Kyšio dydis nežinomas, bauda – tūkstantinė

Dėl nenustatyto dydžio kyšio buvęs Santaros klinikų vadovas Kęstutis Strupas turės mokėti penkių tūkstančių eurų baudą, o pinigus medikui davusi pacientė – perpus mažesnę 2500 eurų baudą.

 K.Strupas turės sumokėti baudą. <br> D.Umbraso nuotr. 
 K.Strupas turės sumokėti baudą. <br> D.Umbraso nuotr. 
 Teisėjas V.Laušas nusprendė, kad medikas padarė ne nusikaltimą, o baudžiamąjį nusižengimą. <br> V.Ščiavinsko nuotr. 
 Teisėjas V.Laušas nusprendė, kad medikas padarė ne nusikaltimą, o baudžiamąjį nusižengimą. <br> V.Ščiavinsko nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 12, 2020, 4:34 PM, atnaujinta Mar 12, 2020, 8:31 PM

Tokį sprendimą ketvirtadienio pavakarę priėmė Vilniaus miesto apylinkės teismas, bylą dėl nenustatyto kyšio išnagrinėjęs neviešuose posėdžiuose.  Tokį prašymą teismui buvo pateikusi kyšio davimu kaltinama medikų pacientė Marija Nedvecka.

Išklausyti nuosprendžio neatvyko nei žinomas medikas, nei jo pacientė. 

Byloje teigiama, jog pernai sausio pradžioje pacientė M.Nedvecka du kartus K.Strupui davė kyšį – į jo švarko kišenę įdėjo pinigų, kad jis ją operuotų.

Kokią sumą M.Nedvecka davė sausio 3-ąją, prokurorams ir bylą pradėjusiai Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) nustatyti nepavyko. 

Teisėjas Valerijus Laušas paaiškino, kad pats kyšio davimas ir paėmimas buvo užfiksuotas vaizdo kameromis, kurios K.Strupo kabinete buvo sumontuotos atliekant kitą ikiteisminį tyrimą. Įrašo kokybė tokia bloga, kad nesimato, koks objektas buvo perduotas medikui. 

Dėl antrojo epizodo prokurorai pateikė daugiau informacijos. Jų teigimu, moteris chirurgui davusi 100 eurų, nes įraše matosi žalios spalvos banknotas. 

„Tai nėra įrodyta, nes toko atspalvio banknotų yra įvairių valiutų ir nominalų“,  – aiškino teisėjas V.Laušas.

Visas abejones teismas vertina kaltinamųjų naudai, todėl nenustačius kyšio sumos, vertinama, jog jis buvo mažesnis nei vienas MGL. 

Nusprendus, jog tai – nedidelės vertės kyšis, teismas mediko ir pacientės elgesį palaikė ne nusikaltimu, o baudžiamuoju nusižengimu, todėl jų biografijose nebus įrašo „teistas“.  Nuosprendis – dar ne galutinis, tiek prokuratūra, tiek teisiamieji jį dar gali skųsti aukštesnės instancijos teismui. 

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) 2018-ųjų vasarį pareiškė suradusi Santaros klinikose korumpuotų medikų ir valdininkų grupuotę, kuri už laimėtus viešuosius pirkimus iš  juridinių asmenų reikalavo daugiau kaip dviejų milijonų eurų. 

Iš garsiai išreklamuotos bylos teismą pasiekė tik nedidelė jos dalis dėl  nenustatyto dydžio kyšio.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.