Nuteistųjų planas perduoti narkotikus pribloškė net pareigūnus: dar nebuvo matę tokių „vaikų laiškų“

Marijampolės pataisose namuose kalintis tauragiškis Artūras V. negavo užsakytos narkotikų siuntos. Ją gudriai slėpę ir mėginę perduoti bendrininkai susimovė – buvo nutverti policijos ir stos prieš teismą.

Toks piešinys buvo skirtas ne kalinčiam tėvui pradžiuginti, o jam apsvaiginti.<br> lrytas.lt koliažas.
Toks piešinys buvo skirtas ne kalinčiam tėvui pradžiuginti, o jam apsvaiginti.<br> lrytas.lt koliažas.
Ir tariamos dukrelės laiškas kaliniui, ir kvaišalų prisodrinti piešiniai sulaikyti sulaikyti pašte.<br>Tauragės policijos nuotr. 
Ir tariamos dukrelės laiškas kaliniui, ir kvaišalų prisodrinti piešiniai sulaikyti sulaikyti pašte.<br>Tauragės policijos nuotr. 
 Piešiniai buvo skirti ne bausmę atliekančiam tėvui nudžiuginti, o jam apsvaiginti.<br>Tauragės policijos nuotr. 
 Piešiniai buvo skirti ne bausmę atliekančiam tėvui nudžiuginti, o jam apsvaiginti.<br>Tauragės policijos nuotr. 
Narkotikai.<br>lrytas.lt nuotr.
Narkotikai.<br>lrytas.lt nuotr.
 Siuntėjai tikėjosi, kad kvaišalų prisodrinti lakštai su piešiniais nesukels jokių įtarimų.<br> Tauragės policijos nuotr.
 Siuntėjai tikėjosi, kad kvaišalų prisodrinti lakštai su piešiniais nesukels jokių įtarimų.<br> Tauragės policijos nuotr.
Narkotikai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Narkotikai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Narkotikai.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Narkotikai.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Z.Manafovas (kairėje) mėgino perduoti kvaišalus suimtiesiems M.Diburiui (viduryje) ir S.Kučurai. <br> G.Pilaičio nuotr.
Z.Manafovas (kairėje) mėgino perduoti kvaišalus suimtiesiems M.Diburiui (viduryje) ir S.Kučurai. <br> G.Pilaičio nuotr.
Narkotikai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Narkotikai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kvaišalų prisodrintų piešinių laukė Marijampolės pataisos namuose įkalinti asmenys.<br>Tauragės policijos nuotr.
Kvaišalų prisodrintų piešinių laukė Marijampolės pataisos namuose įkalinti asmenys.<br>Tauragės policijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Apr 20, 2020, 6:36 PM, atnaujinta Apr 21, 2020, 1:22 PM

Teisėsaugos pareigūnams gerai žinomas, anksčiau už vagystes, apiplėšimus, kontrabandą, kūno sužalojimą ir kitus sunkius nusikaltimus teistas 45 metū Artūras V., sugalvojęs neįprastu būdu prasimanyti narkotikų, tam į pagalbą pasitelkė laisvėje esančius draugus, su kuriais anksčiau gyveno pataisos namuose.

Bendrininkai, vykdydami nurodymus, sutaisė siuntą.

Pirmiausia popieriaus lakštus išmargino piešiniais, paskui apipurškė juos mišiniu su psichotropine medžiaga, išdžiovino, vienodai apkarpė žirklėmis, sudėliojo į standartinius pašto vokus.

Nuteistojo viltys, kad gudriai užmaskuoti kvaišalai pateks į jo rankas, žlugo – voką su piešiniais į Tauragės paštą atnešęs kurjeris įkliuvo.

Sučiupti ir kiti bendrininkai, tarp kurių buvo moteris.

Sėbrus paskatino kūrybai

Tauragės kriminalistai praėjusių metų vasarą sužinojo, kad Marijampolės pataisos namuose bausmę už žmogžudystę atliekantis Artūras V. trokšta kvaišalų. Kalinys buvo akylai stebimas.

