Lietuvos gaujų karuose kruvinus scenarijus rezgė samdomi žudikai – latvių šauliai

Klaipėdos apygardos teismas pratęsė kardomąsias sankcijas dviem Latvijos piliečiams – rygiečiams Sandriui Talbergui ir Raimundui Robuliui, suimtiems prieš pusantrų metų.

 Lietuvos gaujų karuose kruvinus scenarijus rezgė samdomi žudikai – latvių šauliai.<br>N.Povilaičio asociatyvi nuotr.
 Lietuvos gaujų karuose kruvinus scenarijus rezgė samdomi žudikai – latvių šauliai.<br>N.Povilaičio asociatyvi nuotr.
 Lietuvos gaujų karuose kruvinus scenarijus rezgė samdomi žudikai – latvių šauliai.<br> lrytas.lt koliažas
 Lietuvos gaujų karuose kruvinus scenarijus rezgė samdomi žudikai – latvių šauliai.<br> lrytas.lt koliažas
 Latvijos pilietį Sandrį Talbergą prislėgė kaltinimai dėl pasikėsinimo į dviejų žmonių gyvybę ir kitų sunkių nusikaltimų. <br>G.Pilaičio nuotr. 
 Latvijos pilietį Sandrį Talbergą prislėgė kaltinimai dėl pasikėsinimo į dviejų žmonių gyvybę ir kitų sunkių nusikaltimų. <br>G.Pilaičio nuotr. 
 Prieš pusantrų metų suimtus latvius teismo salėje akylai saugojo pareigūnai.<br>G.Pilaičio nuotr. 
 Prieš pusantrų metų suimtus latvius teismo salėje akylai saugojo pareigūnai.<br>G.Pilaičio nuotr. 
 Kriminalinės patirties nestokojantis rygietis Raimundas Robulis teisme daug nekalbėjo.<br>G.Pilaičio nuotr. 
 Kriminalinės patirties nestokojantis rygietis Raimundas Robulis teisme daug nekalbėjo.<br>G.Pilaičio nuotr. 
Klaipėdos apygardos teismo salėje.<br>G.Pilaičio nuotr. 
Klaipėdos apygardos teismo salėje.<br>G.Pilaičio nuotr. 
Teismo sprendimas pratęsti suėmimo terminą S.Talbergo nenuliūdino.<br>G.Pilaičio nuotr. 
Teismo sprendimas pratęsti suėmimo terminą S.Talbergo nenuliūdino.<br>G.Pilaičio nuotr. 
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Mar 6, 2020, 6:33 AM, atnaujinta Mar 9, 2020, 2:21 AM

Jie ir dar vienas latvis Viktoras Aizpursas įvardijami kaip organizuotos nusikalstamos grupuotės nariai, samdomi žudikai, dėl savanaudiškų paskatų įsivėlę į gaujų karus.

Ramiai sėdėjo teismo salėje

Rezonansinę bylą kontroliuojantis klaipėdietis prokuroras Vitalijus Gulenkovas paprašė 48-erių S.Talbergui ir 40-erių R.Robuliui laikinojo kalinimo terminą pratęsti dar trim mėnesiams.

Anksčiau septynis kartus teistas Rygos gyventojas S.Talbergas, pareigūnų atvesdintas į Klaipėdos apygardos teismo posėdžių salę, buvo ramus, geraširdiškai šypsojosi.

Jo bendrininkas, penkis nuosprendžius už įvairius nusikaltimus jau išklausęs rygietis R.Rubulis, irgi nesijaudino, bet dangstė veidą kepure.

Pagal Europos arešto orderį prieš pusantrų metų suimti ir perduoti Lietuvos teisėsaugai latviai paskutinįjį kartą buvo sučiupti ir teisti už narkotikus Prancūzijoje.

Abu suimtieji patvirtino iš Paryžiaus teismo gavę pranešimą, kad gali skųsti jiems 2016 metų spalį paskelbtą nuosprendį.

Pritarė prokuroro prašymui

Teisėjų kolegijos pirmininko Remigijaus Preikšaičio paklaustas, ar sutinka su prokuroro siūlymu pratęsti sankciją, S.Talbergas tik pasimuistė, bet neprieštaravo.

„Viskas man patinka, viskas gerai“, – kalinimo Lietuvoje sąlygomis nesiskundė S.Talbergas.

