Samdomo žudiko liudijimas Agurkinių vadeivai iškasė duobę: „Suvariau visą apkabą“

Agurkinių gaujos vadeiva Saulius Velečka turės kalėti ir dėl nužudymo organizavimo. Taip nusprendė šios grupuotės bylą išnagrinėjęs Apeliacinis teismas.

 Neatsikratė žudiko etiketės.<br> Lrytas.lt koliažas
 Neatsikratė žudiko etiketės.<br> Lrytas.lt koliažas
Agurkinių vadeiva S.Velečka (viduryje) už grotų praleis trejais metais ilgiau.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Agurkinių vadeiva S.Velečka (viduryje) už grotų praleis trejais metais ilgiau.<br>A.Pilaitienės nuotr.
„Makarov“ pistoletas<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
„Makarov“ pistoletas<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Į teismą atvestas Agurkinių grupuotės vadeiva S.Velečka dangstėsi veidą ir atrodė įsiutęs ant viso pasaulio.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Į teismą atvestas Agurkinių grupuotės vadeiva S.Velečka dangstėsi veidą ir atrodė įsiutęs ant viso pasaulio.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Saulius Velečka, Agurkas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Velečka, Agurkas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Velečka, Agurkas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Velečka, Agurkas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Velečka, Agurkas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Velečka, Agurkas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Velečka, Agurkas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Velečka, Agurkas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Velečka.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Saulius Velečka.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Saulius Velečka.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Saulius Velečka.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

May 5, 2020, 9:07 PM

Kraupiais nusikaltimais pagarsėję Agurkinių nusikalstamo susivienijimo nariai sulaukė liūdnos žinios – jiems sugriežtintos bausmės, kurias 2017 metų gruodžio pabaigoje skyrė Klaipėdos apygardos teismas.

Naujai įvertinęs byloje surinktus įrodymus Apeliacinis teismas konstatavo, kad šeši iš septynių išteisintų asmenų vis dėlto dalyvavo nusikalstamos grupuotės veikloje, pripažino juos kaltais ir skyrė laisvės atėmimo bausmes nuo 8 iki 12 metų.

399 puslapiuose nuosprendį išdėsčiusi teisėjų kolegija nustatė ne tiktai jų kaltę dėl dalyvavimo nusikalstamo susivienijimo veikloje, kuri buvo susijusi su didelio kiekio narkotinių, psichotropinių medžiagų laikymu ir kontrabanda, bet ir dėl kitų veikų.

Nustatyta, kad nusikalstamo susivienijimo vadeiva S.Velečka buvo nepagrįstai išteisintas dėl verslininko Vidmanto Sadausko nužudymo organizavimo ir dėl verslininko R.M. laisvės atėmimo ir jam priklausančio turto pagrobimo.

S.Velečkai anksčiau skirta 14 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmė dabar sugriežtinta iki 17 metų ir 6 mėnesių. 4 metus jis turės praleisti kalėjime, likusius – pataisos namuose.

Artimieji ramiau atsikvėpė

Prieš penketą metų Klaipėdos apygardos teisme duodami parodymus V.Sadausko artimieji neabejojo, kad prie žmogžudystės yra prisidėjęs S.Velečka.

45 metų kauniečio verslininko našlė ir dvi seserys tikino, kad vyras jautė, jog gali tapti Agurkinių auka, nors gaujos lyderis teigė niekada su V.Sadausku neturėjęs jokių reikalų.

2009 metais V.Sadauskas buvo sumanęs dalyvauti Lietuvos prezidento rinkimuose, bet pritrūko pasitikinčiųjų parašų.

Patykojo prie mokyklos

Vyras buvo nušautas Kaune 2011 metų kovo 4-osios rytą. Jis automobiliu „Volkswagen Transporter“ atvežė dukrą į mokyklą. Žudikas patykojo, kai grįžęs atgal jis įsėdo į mašiną.

Iš pistoleto „Makarov“ su duslintuvu į vairuotoją buvo paleisti devyni šūviai.

Jurgita Sadauskienė Klaipėdos apygardos teisme teigė, kad S.Velečkos nepažinojo, bet dažnai girdėdavo vyrą minint Agurką. Moters teigimu, kadaise, gal 2005 ar 2006 metais, S.Velečka siūlęs V.Sadauskui pastatyti namą – tuo metu šeima nuomojosi butą. Bet esą vyras atrėžė nesąs toks kvailas, kad nertųsi kilpą ant kaklo.

2009 m. buvo padegtas V.Sadausko mikroautobusas. Jis žmonai prasitarė nujaučiąs, kas tai galėjo padaryti, paminėjo Agurkinius.

Žmona prisiminė dar vieną vyro pasakojimą, kai grįžtantį namo kažkas jį sekė ir net buvo išsitraukęs ginklą, bet tąkart jam pavyko išsisukti.

„Jis jautė pavojų, vienu metu net dėvėjo neperšaunamąją liemenę. Kartą pasakė: jei man kas nors atsitiks, tai bus Agurkinių darbas“, – sakė J.Sadauskienė.

Likus maždaug pusmečiui iki mirties V.Sadauskas buvo nusiteikęs išsiaiškinti Agurkinių gaujos narkotikų kanalus ir padaryti viską, kad jie būtų uždaryti.

