Mokytoja iš Kaišiadorių tapo įtariamąja sukčiavimo byloje: apgavo austrą pati to nežinodama

Mokytoja Kaišiadoryse dirbanti moteris šiandien jaučiasi sutrikusi ir nesaugi. Iškviesta į policiją ji išgirdo jog yra įtariama iš nepažįstamo austro išviliojusi pinigus. Įtarimus kategoriškai neigianti kaišiadorietė sako tiesiog nesupranti, kas vyksta ir tvirtina, kad yra kaltinama nebūtais dalykais.

Mokytoja iš Kaišiadorių buvo apkaltinta dar 2019 m. iš austro išviliojusi pinigus.<br>lrytas.lt koliažas
Mokytoja iš Kaišiadorių buvo apkaltinta dar 2019 m. iš austro išviliojusi pinigus.<br>lrytas.lt koliažas
Mokytoja iš Kaišiadorių buvo apkaltinta dar 2019 m. iš austro išviliojusi pinigus.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Mokytoja iš Kaišiadorių buvo apkaltinta dar 2019 m. iš austro išviliojusi pinigus.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Mokytoja iš Kaišiadorių buvo apkaltinta dar 2019 m. iš austro išviliojusi pinigus.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Mokytoja iš Kaišiadorių buvo apkaltinta dar 2019 m. iš austro išviliojusi pinigus.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Mokytoja iš Kaišiadorių buvo apkaltinta dar 2019 m. iš austro išviliojusi pinigus.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Mokytoja iš Kaišiadorių buvo apkaltinta dar 2019 m. iš austro išviliojusi pinigus.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2020-03-15 22:04

Su portalo lrytas.lt žurnalistais susisiekė 38-erių skaitytoja Orinta Jarunavičienė, mokytoja iš Kaišiadorių. Sunerimusi keturių vaikų mama papasakojo, apie netikėtai gautą šaukimą į policiją. Atvykusi į komisariatą sužinojo – ji yra įtariamoji sukčiavimo byloje.

Preš kurį laiką Orinta sulaikė skambučio iš Kaišiadorių policijos komisariato – moteris buvo kviečiama apklausai.

„Galvoju, gal viršijau greitį ar ką. Pamaniau, gal mano 17-metė dukra kažką padarė, žinote, kaip paaugliai“, – prisiminė savo svarstymus O.Jarunavičienė.

Po kelių dienų kaišiadorietė apsilankė policijos komisariate, kur jos laukė itin nemaloni žinia.

Tapo įtariamąja

Moteris pasakoja, kad atvykus pas tyrėją ant stalo pamatė daug lapų. O paprašyta palaukti pastebėjo, kad tyrėja, pildydama dokumentus savo kompiuteryje, laukelyje „Įtariamasis“ parašė ir Orintos vardą bei pavardę.

„Nesupratau, sakau, aš – įtariamoji?“, – iki šiol nuostabos neslėpė moteris.

Tyrėjos paklausus, kuo mokytoja yra įtariama, ši aiškinti neskubėjo ir paprašė palaukti, tačiau ir vėliau, jai pradėjus kalbėti, situacija nepasidarė aiškesnė.

Pareigūnei pasiklausus, kur Orinta buvo 2019 metais, ši atsakė, kad išvykusi tebuvo dukart – į Turkiją su vyru ir į edukacinę kelionę su kolegomis.

Jos nuostabai, tyrėja nesidomėjo šiomis kelionėmis. Ji paklausė ar moteris tais metais buvo Austrijoje.

„Pasakiau, kad nebuvau. Klausiu, prie ko čia Austrija, kas čia vyksta. O ji man pasakė, kad tuoj viską papasakos. Ir vėl kažką rašo“, – pasakojo skaitytoja.

„Paskui ji man davė susipažinti, su pastraipa, maždaug dvylikos eilučių, kad aš, 2019 metų kovo 13 dieną, turėdama tikslą savo naudai įsigyti svetimą turtą kažkokiam Manfred Rauch išsiunčiau elektroninį laišką „KitchenCraft“ firmos vardu, tyčia laiške pateikdama klaidingą informaciją apie neva pasikeitusius įmonės banko duomenis ir nurodydama kažkokiam „MisterTango“ (kažkokia sąskaita), kad man į tą sąskaitą pervestų 879,26 eurų. Tokiu būdu pasisavindama turtą.

O kokiu aš tikslu aš prašiau? Ką aš dariau? Tiek aš ir tesužinojau, kad prieš mane yra užvesta byla Austrijoje. Ir tas bankas turi mano tapatybės kopiją“, – susijaudinusi kalbėjo moteris.