Susisiekęs su savo bičiuliais laisvėje Artūras V. jiems pasakė, ką reikia daryti, kad siuntinius nuteistiesiems tikrinantys Marijampolės kalėjimo prižiūrėtojai nepastebėtų narkotikų.

Sėbrai griebėsi popieriaus lakštų ir flomasterių – nupiešė katę, saulę, žvaigždę, močiutės sodybą. Parašė ir laiškelį kalinčiam draugui: „Tėveli, siunčiu tau savo piešinukus. Tavo dukrytė.“

Išradingi piešėjai psichotropinius kvaišalus atskiedė statybose naudojamu dažų, lako ir grunto tirpikliu „White Spirit“.

Tokiu mišiniu apipurškė visus rankdarbius.

Piešėjai mėgdžiojo vaikus

Užrašuose gal net tyčia įvelta gramatinių klaidų, kad tikrintojams nekiltų abejonių dėl piešinių autorystės, – juos neva siunčia tėvo išsiilgusi dukrelė, o ne kalėjimo duonos ragavę draugai.

Sulaikytieji dievagojosi mažamečių į nusikalstamą veiklą neįtraukę – patys sugalvojo vaizdų siužetus, namuose darbavosi flomasteriais, imitavo vaikiškų piešinių stilių ir užrašus.

Kurjerės vaidmenį atliko neva niekuo dėta vieno tauragiškio piešėjo brolio žmona – atnešė į paštą voką su penkiais kvaišalų prisodrintais popieriaus lakštais.

Narkotikų siuntą užsakė Artūras V., bet bendrininkai ant voko užrašė ne jo, o kito Marijampolės kalinio pavardę. Tikėtasi pergudrauti ir policiją, ir pataisos namų prižiūrėtojus.

Lapus purškė kvaišalais

Dar tiek pat popiriaus lakštų su piešiniais aptikta vieno bendrininko namuose - 2,6 gramo išgrynintos veikliosios psichotropinės medžiagos ekspertai įvertino kaip labai didelį kvaišalų kiekį.

Narkotikų pripurkšti popiergaliai kalinimo įstaigose dažniausiai sukarpomi – kaliniai įsigudrino svaigintis iš jų padarytomis suktinėmis.

Lakštus su piešiniais tyrę ekspertai nustatė, kad jie suvilgyti Lietuvoje retai sutinkama, žmogaus sąmonę stipriai veikiančia psichotropine medžiaga – „4 Fluoro MOMB-Butinaca“.

Trys įtariamieji pripažino kaltinimus, bet kvaišalų kilmės neatskleidė.

Parodymai standartiniai: prekybos centre „Akropolis“ kažkoks nepažįstamas vyriškis pasiūlė, pardavė ir dingo.

Teisėsaugininkai nustebę

Neįprasta byla jau yra perduota Klaipėdos apygardos teismui – kaltinamiesiems už didelio kiekio kvaišalų laikymą ir jų platinimą gresia iki penkiolikos metų nelaisvės.

„Tokių kvaišalų dar nebuvo sulaikyta, piešiniai – irgi naujovė“, – kalbėjo Tauragės apskrities policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus vadovas Marius Beniušis.

Klaipėdiečiui prokurorui Linui Kaurakiui maisto produktuose, avalynėje slepiamų narkotikų, mobiliųjų telefonų perdavimo į bausmių atlikimo vietas schemos gerai žinomos.

„Tačiau vaikų laiškais, jų piešinių imitacijomis niekas dar nesidangstė“, – pažymėjo tyrimą kontroliavęs prokuroras.

Artūrui V. anksčiau už žmogžudystę buvo atseikėta 14 metų nelaisvės.

Įrodžius, kad už grotų jis su bendrininkų grupe sumanė ir organizavo dar vieną nusikaltimą, bausmė jam gali pailgėti.

Heroiną paslėpė kojinėje

Klaipėdoje gyvenantis 49 metų Azerbaidžano pilietis Zachrabas Manafovas, mėginęs draugui į Alytaus pataisos namus perduoti narkotikų, teisėsaugininkus irgi pribloškė išradingumu.