R.Robulis miglotai kalbėjo, jog ką jis dabar bepasakytų, būtų tuščios kalbos: „Niekas nuo to nepasikeistų“.

Abu suimtieji pažymėjo, jog šiuo metu niekur nedirba, o ankstesnieji teistumai, pasak jų, jau yra pasibaigę.

Teismo kolegijos sprendimas pratęsti suėmimo terminą S.Talbergo ir R.Robulio nesujaudino. Latviams sėdėti už grotų dabar galbūt yra net saugiau nei vaikštinėti laisvėje.

Rezgė kruvinus scenarijus

Prieš kelerius metus Šiauliuose įsiplieskę nusikalstamų grupuočių vaidai, nesutarimai dėl pinigų buvo pasiekę tokį lygį, kad vadeivos ne juokais jaudinosi dėl savo gyvybės – juos medžiojo samdomi žudikai.

Vienos šiauliečių gaujos lyderį Edviną Šimkų sekė ir rengėsi jį pakišti po velėna konkurentų pasamdyto plungiškio Vytauto Razmo suburti smogikai.

Jausdama pavojų E.Šimkaus gauja irgi nesnaudė – paprašė pažįstamų Latvijos šešėlinio pasaulio atstovų pagalbos. Tarp jų, kaip teigia teisėsaugininkai, buvo S.Talbergas, R.Rubulis ir V.Aizpursas.

Latviai legionieriai šiauliečių nurodymu akylai stebėjo priešininkus, jų draugus, artimuosius, kurpė žudynių scenarijus, kurių neįgyvendino iki galo dėl nuo jų valios nepriklausančių aplinkybių.

Liepsnojo žvėrelių ferma

Pirmasis susirėmimas įvyko 2017 metų rugsėjį – šiauliečiai su savo samdiniais latviais, apsiginklavę metaliniais strypais, užpuolė priešininkų gaujos vadeivą prie jo namų.

Pastarasis nepasidavė – pats apsigynė kumščiais, privertė sprukti pačius užpuolikus, o vieną netgi sužalojo peiliu. Persekiotojai vėl smogė po dviejų mėnesių.

Šiaulių rajone padegta konkuruojančios gaujos lyderio audinių ferma – pleškėjo į šėryklas sukrauti ir benzinu aplieti šiaudai.

Atvykę ugniagesiai fermoje aptiko akivaizdžių padegimo įkalčių – penkiolika plastiko talpyklų, iš kurių sklido benzino kvapas.

Plente driokstelėjo sprogmuo

Kriminalistų žiniomis, ugnį žvėrelių fermoje įplieskė iš Latvijos atsibeldęs nusikaltėlis su trimis bendrininkais.

Laiku pastebėjus iš pastato virstančius dūmų kamuolius, gaisras buvo užgesintas – daugiau nei 260 tūkst. eurų vertės šiauliečio turtas išgelbėtas.

Užsimojusi pamokyti konkurentus gauja nenurimo – sumanyta, padedant latviams, susprogdinti automobilį BMW, kuriuo važinėjo priešiškos grupuotės lyderis.

Sprogimas driokstelėjo 2018-ųjų liepą, šiauliečiui važiuojant keliu Kretinga–Plungė. Laimė, automobiliu važiavę žmonės nežuvo, nenukentėjo ir kiti kelių eismo dalyviai.

BMW galinėje dalyje nusikaltėlių pakištas sprogmuo tik išdraskė sėdynę ten, kur nieko nebuvo.

Vos neišlėkė į orą su šeimyna

Su tėvais važiavęs mažametis vaikas tąkart buvo pasodintas kitoje BMW galinės sėdynės pusėje, specialioje kėdutėje, o žmona įsitaisė priekyje šalia vairuotojo.

Incidento vietoje pasirodę policininkai buvo suklaidinti: vos neišlėkęs į orą su visa šeima vairuotojas jiems paaiškino, kad nieko baisaus neįvyko, automobilis sumaitotas neva sugedus reduktoriui.

Nustatyta, jog persekiotą gaujos lyderį iš pradžių planuota nušauti bėgiojantį parke, bet vėliau nuspręsta prie jo automobilio slapta pritvirtinti savadarbį sprogmemį.

