Vitalijaus Cololo teismuose nebeminės, jo bičiuliams – bloga žinia

Turgelių bažnyčioje per 2018 metų Žolinę trumpą ir skandalingą vaidinimą surengę  režisierius Emilis Vėlyvis, aktoriai Mindaugas Papinigis ir Ainis  Storpirštis teistumo neišvengė. 

 Aktorius M.Papinigis ir režisierius E.Vėlyvis teistumoneišvengė. <br> V.Skaraičio nuotr. 
 Aktorius M.Papinigis ir režisierius E.Vėlyvis teistumoneišvengė. <br> V.Skaraičio nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 10, 2020, 1:23 PM, atnaujinta Mar 10, 2020, 4:09 PM

Vilniaus apygardos teismas (VAT) jiems skyrė baudas už religinių apeigų trikdymą.  Byla nutraukta tik nuosprendžio nesulaukusiam, praėjusių metų pabaigoje  mirusiam aktoriui ir humoristui Vitalijui Cololo. 

Praėjusių metų spalio mėnesį Šalčininkų apylinkės teismas buvo nusprendęs, kad  per 2018 metų Žolinę prieš pat mišias į bažnyčią atėję ir trumpą  vaidinimą joje surengę aktoriai V.Cololo, M.Papinigis ir A.Storpirštis padarė mažareikšmį pažeidimą, ir baudžiamąją bylą nutraukė. Tačiau teismas nutarė juos paauklėti skirdamas įmokas į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą – E.Vėlyvis turėjo sumokėti du tūkstančius eurų, o pagal jo scenarijų vaidinę aktoriai – po tūkstantį eurų. 

Prokuroras buvo siūlęs ksirti jiems kelis kartus griežtesnes bausmes.  Aktorių ir prokuroro skundus išnagrinėjęs VAT E.Vėlyviui skyrė 1500 eurų, M.Papinigiui ir A.Storpirščiui – po tūkstantį eurų baudas.

Nuosprendį paskelbęs teisėjas Audrius Cininas paaiškino, jog nuteistieji  savo pasirodymu jokios vertingos žinios netransliavo, tai buvo komercinio renginio reklama. 

Nors menininkai tikino norėję atkreipti dėmesį į kunigų pedofilijos problemas, dvasininkų drabužiais apsirengusių aktorių pasirodymą bažnyčioje nemažai joje buvusių tikinčiųjų suprato kaip būsimo renginio „Live Zero Show“ reklamą. 

„Nuosprendžio esmė – ne baudos dydis, o pats nubaudimo faktas, nes tokie veiksmai, prisidengiant žodžio  laisve, yra netoleruotini“, – aiškino teisėjas A.Cininas. 

Teismas atkreipė dėmesį, jog į Žolinės šventę susirinkę tikintieji patyrė  stiprių emocijų, kurios neišblėso ir po metų. Apie tai jie smulkiai papasakojo  Šalčininkų teisme. 

A.Cinino teigimu, Lietuvos teismų praktikoje tai buvo pirmoji tokia byla. Nieko panašaus iki šiol Lietuvos teismai nėra nagrinėję.    Panašią bylą teisėjai surado tik Europos žmogaus teisių teisme (EŽTT). Šis  teismas nagrinėjo pasirodymą, surengtą vienoje Maskvos cerkvėje, bet jis vyko  ne pamaldų metu, tikinčiųjų tuo metu cerkvėje nebuvo. 

„Valstybė turi saugoti tikinčiųjų teises, todėl apie pažeidimo mažareikšmiškumą  čia kalbėti negalima“, – teigė teisėjas A.Cininas.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.