Policija pričiupo iš senjorų pinigus viliojusias dvi čigones: abi moterys keliauja į teismą

Šiauliuose teisiamos dvi čigonės, viliojusios pinigus iš senjorų, kuomet apsivesdavo „Sodros“ ar elektros tinklų darbuotojomis. 2019 m. vasario 28-ojo buvo paskutinė jųdviejų nusikalstamų veikų diena. Tą dieną dėl įtarimų vagystėmis iš senjorų gyvenamųjų patalpų įvairiose Lietuvos vietose jos buvo sulaikytos Kauno apskrities policijos pareigūnų ir teismas sankcionavo jų suėmimą.

Moterys buvo sudariusios planą, pasiskirsčiusios vaidmenimis.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Moterys buvo sudariusios planą, pasiskirsčiusios vaidmenimis.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Moterys buvo sudariusios planą, pasiskirsčiusios vaidmenimis.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Moterys buvo sudariusios planą, pasiskirsčiusios vaidmenimis.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Moterys buvo sudariusios planą, pasiskirsčiusios vaidmenimis.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Moterys buvo sudariusios planą, pasiskirsčiusios vaidmenimis.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2020-05-21 11:01

Baudžiamąjį persekiojimą dėl jų nusikalstamų veikų vykdė ne tik Kauno, bet ir Vilniaus, Tauragės bei Šiaulių apskrities policijos pareigūnai. Dėl vagysčių Kauno apskrityje šios dvi giminaitės jau nuteistos. 50-ties metų moteriai skirta keturi su puse, jos 55 metų bendrininkei – penkeri su puse metų nelaisvės. Jos abi šiuo metu yra Panevėžio pataisos namuose ir laukia teismo už Šiaulių apskrities policijos aptarnaujamoje teritorijoje padarytas vagystes

Nuo 2018 metų gruodžio į Šiaulių apskrities policijos komisariatą ėmė plaukti garbaus amžiaus žmonių pareiškimai dėl juos apvogusių elektros tinklų arba "Sodros" darbuotojų. Paaiškėjo, kad žmones apgaudinėja dvi minėtų įstaigų darbuotojomis apsimetusios moterys, kurioms duris atveria patys nukentėjusieji, patikėję jų pasakojimais apie grąžinamas permokas už suvartotą elektros energiją ar pažadus apie iš "Sodros" priklausančias lengvatas.

Štai pas 82 metų Pakruojo rajono gyventoją atvykusios dvi nepažįstamos moterys, prisistačiusios "Sodros" darbuotojomis, pažadėjo nemokamai aprūpinti malkomis. Kol viena tikrino dokumentus ir kažką rašė, kita sugebėjo pašniukštinėti po namus. Joms išėjus, senjorė pastebėjo, kad nebėra 445 eurų ir auksinės grandinėlės.

2019 m. sausio 9-ąją į policiją kreipėsi 82 metų šiaulietė, netekusi 1 tūkst. 595 eurų santaupų. Moteris pareigūnams nurodė, kad dvi nepažįstamas moteris į namus įsileido, kai šios prisistatė ESO darbuotojomis ir pranešė, jog jos turi senolei grąžinti 50 eurų permoką už suvartotą elektros energiją. Atėjusiosios padavė 100 eurų banknotą ir paprašė grąžos. Gavusios grąžą, moterys išeiti nesiskubino. Viena jų šeimininkę užkalbino, o kita sugebėjo pasisavinti senjorės santaupas, nes, įtariama, buvo nužiūrėjusi, kur jos laikomos, kai buvo ieškoma grąžos. Kad yra apvogta, šiaulietė pensininkė suprato, „elektros tinklų darbuotojoms“ jau išėjus.

Vos pradėję tyrimą dėl pastarosios vagystės pareigūnai gavo dar vieną pranešimą apie analogišką nusikaltimą. Tą pačią dieną į policiją dėl iš namų dingusių santaupų kreipėsi 81 metų Radviliškio rajono gyventoja. Pensininkė namuose laikytų 600 eurų pasigedo po „elektros tinklų“ darbuotojų vizito. Jas irgi įsileido todėl, kad buvo pažadėta grąžinti 50 eurų permoka už sunaudotą elektros energiją.

Paaiškėjo, kad Šiaulių apskrities policijos aptarnaujamoje teritorijoje analogišku būdu, prisidengiant oficialių įstaigų darbuotojomis, padarytos septynios vgystės – Šiauliuose (2) bei Radviliškio (3), Pakruojo (1) ir Raseinių (1) rajonuose, taip pat vagystę pasikesinta įvykdyti ir Radviliškio rajone. Marijampolietės savo nusikalstamų kėslų neįgyvendino tik todėl, kad šeimininkai atsisakė su jomis bendrauti.

Kadangi analogiškų nusikaltimų geografija apėmė net keletą rajonų, tad juos visus tirti perėmė Šiaulių apskrities policijos Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnai. Analizuodami turimą informaciją, jie susisiekė su kolegomis iš kitų apskričių komisariatų ir paaiškėjo, kad įtariamųjų padarytų nusikaltimų geografija dar platesnė, nes ir kitur buvo užregistruota analogiško pobūdžio vagysčių. Tad šiauliečiai, bendradarbiaudami su kitų apskričių tyrėjais, rengė bendras įtariamųjų paieškos priemones ir 2019 m. vasario 28-ąją jos buvo sulaikytos po eilinio nusikaltimo.

Giminystės ryšiais susijusios romės įtariamos, kad, dalyvaudamos organizuotoje grupėje, susitarė važiuoti į įvairias Lietuvos Respublikos vietas, ieškoti gyvenamųjų patalpų, jų gyventojams prisistatyti Valstybinio socialinio draudimo fondo arba elektros tinklų darbuotojomis, apgaule patekti į šias gyvenamas patalpas bei grobti svetimą turtą ir juo pasidalinti. Moterys parengė nusikalstamų veikų darymo planą ir paskirstė užduotimis. Jos susirado transporto priemones, kuriomis važiuodavo į nusikaltimų vietas, susirado ir vairuotoją, už atlygį jas vežiojusį po visą Lietuvą

Po intensyvaus ir kruopštaus ikiteisminio tyrimo Šiaulių pareigūnai kartu su tyrimą kontroliuojančiu Šiaulių apylinkės prokuratūros prokuroru bylą perdavė nagrinėti teismui. Siekiant, kad byla patektų į teismą, reikėjo surinkti daug įtariamųjų nusikalstamos veikos įkalčių, nes anksčiau už nusikaltimus jau teistos romės savo kaltės nepripažįsta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?