Po skyrybų moters gyvenimas virto košmaru – buvęs vyras tapo šnipu: stebėjo net nuotraukas

Ar galima pasitelkus šiuolaikines technologijas slaptai sekti artimus žmones ir bendradarbius, o paskui naudotis šia informacija sprendžiant įvairias problemas? Tai daręs klaipėdietis stojo prieš teismą.

Išsiskyręs su žmona 39 metų klaipėdietis su ja ir vaikais gyveno tame pačiame bute. <br>lrytas.lt koliažas
Išsiskyręs su žmona 39 metų klaipėdietis su ja ir vaikais gyveno tame pačiame bute. <br>lrytas.lt koliažas
Vyras savo buvusios sutuoktinės kompiuteryje įdiegė šnipinėjimo programą ir stebėjo nuotraukas, elektroninės bankininkystės ir kitus duomenis.<br> lrytas.lt montažas.
Vyras savo buvusios sutuoktinės kompiuteryje įdiegė šnipinėjimo programą ir stebėjo nuotraukas, elektroninės bankininkystės ir kitus duomenis.<br> lrytas.lt montažas.
Vyras savo buvusios sutuoktinės kompiuteryje įdiegė šnipinėjimo programą ir stebėjo nuotraukas, elektroninės bankininkystės ir kitus duomenis.
Vyras savo buvusios sutuoktinės kompiuteryje įdiegė šnipinėjimo programą ir stebėjo nuotraukas, elektroninės bankininkystės ir kitus duomenis.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 13, 2020, 1:59 PM

Išsiskyręs su žmona 39 metų klaipėdietis su ja ir vaikais gyveno tame pačiame bute.

Patalpose paslėpęs nuotolinio vaizdo ir garso fiksavimo įrangą jis slapta rinko informaciją apie savo buvusią sutuoktinę.

Vyras kompiuteryje slaptai įdiegė šnipinėjimo programą ir stebėjo jos nuotraukas, internetinių pirkimų, elektroninės bankininkystės duomenis, kuriuos perkėlė į savo atmintinę.

Seklys slaptai sekė ir savo dukterį moksleivę – prisijungęs prie jos naudoto nešiojamojo kompiuterio įsiskverbė į jos asmeninę paskyrą socialiniame tinkle „Facebook“.

Nukentėjusiąja pripažinta moteris tvirtino, kad šnipinėjimo aistros užvaldytas buvęs sutuoktinis sekimo įrenginių prikaišiojo į jos rankinę, automobilio bagažinę.

Kaltinamasis teigė sekęs, kas vyksta namuose jam išėjus į darbą, nes taip esą norėjo apsisaugoti nuo provokuojamų konfliktų, melo, šmeižto ir kitokių agresyvių išpuolių.

Klaipėdos apylinkės teismas anksčiau neteistą vyriškį pripažino kaltu – už neteisėtą buvusios sutuoktinės ir dviejų dukterų privataus gyvenimo duomenų rinkimą skyrė 6500 eurų baudą.

Po ištuokos – po vienu stogu

Klaipėdietės ir pardavimų vadybininku dirbusio vyro keliai išsiskyrė prieš dešimtmetį, kai ji dar buvo nėščia. Sutuoktinis tuo metu draugavo su kita moterimi.

Prieš gimdymą pora susitaikė, bet po kelių savaičių moteris suprato, kad vyras meilužės neišsižadėjo. Tada jų santykiai galutinai nutrūko. Nepaisant to, abu iki praėjusių metų gyveno tame pačiame bute.

Po dvejų metų išsiskyrėliai susitaikė, kartu buvo apie pusantrų metų, vyko į Italiją, Bulgariją, viešėjo Sankt Peterburge.

„Po to jis įniko į alkoholį, ėmė mane persekioti. Rytais savo biure išduodavo prekes, ten išsimiegodavo, o sugrįžęs namo girtavo. Naktimis miegodavau kelias valandas.

Po skyrybų jis įsigijo kitą butą, bet ten negyveno. Iš pradžių tą butą nuomojo, nes reikėjo mokėti alimentus vaikams išlaikyti“, – pasakojo klaipėdietė.

Persekiojo buvusią žmoną?

Prieš trejus metus klaipėdietė kreipėsi į policiją, kai girtas vyras pradėjo grasinti ją nužudysiąs. Tuo metu pora dar gyveno viename bute – ji nakvojo salone, o buvęs sutuoktinis – miegamajame.

Po kurio laiko moteris suprato, kad buvęs sutuoktinis ją seka: „Kur tik aš nuvažiuodavau, ir jis ten pasirodydavo. Pasakiau, kad kreipsiuosi į policiją, liepiau pašalinti iš mano automobilio sekimo prietaisą.