Dokumentų pametusi nebuvo

Paaiškinusi, kad Austrijoje esantis negirdėtas bankas turi jos asmens tapatybės duomenis, Orinta pabrėžė, kad niekada nebuvo pametusi savo dokumentų.

„Ten dar buvo paminėta, kad aš gyvenu Mažeikiuose, kitoks elektroninis paštas visai. Tai policijai sakiau, kad net giminių Mažeikiuose neturiu, o elektroninio pašto tokio irgi nesu turėjusi. Aš pasisamdžiau advokatą, nes be jo nieko neįrodysiu“, – pasakojo kaišiadorietė.

Kaip kažkas, kas vėliau pasinaudojo, gavo jos asmens duomenis, moteris sako nesuprantanti.

Pašnekovė taip pat neigia turinti ką nors bendo su virtualios finansinių paslaugų įstaigos „MisterTango“ sąskaitos numeriu, kuris yra įrašytas byloje. Nors pareikštuose įtarimuose ir rašoma, kad ji yra šios sąskaitos savininkė. Būtent į šią sąskaitą buvo pervesti austro pinigai.

Jaučiasi nesaugi

„Prie tos bylos A4 formatu mano nuotrauka įkelta, dar 2015 ar 2016 metų, kai aš buvau dekrete. Aš tos nuotraukos net pati neturiu, pamačiau pirmą kartą. Ir su auskarais, kuriuos aš pametusi prieš tris metus“, – sunerimusi kalbėjo Orinta.

Moteris teigia ieškojusi bent panašios nuotraukos savo albumuose bei internete, tačiau nesuprantanti, iš kur ji galėjo atsirasti byloje, mat pati tokios nėra nė regėjusi. Sako, kad jaučiasi nesaugi ir mano, jog yra nufotografuota pašalinių, slapčiomis.

Tyrimas vykdomas Austrijoje

Bandydami išsiaiškinti, kas vyksta, portalo lrytas.lt žurnalistai susisiekė su Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento vyriausiuoju prokuroru Tomu Krušna, kuris paaiškino, jog šiuo metu tyrimas vykdomas per Vilniaus apygardos prokuratūrą.

„Austrija galėjo kreiptis į Lietuvą su teisinės pagalbos prašymu. Pats tyrimas, faktinės aplinkybės, jos turėtų būti nustatomos jau konkrečiai toje užsienio valstybėje. Mes tik turime pareigą bendradarbiauti ir vykdyti veiksmus, kuriuos esame paprašyti padaryti“, – aiškino T.Krušna.

Vyr. prokuroras teigė, kad tokioje padėtyje atsidūręs žmogus turi būti būtinai informuotas, kad procesas vyksta užsienio valstybėje.

„Įsivaizduokit, ji nuvažiuoja į tą pačią Vieną, muziejų, tai ką, ją ten sulaikys vietoje, iš karto“, – situaciją vaizdavo prokuroras.

Įtarimų keliantis bankas

Pasirodo, kad moteriai problemų sukėlusi finansinių paslaugų įstaiga “MisterTango“, per kurią buvo išvilioti austro pinigai, teisėsaugai yra žinoma. 

„Dėl jos yra jau vienas tyrimas atliekamas mūsų departamente, jie jau pakeitė pavadinimą“, – informavo T.Krušna.

Kad ši finansinių paslaugų įmonė yra pareigūnų akiratyje patvirtino ir Lietuvos banko atstovas Giedrius Šniukas. Jis pasakojo, kad Lietuvos bankas 2019 metų spalio pabaigoje už šiurkščius pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos reikalavimų pažeidimus skyrė „MisterTango“ UAB (dabar – „Secure Nordic Payments“, UAB), baudą ir nurodė neteikti mokėjimo paslaugų tam tikroms klientų grupėms.

„Atsižvelgdama į tai, kad įstaiga ėmėsi veiksmų ir pašalino daugumą inspektavimo metu nustatytų pažeidimų bei trūkumų, aktyviai šalina likusius trūkumus, Lietuvos banko Priežiūros tarnyba 2020 m. kovo pradžioje nusprendė atšaukti apribojimus, tačiau atidžiai stebės šios įstaigos prisiimamą riziką ir taikomų pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos priemonių efektyvumą“, – teigė G.Šniukas.

Tačiau tai, kad finansinių paslaugų įmonė bus stebima, mokytojos iš Kaišiadorių situacijos nesprendžia. Kategoriškai neigianti, kad turi kažką bendro su šia istorija, ji dabar turės įrodyti iš tiesų neviliojusi pinigų iš Austrijos piliečio. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.