Taip ir buvo padaryta - suveikus detonatoriui, vairuotojas suvaldė automobilį, todėl po sprogimo niekas kelyje nenukentėjo.

Kulkomis suvarpytas autoritetas

Tų pačių metų pradžioje uostamiesčio kriminalistus pašokdino dar vienas banditų išpuolis – pasikėsinta į Klaipėdoje, privačių kotedžų kvartale, įsikūrusio Rusijos piliečio 35 metų Andrejaus Kazakovo gyvybę.

A.Kazakovas atsidūrė ligoninėje po to, kai į ginkluoti užpuolikai paleido ne mažiau kaip septynias kulkas: kelios jį perskrodė, o viena įstrigo kojoje. Sužeistas vyras išgyveno.

Teisėsaugininkų žiniomis, iš Kaliningrado į Klaipėdą dažnai atvykstantis A.Kazakovas priskiriamas "įteisintųjų vagių" klanui – Rusijoje dar pripažįstamai aukščiausiajai nusikaltėlių kastai.

Ne vien tik šešėlinio pasaulio atstovai, bet ir pareigūnai, išsiaiškinę, kokie šauliai ir kieno nurodymu kulkomis suvarpė rusą, stebėjosi organizatorių ir jų parankinių latvių legionierių šaltakraujiškumu.

Ginklą, kuriuo šaudyta į A.Kazakovą, nusikaltėliai sprukdami išmetė į netoliese esantį seklų tvenkinį. Ten jis ir atrastas, kai vanduo nuslūgo.

Buvo nusitaikę į Lenkijos pilietį

Paaiškėjo, kad iš Rygos atvykdavę smogikai šiauliečių užsakymu tykojo dar vienos nužiūrėtos aukos - Lenkijos piliečio, kuris slapstėsi ir nuo policijos, ir nuo nusikaltėlių.

Persekiotojai sekė ir lenko šeimos narius – visą surinktą informaciją perduodavo į Šiaulius užsakovams.

Egzekucijos išvengęs lenkas gal irgi buvo įsivėlęs į narkotikų kontrabandą – galėjo nevykdyti susitarimų, įsiskolinti, kaip nors kitaip nuvilti partnerius Lietuvoje, su kuriais turėjo bendrų reikalų.

Kitos šiauliečių gaujos parankinis V.Razmas, pareigūnų teigimu, buvo nusitaikęs į E.Šimkų - sekė jį, kaupė ginklų ir sprogmenų arsenalą, bet nespėjo juo pasinaudoti.

Apie nusikalstamus V.Razmo ketinimus įsijungti į gaujų karus policijai prasitarė vienas iš Vokietijos didelę narkotikų siuntą gabenęs ir Lietuvos pasienyje sučiuptas plungiškis. 

Gaujų karų ikiteisminiai tyrimai jau baigti. Medžiaga perduota Klaipėdos apygardos teismui.

Kaltinimai – latviams ir lietuviams

Nusikalstamų grupuočių nariai, kaip teigia pareigūnai, disponavo ginklais ir sprogmenimis, suklastotais dokumentais, mėgino sunaikinti didelės vertės turtą, pasiskirstę vaidmenimis kruopščiai rengėsi suplanuotoms egzekucijoms, dėl savanaudiškų paskatų pasikėsino nužudyti du žmones.

Iš Rygos atviliotų samdinių ir jų bendrininkų baudžiamoji byla Klaipėdoje bus atversta kovo pabaigoje. Kartu su Latvijos piliečiais bus teisiami ir tys jų bendrininkai šiauliečiai.

V.Razmo, kuris su sėbrais kaltinamas didelio kiekio narkotikų kontrabanda, disponavimu ginklais ir sprogmenimis, pasikėsinimu nužudyti žmogų, veikla Klaipėdos apygados teisme jau išnarpliota

Tardamas paskutinįjį žodį V.Razmas kone pusę valandos neigė kaltinimus, piktinosi kriminalistų, kurie esą neleidžia jam ramiai gyventi, sufabrikavo bylą, veiksmais. Nuosprendis - ne už kalnų.

Demaskuojant grėsmę visuomenei kėlusias ginkluotas nusikalstamas grupuotes, Lietuvos pareigūnams talkino Latvijos, Lenkijos, Rusijos, Ukrainos, Vengrijos, Baltarusijos teisėsaugininkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.