Paknebinėjo po sėdyne, kažką ištraukė iš bagažinės, tačiau po savaitės tokių prietaisų aptikau ir rankinėje. Pasidėjau namuose, jis surado, vėl įkišo į rankinę.

Įranga buvo įvairaus dydžio – degtukų dėžutės ir didesnė.“

Moteris prisiminė vieną nuotolinio sekimo prietaisą apčiuopusi rankinės kišenėlėje, kitą – po pamušalu. Atrastą įtaisą automobilio bagažinėje tą pačią dieną perdavė policijai.

Naktimis įkraudavo įrangą?

„Nežinau, kiek laiko buvau sekama, gal jis ir anksčiau tai darė prijungęs nuotolinio stebėjimo įrangą“, – nuolatinio ir ilgalaikio šnipinėjimo tikimybės neatmeta nukentėjusioji.

Moters mašinos rakteliai būdavo rankinėje, ją namuose ji pasidėdavo koridoriaus spintoje, prie durų, o vyras galėjo ją nepastebimai paimti ir įdėti GPS (geografinės pozicijos nustatymo) įrangą.

„Naktimis iš rankinės išluptą sekimo įrangą jis įkraudavo ir vėl užsiūdavo po pamušalu. Darbe naudojamų GPS prietaisų namo nenešdavo“, – teisme pasakojo klaipėdietė.

Vieną rytą, kai vyras išsitraukė vonios kambaryje laikytas svarstykles ir ant jų atsistojo virtuvėje, moteris pašiurpo išvydusi kyšančią kameros galvutę.

Klaipėdietė apsimetė, kad nieko nepastebėjo, o kai jis išėjo, paėmė tą kamerą ir nuvežė į policijos komisariatą.

Naudojo šnipų programą

„Svarstyklės buvo mano, jų iš vonios niekur nenešdavau, kasryt sverdavausi. Supratau, jog ir dukros buvo stebimos, – visi naudojomės vonia ir tualetu.

Jis buvo kelioms savaitėms išvykęs į Rusiją, gal iš ten parsivežė tą prietaisą ir slapta sumontavo?“ – svarstė sekimo objektu tapusi klaipėdietė.

Dar vieną sekimo prietaisą moteris pastebėjo svetainėje, gulėdama savo lovoje. Atvykę į namus policijos tyrėjai jį irgi matė.

Tarp stalo lentynėlių paslėptas įrenginys buvo panašus į tą, kokį moteris rado savo rankinėje. Tuo metu ji su buvusiu sutuoktiniu viename bute jau negyveno.

Bute laikomame nešiojamajame kompiuteryje buvo moters asmeninės nuotraukos, darbo sutartys, kiti jai svarbūs duomenys. Jame ir buvo įdiegta šnipinėjimo programa.

„Kompiuteris buvo mano kambaryje, juo naudojausi tiktai aš ir dukros – žiūrėdavo filmus, nuotraukas“, – pasakojo klaipėdietė.

Nesantaika – dėl turto

Prieš 9 metus su žmona išsituokęs vyriškis neneigė įsigijęs ir laikęs trijų kambarių bute vaizdo filmavimo, garso įrašymo kamerų savisaugos sumetimais.

„Konfliktų vis kildavo dėl buto – santuokoje įgytos bendros nuosavybės. Kai prasidėjo terorizavimas, teko gintis nuo melo, šmeižto, susidorojimo – reikėjo akivaizdžių įrodymų, kad ji siekia mane žūtbūt iškeldinti iš bendro buto ir pasilikti jį sau“, – savo požiūrį dėstė kaltinamasis.

Buvusi sutuoktinė, anot jo, esą darė viską, kad jis ten negyventų: „Vyko teismai, į namus be jokios priežasties buvo kviečiama policija, buvau apkaltintas pasikėsinimu nužudyti, pasipriešinimu pareigūnams.

Ji pareiškė, kad nuodijau jos ir vaikų maistą. Pradėti ikiteisminiai tyrimai buvo nutraukti.“

Kaltinimus apie automobilyje ir rankinėje jo neva slėptą sekimo įrangą vyriškis vadino prasimanymu: „GPS prietaisus pats pirkau, naudojau savo reikmėms darbovietėse – dėdavau į automobilius degalų sąnaudoms, maršrutams, prekybos agentų darbui kontroliuoti.“

Tikslas – gintis nuo išpuolių

GPS įrangą vyras atsiveždavo namo įkrauti ir laikydavo po lova. Tai pastebėjusi būsto bendraturtė, anot jo, prietaisus pasiimdavo ir negrąžindavo: „Iš viso paėmė 6–7 vienetus – su įkrovikliais ir be jų. Prie jos automobilio nelindau, raktelių neėmiau, rankinių neliečiau.“

Tačiau kaltinamasis negalėjo paaiškinti, kam jo buvusiai sutuoktinei prireikė ne vieno, o tiek daug padėties nustatymo blakių – vaizdo ir garso nefiksuojančių GPS prietaisų.

