Visagino mokytoją spardęs Rusijos tinklaraštininkas lietuvius išvadino žmogėdromis

Visagine žiaurų išpuolį prieš lietuvių kalbos mokytoją, kaip įtariama, tautinės neapykantos pagrindu įvykdęs 24 metų Rusijos pilietis, tinklaraštininkas Peteris J. nebus suimtas – šio miesto teismas ketvirtadienį 11 valandą nusprendė jam skirti intensyvią priežiūrą. Jam teks nešioti apykoję. 

Žiauriai sumušta Visagino „Verdenės“ gimnazijos mokytoja: užpuolikui nepatiko, kad moko lietuvių kalbos.<br>„Google maps“ nuotr.
Žiauriai sumušta Visagino „Verdenės“ gimnazijos mokytoja: užpuolikui nepatiko, kad moko lietuvių kalbos.<br>„Google maps“ nuotr.
 Visagino mokytoją žiauriai sumušė iš Rusijos kilęs tinklaraštininkas.<br> A.Vaitkevičiaus asociatyvioji nuotr.
 Visagino mokytoją žiauriai sumušė iš Rusijos kilęs tinklaraštininkas.<br> A.Vaitkevičiaus asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 5, 2020, 12:02 PM, atnaujinta Mar 5, 2020, 7:28 PM

Iš Sankt Peterburgo kilęs rusakalbis užpuolikas elektroninę apykoję nešios mažiausiai pusę metų.

Auką gatvėje spardė

Visagino prokuroras Genadijus Jefimovas naujienų portalui lrytas.lt pranešė, kad įtariamajam bus skirta ir kita kardomoji priemonė – dokumentų poėmis, taip pat galbūt ir rašytinis pasižadėjimas neišvykti. 

Prokuroras patvirtino portalui, jog užpuolimu įtariamas vyras yra tinklaraštininkas. Tinklaraštyje jis naudoja ne savo vardą ir pavardę, o slapyvardį.

Liudininkai pasakojo, jog kovo 2-osios popietę iš „Verdenės“ gimnazijos namo einančią 54 metų pedagogę užpuolęs jaunas vyras rusiškai šaukė: „Kodėl tu mokai lietuvių kalbos? Kam mums jos reikia?“.

Pasak G.Jefimovo, auka buvo spardoma. Pamatęs ateinančius žmones, Peteris J. pabėgo, palikęs moterį sudaužytą ant žemės.

Į klasę – su peiliu

Moteris buvo pristatyta į ligoninę, tačiau šiuo metu sumušimus gydosi namuose. Mokytoja pajėgė duoti parodymus. Į darbą tikriausiai neis dar savaitę.

Smurtautojui iškelta baudžiamoji byla dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo (Baudžiamojo Kodekso 135 str. 2 d. 13 p.: „Tas, kas sužalojo žmogų, siekdamas išreikšti neapykantą asmenų grupei ar jai priklausančiam asmeniui dėl amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, neįgalumo, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų“).

Už tai gresia laisvės atėmimas iki 5 metų.

Tinklaraštininkas įsiveržė į klasę, kurioje dirbo mokytoja, dar kelios valandos prieš išpuolį. Moksleiviai patvirtino matę jo rankose peilį. Jis ir pats patvirtino teisėsaugai, kad buvo jį atsinešęs.

Visaginietis jau tada ėmė koneveikti mokytoją, priekaištauti jai dėl lietuvių kalbos dėstymo. Tačiau policija tuo momentu iškviesta nebuvo.

Palaukęs, kol pasibaigs pamokos, jis patykojo pedagogės ir užpuolė ją išėjusią iš mokyklos.

Po išpuolio tinklaraštininkas buvo sulaikytas ir perduotas teisėsaugai.

Šlykščiai juodino Lietuvą

Pareigūnai suabejojo Peterio J. adekvatumu, ypač tie, kurie pažiūrėjo internete jo skelbiamas mintis.

„Lietuvos policija yra banditinė organizacija, o lietuviai – žmogėdros“, – juodindamas svaičiojo jis viename savo filmuke, patalpintame kanale „YouTube“.

Peteris J. įžeidžiamai atsiliepė ir apie mūsų valstybės specialiąsias tarnybas, rodydamas pirštu nepadorų gestą.

Vasario 29 dieną į „YouTube“ įkeltoje vaizdo medžiagoje užfiksuota, kaip jis keikiasi ir plūstasi.

Pasak prokuroro G.Jefimovo, Visagine be Peterio J. yra ir daugiau iš Rusijos atvykusių žmonių, keliančių grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui.

„Reikėtų griežčiau tikrinti, neišduoti taip lengvai leidimų. Valstybės saugumo departamentas Visagino krašte turėtų dirbti atidžiau“, – tvirtino Visagino prokuroras.

Yra duomenų, kad Peteris J. leidimą gyventi Lietuvoje gavo prisidengdamas kovotoju prieš dabartinį Rusijos režimą, tačiau iš tikrųjų tai veikiausiai tebuvo maskuotė. Manoma, kad ir butas Visagine buvo nupirktas neatsitiktinai. 

Atvyko prieš porą metų

Jaunuolis atvyko į Visaginą iš Sankt Peterburgo prieš porą metų, niekur oficialiai nedirba, nesimoko, turi leidimą gyventi Lietuvoje. Butas, kuriame jis gyvena, priklauso jo tėvams.

Per apklausą jis aiškino, jog prieš keletą dienų mieste jį sumušė vienas jaunuolis. Tinklaraštininkui kažkodėl pasirodė, jog tai padaryti sukurstė minėta mokytoja, nors šie kaltinimai pedagogės atžvilgiu yra visiškai nepagrįsti.

Visagino teisėsaugos pareigūnai tvirtino, jog šiame krašte daugiau nėra užfiksuota išpuolių tautiniu pagrindu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.