Moteris buvo pateikusi 58 tūkstančių eurų neturtinės žalos ieškinį. Tiek pat moralinę žalą buvo įvertinusi ir sūnaus netekusi motina Pranė Sadauskienė. Vis braukdama ašaras teisme ji pasakojo, kaip sūnus ja rūpinosi, nuolat padėdavo.

Viena V.Sadausko sesuo prisiminė, kaip brolis kartą paklausęs, ar ji žino, kad buvo padegtas jo automobilis. Paklausus, kas tai padarė, atsakęs – Agurkiniai.

Kita sesuo dėstė teismui apie sunkų savo gyvenimą ir sergančią, ant lovos gulinčią dukrą, kurią turėjo nuolat slaugyti, o brolis jai labai padėjęs.

Abi seserys teismui pateikė neturtinės žalos ieškinius – po 23 tūkst. eurų.

Kodėl buvo nužudytas?

Kodėl buvo nužudytas V.Sadauskas, kol kas taip ir nepaaiškėjo.

Priežasties ieškota ir apklausiant Specialiųjų tyrimų tarnybos kriminalinės žvalgybos bei Kauno organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos pareigūnus. Jie gerai pažinojo V.Sadauską, tačiau esą jis nebuvo jų informacijos šaltinis. Pareigūnai tvirtino, kad V.Sadauskas ne kartą minėjo, jog konfliktuoja su Agurkiniais, pasakojo apie pasikėsinimą į jį.

Jie negalėjo tiksliai apibrėžti V.Sadausko ir S.Velečkos santykių, tačiau iš verslininko pasakojimų susidarė įspūdį, kad šis pažinojo Agurką.

Nušovė, bet pinigų negavo

Samdomas žudikas Dmitrijus Romanovičius iš dalies pripažino nužudęs V.Sadauską ir už tai jam buvo žadėtas 10 tūkst. litų atlygis.

Jis užduotį atliko, bet pinigų tikino negavęs.

„Parodė to žmogaus nuotrauką, pasakė, kur gyvena, kada iš namų išvažiuoja, atvežė ginklą, paaiškino, kaip naudoti.

Keletą kartų stebėjau, kaip jis atveža dukrą į mokyklą. Palaukiau, kada bus be dukros, ir padariau. Jis sėdėjo automobilyje, taikiau į galvą.

Neskaičiavau, kiek buvo šūvių. Suvariau visą apkabą“, – teisme sakė D.Romanovičius.

Jis pripažino, kad V.Sadauską kartą pagąsdinęs prie namų pistoletu, tačiau tik vėliau suvokė, jog tai buvo tas pats žmogus.

Samdomam žudikui D.Romanovičiui buvo skirta 12 metų laisvės atėmimo bausmė.

Jis vienintelis iš visos kompanijos gali džiūgauti – Apeliacinis teismas šią bausmę sumažino iki 8 metų ir 3 mėnesių.

Gaujos narių laukia ilgi metai nelaisvės

Sunkiais ir labai sunkiais nusikaltimais – šaunamaisiais ginklais ginkluoto nusikalstamo susivienijimo veikla buvo susijusi su narkotinių ir psichotropinių medžiagų laikymu ir kontrabanda, taip pat nužudymu ir rengimusi nužudyti – buvo kaltinama dvylika asmenų.

Lietuvos apeliacinis teismas nusprendė, kad šeši iš septynių Klaipėdos apygardos teismo išteisintų asmenų vis dėlto dalyvavo nusikalstamo susivienijimo veikloje, ir jiems padidino bausmes.

Lietuvos apeliacinis teismas pakeitė ankstesniojo nuosprendį ir dėl neteisingai išspręstų turtinių reikalų – nuspręsta iš penkių nuteistųjų išieškoti daugiau kaip 5 milijonus eurų, vien iš S.Velečkos – per milijoną eurų.

Audriui Petkauskui laisvės atėmimo bausmė nuo 13 metų ir 6 mėnesių padidėjo iki 16 metų ir 4 mėnesių.

Jo brolis Darius Petkauskas kalės 6 mėnesiais ilgiau – 16 metų ir 10 mėnesių.

Norbertui Tučkui bausmė pailgėjo iki 15 metų ir 4 mėnesių, tiek pat laisvės nematys ir Tadas Petrošius.

Tadui Vieraičiui 11 metų bausmė pailginta vienais metais.

Redui Vilkauskui buvo skirta 3 metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymo terminą atidedant. Dabar ji sugriežtinta iki realios 10 metų laisvės atėmimo bausmės.

Sauliui Vyšniauskui anksčiau skirta 12 metų įkalinimo bausmė pailgėjo pusmečiu.

Linui Perminui ankstesnė 4 metų bausmė padidinta iki 8 metų ir 8 mėnesių.

Gintautas Cegelskis džiaugėsi ketverių metų lygtine laisvės atėmimo bausme, o dabar jam skirta 9 metų laisvės atėmimo bausmė.

Nelinksma ir Kęstučiui Liukaičiui – vietoj švelnios lygtinės 4 metų bausmės teks už grotų praleisti 10 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.