Prievartautos paauglės iš Jurbarko krašto byla – vėl teisme, bet posėdį teko atidėti

Klaipėdos apygardos teisme ketvirtadienį mėginta atversta didžiulį atgarsį sukėlusią išniekintos paauglės iš Jurbarko krašto bylą – ją žiauriai sumušęs ir bandęs išžaginti aštuoniolikmetis politikų sūnus į teismą kreipėsi apeliacine tvarka ir tikisi sulaukti dar menkesnės bausmės. 

Lygtine bausme nuteistas M.Icikevičius tikisi dar švelnesnio nuosprendžio.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Lygtine bausme nuteistas M.Icikevičius tikisi dar švelnesnio nuosprendžio.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Lygtine bausme nuteistas M.Icikevičius tikisi dar švelnesnio nuosprendžio.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Lygtine bausme nuteistas M.Icikevičius tikisi dar švelnesnio nuosprendžio.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Lygtine bausme nuteistas M.Icikevičius tikisi dar švelnesnio nuosprendžio.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Lygtine bausme nuteistas M.Icikevičius tikisi dar švelnesnio nuosprendžio.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 21, 2020, 1:34 PM, atnaujinta May 22, 2020, 6:44 AM

Ketvirtadienį paskutinę akimirką kaltinamasis pranešė, kad serga, bet norėtų dalyvauti teismo procese. Todėl nuspręsta teismo posėdį atidėti. 

Vasarį Tauragės apylinkės teisme jis išgirdo labai švelnų nuosprendį – treji metai ir keturi mėnesiai laisvės atėmimo, bausmės vykdymo terminą atidedant.

Tąkart po nuosprendžio ašaras braukė ir nuteistasis Mantas Icikevičius, ir jo motina. Tačiau klausiami jie nepaaiškino, ar tai – džiaugsmo ašaros.

Mat prokurorė teisme prašė kaltinamąjį penkeriems metams pasiųsti už grotų.

Nuteistojo džiaugsmas trūko neilgai – netrukus nuosprendį apskundė Klaipėdos apygardos prokuratūra. Apeliaciniame skunde vėl prašoma skirti tokią pat realią laisvės atėmimo bausmę.

„Teismo sprendime pasigesta įvykdytų sunkių seksualinių nusikaltimų pobūdžio ir pavojingumo analizės, aukos valios palaužimo būdo – brutalaus fizinio smurto, sukėlusio skausmingą ir ilgalaikį sveikatos sutrikdymą, įvertinimo ir argumentų pripažinti kaltininko gailėjimąsi nuoširdžiu, kas turi esminės reikšmės sprendimui ar paskirtos bausmės tikslai bus pasiekti be realaus laisvės atlikimo“, – teigė Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Aurelijus Stanislovaitis.

Itin švelnų Tauragės teisėjos Gražinos Gudžiūnienės nuosprendį apskundė ir nukentėjusiosios advokatas.

Paskutinis skundo teise pasinaudojo ir daugelį priblošk nuteistasis rytų kovos menų turnyrų prizininkas. Vaikinas prašo jį išteisinti dėl pasikėsinimo išžaginti, nes esą savanoriškai atsisakė baigti šį nusikaltimą.

Iki nuosprendžio paskelbimo jis savo kaltę visiškai pripažino ir gailėjosi.

Per pirmąjį ir vienintelį teismo posėdį Tauragės teisme netrūko emocijų. Neatmetama, kad ašaros, graudus kaltinamojo laiškas nuskriaustai mergaitei ir jos tėvo atsiprašymas suminkštino teisėjos širdį.

Baudžiamoji byla dėl nepilnametės seksualinio prievartavimo, pasikėsinimo išžaginti ir nesunkaus sveikatos sutrikdymo už uždarų durų buvo išnagrinėta per vieną dieną.

M.Icikevičius buvo kaltinamas dėl trijų nusikalstamų veikų, iš kurių dvi – sunkios seksualinio pobūdžio veikos. Viena jų nutrūko pasikėsinimo stadijoje.

Nusikaltimo metu pernai gegužę jis – tituluotas kikboksininkas, dar buvo nepilnametis.

