Kaltės dėl narkotikų platinimo nepilnamečiams nepripažinusiam jaunuoliui – reali bausmė

Klaipėdos apygardos teismas priėmė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje buvo pareikšti kaltinimai dėl psichotropinių medžiagų platinimo nepilnamečiams ir jas platinusiam jaunuoliui teismas paskyrė 2 metų 8 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, ją atliekant pataisos namuose.

Kaltės dėl psichotropinių medžiagų platinimo nepilnamečiams nepripažinusiam jaunuoliui – reali laisvės atėmimo bausmė.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Kaltės dėl psichotropinių medžiagų platinimo nepilnamečiams nepripažinusiam jaunuoliui – reali laisvės atėmimo bausmė.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 9, 2020, 2:15 PM, atnaujinta Mar 9, 2020, 3:02 PM

Kaip rašoma Klaipėdos apygardos teismo pranešime, tauragiškis buvo kaltinamas tuo, kad už 10 eurų nepilnamečiams pardavė vieną tabletę, kurios sudėtyje buvo psichotropinių medžiagų metilendioksimetamfetamino (MDMA) ir metilendioksiamfetamino (MDA).

Nukentėjusieji – kaltinamojo nepilnametis brolis ir jo klasės draugas. Kaltinamasis savo kaltės nepripažino ir teigė, kad niekada niekam nėra pardavęs tabletės su psichotropine medžiaga, tačiau pripažino, jog pats kiekvieną dieną vartoja marihuaną. Kaltinamojo brolis taip pat teigė, kad tabletę jo draugas pirko ne iš brolio, o kito asmens.

Bylą išnagrinėjęs apygardos teismas nustatė, kad visgi surinktais įrodymais neginčijamai nustatyta, jog jaunuolis platino psichotropines medžiagas nepilnamečiams. Teismas įvertino kito nukentėjusio nepilnamečio detalius paaiškinimus, kad tabletę už 10 eurų jis nusipirko būtent iš kaltinamojo, mokykloje ja pasidalijo su kaltinamojo broliu ir tabletę suvartojo.

Dėl psichotropinių medžiagų sukelto poveikio nepilnamečiai nukentėjusieji atsidūrė ligoninėje.

Visi liudytojai, išskyrus nukentėjusiojo brolį patvirtino tai, kad tabletę pardavė būtent kaltinamasis, prigąsdinęs jaunuolius jo neišduoti. Teismas pažymėjo, jog kaltinamasis tikrai žinojo, kad jo brolis su savo klasės draugu – antruoju nukentėjusiuoju – yra nepilnamečiai.

Skirdamas bausmę apygardos teismas atsižvelgė į tai, kad nenustatyta atsakomybę lengvinančių ir sunkinančių aplinkybių, į tai, kad padarytas tyčinis labai sunkus nusikaltimas. Teismas pažymėjo, kad parduodamas psichotropines medžiagas nepilnamečiams, kaltinamasis padarė didelę žalą labai jauniems nukentėjusiesiems. Dėl tokių kaltininko veiksmų į narkomaniją įtraukiami jauni asmenys, kurių tolesnis brendimas, psichikos vystymasis, išsilavinimo siekimas ir apskritai sveikatos būklė yra komplikuojami.

Teismas atsižvelgė tai, kad jaunuolis nusikalsta ne pirmą kartą ir tai daro neatsitiktinai, nes nusikaltimo padarymo metu jaunuolis buvo teistas laisvės apribojimo bausme už ankstesnį nusikaltimą. Įvertinta ir tai, kad psichotropines medžiagas pardavė tik vieną kartą ir tai buvo nedidelis šių medžiagų kiekis, atsižvelgta ir į labai jauną jo paties amžių – nusikaltimą padarė būdamas tik 19 metų amžiaus, mokosi suaugusiųjų mokymo centre, kur charakterizuojamas gerai, todėl paskirta artimesnė sankcijos žemutinei ribai laisvės atėmimo bausmė.

Klaipėdos apygardos teismo nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.