„Gal grobė juos iš keršto, kai išgalvoti kaltinimai subliūško. Jai reikėjo ne prietaisų, o naujų įkalčių, kad iškraustytų mane iš buto“, – savo įtarimus žarstė klaipėdietis.

Vyras prisipažino nuotoliniu būdu valdomus sekimo įrenginius bute įjungdavęs, jei kildavo konfliktų: „Laikiau juos namuose, naudojausi, kad galėčiau apsiginti nuo melagingų kaltinimų.“

Paskui jam šovė į galvą mintis garso, vaizdo fiksavimo ir perdavimo įrangą įtaisyti vonios patalpose, po svarstyklėmis. Supyko, kad žmona paimdavo jo prietaisus, grasino kreiptis į policiją.

Nespėjo peržiūrėti visų įrašų

„Kai ji virtuvėje mane provokuodavo, svarstykles nešdavau į kitas vietas, įjungdavau įrangą. Dažniausiai jos būdavo ne vonioje, miegamajame“, – namų sekimo technologiją atskleidė seklys.

Bendrą būstą šnipinėjimo erdve pavertęs vyriškis teigia nespėjęs peržiūrėti slaptų vaizdo ir garso įrašų – policija svarstykles su visa sekimo įranga pasiėmė kaip neteisėtos veiklos įkaltį.

Kaltinamasis teigė kito sekimo įrenginio stalo lentynoje neslėpęs, jo nepanaudojęs, nes baterija išsikrovė: „Ryte savo kambaryje palikau jį ant palangės krautis, o vakare grįžęs namo neradau.“

Nešiojamasis kompiuteris su šnipinėjimo programa, vyro teigimu, priklausė jam: „Kai jį pasiėmiau, buvau apkaltintas, kad pasisavinau svetimus asmeninius duomenis ir jų negrąžinu.

Kompiuteriu naudojosi visa šeima. Kai man buvo skirta kardomoji priemonė, jį palikau dukrai.“

Kova su kvaišalų platintojais?

Klaipėdietis nesijaučia kaltas dėl to, kad į sekimo voratinklį įpainiojo ir vieną savo dukrą. Netgi savotiškai didžiavosi savo išradingumu taikant naujas technologijas ugdymo procese.

„Motinai kilo įtarimų, kad duktė mokykloje vartoja narkotikus. Sužinojęs jos prisijungimo prie „Facebook“ paskyros slaptažodį padėjau rinkti informaciją, kuri vėliau buvo perduota policijai“, – pasakojo ir savo vaikus pradėjęs sekti savamokslis šnipas.

Kaltinamasis teigė norėjęs prigriebti kvaišalų platintojus.

Veikiausiai tai – akla gynyba. Kvaišalų platintojų veiklą vienoje uostamiesčio progimnazijoje stebėjusius policininkus kompiuteriais tėvų fiksuotos reikšmingos žinios nepasiekė.

Duktė savo tėvo baloje nemurdė

Klaipėdos apylinkės teismas konstatavo, kad šioje byloje kai kurie buvusių sutuoktinių parodymai kertasi: vieni – vyrą kaltinantys, kiti – jį teisinantys.

Nors moteris teigė, kad buvęs sutuoktinis ją slaptai sekė, palikęs GPS įrangą rankinėje ir automobilyje, teismui kilo abejonių, ar viskas buvo taip, kaip nurodė nukentėjusioji.

Vyras šiuose epizoduose išteisintas, o dėl kitų inkriminuotų nusikalstamų veikų pripažintas kaltu iš dalies. Jam grąžintas tik kompiuteris su pašalintais svetimais duomenimis.

Viena duktė atsisakė kaltinti smalsų tėvą – ji nesijaučia nukentėjusi, nes nežinojo, kad trejus metus buvo sekama. Nepilnametės interesams teismo procese atstovavo motina.

Bute slaptai įrengęs sekimo įrangą, rinkęs duomenis apie buvusios sutuoktinės judėjimą, asmenis, su kuriais ji bendrauja, klaipėdietis pažeidė moters teises į privatų gyvenimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.