Tauragės teismas aštuoniolikmečiui skyrė penkerių metų laisvės atėmimo bausmę ją atidedant trejiems metams.

Tačiau kadangi procesas vyko sutrumpinta įrodymų tyrimo tvarka, bausmė sumažėjo trečdaliu.

Bausmę sušvelnino ir tai, kad nepilnametis nusikalto pirmą kartą, iš dalies atlygino žalą, atsiprašė nukentėjusiųjų ir gailėjosi, iš dalies jau buvo atlyginęs žalą.

Jaunuolis taip pat buvo įpareigotas mokytis arba dirbti, dvylika mėnesių nevartoti alkoholio (po nusikaltimo jam nustatytas daugiau kaip vienos promilės girtumas), nekeisti gyvenamosios vietos.

Nukentėjusiai merginai ir jos tėvui priteista 12 tūkst. eurų neturtinės žalos. 5 tūkst. eurų jiems jau buvo sumokėta iš anksto.

Po incidento už merginos gydymą ligoninėje buvo apmokėta iš privalomojo sveikatos draudimo fondo. Ši suma viršijo tris tūkstančius eurų.

Valstybinė ligonių kasa buvo pareiškusi ieškinį žalai atlyginti, tačiau jau ikiteisminio tyrimo metu kaltininkas sutarė su ligonių kasa dėl žalos atlyginimo.

Nukentėjusiosios gynėjas Mindaugas Vasiliauskas tuomet priešinosi, kad byla būtų nagrinėjama pagreitinto įrodymų tyrimo tvarka, nes esą vaikinas pripažino kaltę tik formaliai, apklausus daugybę liudytojų, prispaustas nepaneigiamų įrodymų ir nepaaiškino savo brutalaus poelgio motyvų, gindamasis, kad ne viską prisimena.

„Jis visiškai pripažino kaltę, todėl ir buvo taikomas sutrumpintas įrodymų tyrimas, o tokiu atveju paskirtoji bausmė mažinama trečdaliu. Nusakė tikslus ir motyvus – turėti lytinių santykių“, – teigė prokurorė Edita Mikalainienė.

Iš tikrųjų visus pateiktus kaltinimus vaikinas pripažino tik baigiamojoje ikiteisminio proceso stadijoje, kai buvo apklaustos trys dešimtys liudytojų, kurių dauguma – taip pat nepilnamečiai, merginos klasės draugai, atlikus objektų tyrimus, ekspertizę, taip pat apklausus pačią nukentėjusiąją, kurios apklausoje dalyvavo ir įtariamasis.

Tuomet jau buvo aišku, kad lengvai išsisukti nepavyks.

Nukentėjusioji vis dar lankosi pas medikus, jai vis dar reikia psichologų pagalbos:

patirti tiek fiziniai, tiek psichiniai sužalojimai yra ilgalaikiai.

Po Tauragės teismo sprendimo internetinėje erdvėje pasipylė itin švelnia bausme pasipiktinusių žmonių komentarai.

Nukentėjusią merginą ligoninėje lankiusi verslininkė Daina Bosas nuosprendį įvertino vienu sakiniu: „tai yra katastrofa“.

Drabužių dizainerė Julija Žižė socialiniuose tinkluose teigė, kad toks sprendimas jai kelia baimę.

Žurnalistas ir prodiuseris, penkių vaikų tėvas Kristupas Krivickas feisbuke tokį švelnų nuosprendį pavadino dar viena vinimi į teisingumo karstą.

Incidentas nutiko pernai gegužės pabaigoje Jurbarko rajono kaimo turizmo sodyboje, kur linksminosi nepilnamečių jaunuolių kompanija.

Draugės pasigedo su vaikinu pasivaikščioti išėjusios šešiolikmetės. Netrukus ji rasta visa sudaužyta.

Smarkiai sužalota mergina buvo pristatyta į Kauno klinikas, čia jai atlikta sudėtinga žandikaulio operacija, nukentėjusioji ilgai negalėjo ne tik valgyti, bet ir kalbėti.

Ir dabar jai vis dar reikia lankytis pas medikus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.