Tikrindami siuntinį prižiūrėtojai jau žinojo, kad jame bus kvaišalų.

Apžiūrėję visus daiktus ir nieko neradę jie pastebėjo įtartinai atrodančias vyriškas kojines sukietėjusiais galais.

Kojinės buvo impregnuotos kvaišalais.

Jas išgarinus gauta 0,361 gramo gryno heroino.

Kvaišalų nesulaukė tuo metu bausmę Alytaus kalėjime atlikęs 38 metų klaipėdietis Marius Diburys.

Anksčiau už kvaišalus, neteisėtą disponavimą šaunamaisiais ginklais ir šaudmenimis, vagystę teistas kojinių siuntėjas Z.Manafovas vėl buvo suimtas.

Prieš tai šio vyriškio bute aptikta 15,3 gramo heroino, kanapių, psichotropinių medžiagų, kišenėse jis laikė beveik tris gramus heroino.

Įklampino ir savo motiną

M.Diburys – taip pat žinomas paukštis.

Už reketą, dokumento pagrobimą, kėsinimąsi į svetimą turtą teistas klaipėdietis Alytaus kalėjime buvo išplėtojęs prekybą iš laisvės siunčiamais kvaišalais.

Daiktus su heroinu M.Diburiui į kalėjimą siuntė jo motina.

Moteris tvirtino iš Z.Manafovo gautos pakuotės netikrinusi ir nežinojusi, kad sūnus gaus heroine išmirkytas kojines.

Kriminalistai žinojo, kad M.Diburys iš kalėjimo mobiliuoju telefonu skambinėjo azerbaidžaniečiui, prašė jo siuntinių.

M.Diburys, į kvaišalų liūną įklampinęs ir motiną, teisme gynėsi: „Prašiau atsiųsti ne kojinių, o žurnalų.“

Tiekėjas už grotų nenurimo

Z.Manafovas aptarnavo ir sulaikytuosius.

Siuntinį su heroinu ir amfetaminu per bendrininką perdavė į areštinę už plėšimus, vagystes ir sukčiavimą teistam klaipėdiečiui Sergejui Kučurai.

Azerbaidžanietis nenurimo net tuomet, kai pats buvo uždarytas į Klaipėdos policijos areštinę, – atrado būdų perduoti žinią draugams laisvėje, kad dabar ir jam žūtbūt reikia kvaišalų.

Prižiūrėtojai pastebėjo per atvirą kiemą traukiamą valą su maišeliu.

Jis per grotuotą langą buvo įvilktas į kamerą, kurioje kalėjo Z.Manafovas ir dar vienas narkomanas Aleksandras Chlebuškinas.

Pareigūnų užklupti suimtieji nespėjo paslėpti ant gulto numesto siuntinio – 3 mobiliųjų telefonų, įkroviklio, 2 švirkštų, 52 žalios ir raudonos spalvos tablečių, 52 gramų kanapių ir jų dalių.

Kalinių išmonė – be ribų

Nelegalią siuntą Z.Manafovui parūpinęs klaipėdietis Artūras Baltrušaitis tąkart irgi buvo nutvertas ir patupdytas už grotų – neišsisuko nuo kaltinimų dėl narkotinių medžiagų platinimo.

Kvaišalų tiekėjai tokius paketus per Klaipėdos areštinės tvorą į kiemą permesdavo spiningais, laidydavo į kamerų langus lankais – narkotikai buvo pritvirtinami prie strėlių antgalių.

Dvigubos langų grotos neapsaugodavo – į areštinės kiemelį permestą valą su narkotikais sulaikytieji sugriebdavo ir nuvilkdavo į savo kameras, paridendavo prie kaimyninių.

Valas rišamas prie plonai susuktų laikraščių ir stumiamas žeme. Per kratas teisėsaugos pareigūnai kalinių kamerose atrasdavo net kelių metrų ilgio popierinių suktinių.

Klaipėdoje pastačius naują areštinę triukai baigėsi – permesti kvaišalų į uždarą vidaus kiemą ar kameras nebeįmanoma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.