgybos keturi pareigūnai, kurie įėjo, prisistatė ir paprašė pateikti susijusius su Vilniaus apskrities ikiteisminio tyrimo įstaigų profesine sąjunga neegzistuojančius dokumentus, praneša profesinio sąjungų atstovai.

Kriminalinė žvalgybos pareigūnai Ikiteisminio tyrimo įstaigų profsąjungoje atliko kratą.<br>G.Bitvinsko asociatyvi nuotr.
Kriminalinė žvalgybos pareigūnai Ikiteisminio tyrimo įstaigų profsąjungoje atliko kratą.<br>G.Bitvinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 24, 2020, 2:43 PM, atnaujinta Feb 24, 2020, 4:06 PM

Kaip rašoma pranešime, pareigūnai negalėjo paaiškinti kokių dokumentų jiems reikia. Paaiškinus, kad tokių dokumentų neturime, tyrėja priėmė nutarimą kratą atlikti nedelsiant, nors ikiteisminis tyrimas Vilniaus apskrities ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos atžvilgiu yra pradėtas š.m.vasario 13 d.

Pasak teisininkų, įprasta praktika, tokiais atvejais, dokumentų tiesiog paprašyti, deja, Kalėjimų departamento Kriminalinės žvalgybos tyrėja priėmė sprendimą pradėti kratą nedelsiant. Pagal surašytą pareigūnės nutarimą atlikti kratą, paimtini visi VAITIPS dokumentai, taip paralyžuojant profsąjungos veiklą.

Tiek Vilniaus apskrities ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinė sąjunga, tiek ir Lietuvos Respublikos ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinė sąjunga – ne kartą buvo sulaukusios užuominų, kad nederėtų viešai kelti problemų, kylančių bausmių vykdymo sistemoje.

Pasak Vilniaus apskrities ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininko Vitalijaus Jagmino, pastaruoju metu daug kritikos dėl veiklos iš jo vadovaujamos, taip pat Lietuvos Respublikos ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos, sulaukusi Kalėjimų departamento Kriminalinė žvalgyba, galimai, tokiu būdu nori pademonstruoti, kad lysti į šios institucijos daržą gali būti pavojinga.

Profsąjungų patalpose, pasak V.Jagmino, ieškoma neaišku kokių dokumentų, o profsąjungų vadovui metami kaltinimai piktnaudžiavus tarnyba.

„Daugiau nei keistai atrodo, kai Kalėjimų departamento Kriminalinė žvalgyba, piktnaudžiavimu kaltina net ir bausmių vykdymo sistemoje nedirbančius. Akivaizdu, kad profsąjungos užmynė ant šios institucijos nuospaudos. Tačiau primename, kad profsąjungų veiklą reglamentuoja ir gina įstatymai, todėl toks galios demontravimas netoleruotinas ir absurdiškas“, – sakė V.Jagminas.

Profsąjungų atstovai teigia, kad krata nėra sankcionuota teismo ir tai kelia labai daug klausimų dėl jos būtinybės ir tokios skubos bei sudaro nuomonę, kad taip galimai siekiama išbalansuoti profsąjungų veiklą.

„Mes keldavome klausimus dėl neetiškos Kriminalinės žvalgybos veiklos, jos skaidrumo ir efektyvumo. Šiandien vykstanti krata – atsakas mums už kritiką, siekiama įbauginti profsąjungas, kad jos nedrįstų kritikuoti. Tokie dalykai netoleruojami, todėl tarsimės su visomis profsąjungomis kaip reaguoti į tokius akibrokštus ir žodžio laisvės pažeidimus“, – sakė Lietuvos Respublikos ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas Kęstutis Pauliukas.

„Ar tikrai savo veiksmais Kalėjimų departamentas neprasilenkė su demokratijos principais, kurie saugo laisvą žodį, gina profesinių sąjungų veiklą?“ – klausė V.Jagminas.

„Dokumentai paimti informacijos patikrinimui“

Tuo tarpu Kalėjimų departamentas į profsąjungų metamus kaltinimus kol kas atsako lakoniškai. Pasak departamento pranešimo spaudai, Kalėjimų departamento prie Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos Kriminalinės žvalgybos valdybos pareigūnai atlieka ikiteisminį tyrimą, pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 228 str. 1 d. (piktnaudžiavimas) ir 300 str. 1 d. (dokumento klastojimas ar disponavimas suklastotu dokumentu).

Informacijos patikrinimui, vasario 24 d. ikiteisminio tyrimo veiksmų metu, paimti Vilniaus apskrities ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos skyriaus dokumentai, galintys turėti reikšmės tyrimui.

Ikiteisminį tyrimą organizuoja ir kontroliuoja Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras, rašoma Kalėjimų departamento pranešime.

„Kalėjimų departamento vadovybė akcentuoja, kad ši situacija jokiu būdu nekeičia Kalėjimų departamento konstruktyvaus bendradarbiavimo su socialiniais partneriais – profesinėmis sąjungomis“, - akcentuojama pranešime.

Prokuroras: mes elgiamės civilizuotai

Ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Giedrius Tarasevičius agentūrai BNS iš pradžių nesutiko komentuoti profsąjungos teiginių, bet vėliau, susipažinęs su profesinės sąjungos paskelbta informacija, patikslino, kad kratos atliktos po to, kai profesinė sąjunga dokumentus atsisakė pateikti gražiuoju.

„Mes, elgdamiesi civilizuotai, paprašėme pateikti tyrimui reikšmės galinčius turėti dokumentus pagal reikalavimą, tačiau geranoriškai pateikti dokumentus atsisakė ir patys iškėlė sąlygą: jei norite, darykite kratą. Esant tokioms aplinkybėms, buvo surašytas tyrėjo nutarimas daryti kratą neatidėliotinai“, – BNS sakė jis.

BNS primena, kad Baudžiamojo proceso kodeksas numato, kad krata gali būti daroma motyvuota ikiteisminio tyrimo teisėjo nutartimi.

Jeigu krata daroma neatidėliotinai, vėliau yra kreipiamasi į teismą ir jis vertina, ar situacija atitiko reikalingas sąlygas ir ar sankcionavimui yra pagrindas.

Prokuroro teigimu, dėl šio atvejo teismas dar nepasisakė: tam numatomas trijų dienų terminas.

Jeigu teismas nuspręstų kratos nesankcionuoti, jos metu surinkti duomenys negalėtų būti laikomi įrodymais.

Įtarimai šiame ikiteisminiame tyrime kol kas niekam nepareikšti.

„Priešingai, nei teigiama, bent jau iš mano pusės nėra duomenų, kad čia kažkas su kažkuo stengiasi susidoroti. Reikia patikrinti pradinius duomenis, dėl ko ir pradėtas ikiteisminis tyrimas, tai, kaip minėjau, eita pačiomis švelniausiomis priemonėmis ir įtariamųjų šiai dienai nėra“, – sakė G. Tarasevičius, kurį cituoja BNS.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.