Po Rusijos tinklaraštininko smūgių Visagino mokytojai lūžo ranka, jis dirbo su vaikais

Visagine, kaip įtariama, dėl tautinės neapykantos užpultos lietuvių kalbos sužalojimai sunkesni nei manyta – jai nustatytas dešinės rankos lūžis. Rusijos tinklaraštininkas 24 metų Peteris J. ją pargriovė gatvėje, spardė ir daužė kumščiais, prieš tai šaukęs jai: „Kodėl mokai lietuvių kalbos? Kam mums to reikia? 80 procentų žmonių kalba rusiškai, tai kam mokai lietuviškai?“.

Visagine mokytoją sumušusiam jaunam vyrui skirta apykojė.<br> lrytas.lt koliažas
Visagine mokytoją sumušusiam jaunam vyrui skirta apykojė.<br> lrytas.lt koliažas
Visagine mokytoją sumušusiam jaunam vyrui skirta apykojė.
Visagine mokytoją sumušusiam jaunam vyrui skirta apykojė.
Visagine mokytoją sumušusiam jaunam vyrui skirta apykojė.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Visagine mokytoją sumušusiam jaunam vyrui skirta apykojė.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Visagine mokytoją sumušusiam jaunam vyrui skirta apykojė.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Visagine mokytoją sumušusiam jaunam vyrui skirta apykojė.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Visagine mokytoją sumušusiam jaunam vyrui skirta apykojė.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Visagine mokytoją sumušusiam jaunam vyrui skirta apykojė.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 6, 2020, 11:11 AM, atnaujinta Mar 6, 2020, 2:04 PM

"Verdenės" gimnazijoje dirbanti 54 metų mokytoja lūžį patyrė, krisdama ant grindinio. Kai kuriuos smūgius ji suspėjo užsidengti rankomis. Pedagogę išgelbėjo atsitiktinai pro šalį ėję moksleiviai, kurie iškvietė pagalbą.

Gatvėje patykojęs moters, užpuolikas sušuko: „Vot i vstrelylis, mras!“ („Štai ir susitikome, šiukšle!“).

Prieš dvejus metus į Lietuvą iš Sankt Peterburgo į Lietuvą atvykęs tinklaraštininkas yra Rusijos pilietis, rusakalbis, turintis leidimą gyventi mūsų valstybėje. Visagino gyventojai, nepriklausomai nuo tautybės šį išpuolį pasmerkė, piktinosi užpuoliko žiaurumu ir užjautė mokytoją. Pedagogė turi gerą vardą, didelį autoritetą ir tarp lietuvių, ir tarp rusakalbių.

Internete – šokiruojantys pareiškimai

Slapyvardį internete naudojantis Peteris J. juodina Lietuvą ir lietuvius ne viename savo filmuke, patalpiname kanale „YouTube.com“: „Lietuviai yra žmogėdros, Lietuvos policija yra banditiška organizacija.

Čia daugiau daržovių, kurios nori paversti daržovėmis ir kitus“, – juodindamas svaičiojo užsienietis. Atsiliepdamas apie Lietuvos institucijas, jis pirštu parodė nepadorų gestą.

Kitame „filmuke“ tinklaraštininkas pripažįsta, jog jo motina dirbo Rusijos specialiose tarnybose.

Lietuvoje jis atsidūrė, sudalyvavęs kaimyninėje šalyje vykusiame mitinge prieš jos režimą – esą bijo, kad Rusijoje gali būti persekiojamas. Portalą lrytas.lt pasiekė informacija, jog šis motyvas irgi turėjo įtakos suteikiant leidimą gyventi mūsų šalyje.

Tačiau manoma, kad tariama baimė buvo tik priedanga patekti į Lietuvą ir sėti priešišką Rytų kaimynės propagandą.

Peteris J. anksčiau buvo įdarbintas Visagino vaikų kūrybos namuose, ten dirbo su moksleiviais, bet vėliau buvo iš ten atleistas. Miesto gyventojai pasakojo apie konfliktišką jaunuolio būdą. 

Leidimai duodami pernelyg lengvai?

Teisėsaugos duomenimis, Lietuvą juodinančių veikėjų Visagine yra ir daugiau – jie skleidžia melą, kursto neapykantą internete, buitinėje aplinkoje.

„VSD turėtų atidžiau stebėti, kas vyksta Visagino krašte, užkardyti propagandos plitimą. Leidimai gyventi galbūt suteikiami pernelyg lengva ranka“, – naujienų portalui lrytas.lt pasakojo Visagino prokuroras Genadijus Jefimovas.

Kadangi išpuolis prieš mokytoją sukėlė platų atgarsį, byla iš Visagino perduota Panevėžio apygardos prokuratūrai.

Vadinamasis „blogeris“ užpuolė pedagogę kovo 2-osios popietę grįžtančią namo iš mokyklos. Prieš tai Peteris J. įsiveržė į klasę, kurioje ji dėstė, ir ėmė plūstis, kam ji moko vaikus lietuviškai. Nors įsibrovėlis turėjo rankose peilį, niekas policijos tąsyk neiškvietė.

Jaunuolio mintys, elgesys, agresija sukėlė abejonių dėl jo adekvatumo – neatmetama, jog jam bus paskirta psichiatrinė ekspertizė.

Skirta elektroninė apykojė

Mokytoja kurį laiką buvo gydoma ligoninėje, tačiau vėliau buvo išleista į namus.

Jai nustatytas stipinkaulio lūžis, nugaros ir kitų kūno vietų sumušimai.

Teisėsauga neturi duomenų, jog Visagine būtų įvykdyta daugiau išpuolių tautiniu pagrindu – nei fizinių, nei žodinių.

Peteriui J. iškelta baudžiamoji byla dėl mokytojos sveikatos sutrikdymo pagal Baudžiamojo kodekso 138 straipsnio 2 d. 13 p.: „Tas, kas sužalojo žmogų, siekdamas išreikšti neapykantą asmenų grupei ar jai priklausančiam asmeniui dėl amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, neįgalumo, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų“). Už tai gresia laisvės atėmimas iki 5 metų.

Pareiškus įtarimus, tinklaraštininkui pusmečiui skirta intensyvi priežiūra – jis turės nešioti elektroninę apykoję. Buvo taikyta ir kita kardomoji priemonė, dokumentų poėmis.

Smurtautojo versija - neįtikinama

Per apklausą Peteris J. aiškino, jog prieš keletą dienų mieste jį sumušė vienas jaunuolis. Tinklaraštininkui kažkodėl pasirodė, jog tai padaryti sukurstė minėta mokytoja, nors šie kaltinimai pedagogės atžvilgiu yra visiškai nepagrįsti.

Tuo tarpu mokytoja ir jos artimieji išplatino viešą laišką, kuriame prašoma supratimo ir jautrumo: „Įtariamasis naudojo tautinę neapykantą užpuolimui motyvuoti, tačiau net ir nukentėjusiosios manymu, tai yra izoliuotas incidentas ir norėtume, kad įvykį komentuojantys asmenys jo nešviestų kitaip. Norime pabrėžti, kad jaučiame absoliučios daugumos rusakalbių visaginiečių palaikymą, įvykdyto akto pasmerkimą ir žmogišką siekį padėti nukentėjusiajai tiek buitiškai, tiek emocionaliai“.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.