Teismas atmetė pareigūno, iš įkalinimo įstaigos paleidusio teisiamą kolumbietį, skundą

Kauno apygardos teismas atmetė pareigūno skundą dėl nuobaudos už tai, kad jis paleido iš įkalinimo įstaigos narkotikų kontrabandą įtariamą kolumbietį Diego Pena Murillo (Diegą Penija Murilją).

Teismas atmetė pareigūno skundą.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Teismas atmetė pareigūno skundą.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 9, 2020, 2:09 PM

Vilkaviškio apylinkės teismas balandį pareigūnams skyrė baudas, nes jie neatliko tarnybinių pareigų. Pataisos namų specialistė S.K. ir skyriaus viršininkas R.Č. nuosprendžiu buvo pripažinti kaltais, kad, pažeisdami teisės aktų nustatytus reikalavimus, padarė valstybei didelę neturtinę žalą, nes pernai balandį pataisos namuose parengė ir pasirašė pažymėjimą, pagal kurį D. Pena Murillo buvo neteisėtai ir nepagrįstai paleistas iš kardomojo kalinimo. Pirmosios instancijos teismas S.K. paskyrė 5 250 eurų baudą, o R.Č. – 5 tūkst. eurų baudą.

Apeliaciniu skundu R.Č. gynėjas prašė nuosprendį panaikinti ir jo ginamąjį išteisinti, tačiau išnagrinėjusi šią baudžiamąją bylą, teisėjų kolegija apeliacinį skundą atmetė, padariusi išvadą, kad nuosprendis yra teisėtas ir pagrįstas, pirmosios instancijos teismas išsamiai ir nešališkai ištyrė visas R.Č. inkriminuotas nusikalstamos veikos padarymo aplinkybes.

Teisėjų kolegija spendė, kad visi byloje surinkti duomenys, priešingai nei apeliaciniame skunde nurodė nuteistojo gynėjas, pirmosios instancijos teismo buvo įvertinti ir išanalizuoti, nuosprendyje aiškiai išdėstyti motyvai, o nesutikti su pirmosios instancijos teismo argumentacija, remiantis vien tik apelianto savaip pateikiama, tačiau objektyviais duomenimis neparemta nagrinėjamo įvykio versija, pagrindo nėra.

Teisėjai atkreipė dėmesį, kad R.Č. savo veiksmuose neįžvelgė jokių tarnybinių pažeidimų, jam nekilo mintis, jog dėl jo pasirašyto pažymėjimo dėl asmens paleidimo į laisvę gali kilti žalingi padariniai, kurie kilo, t. y. D.Pena Murillo išvyko iš Lietuvos, dėl ko baudžiamosios bylos nagrinėjimas Lietuvos apeliaciniame teisme buvo apsunkintas.

Dėl to, teismo vertinimu, jam pagrįstai kilo baudžiamoji atsakomybė. Teisėjų kolegija taip pat nesušvelnino R.Č. paskirtos bausmės.

Nutartis įsiteisėja jos paskelbimo dieną, ji gali būti skundžiama.

Kauno apygardos teismas 2018 metais nuteisė D.P. Murillo devynerių metų laisvės atėmimo bausme už neteisėtą disponavimą narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis. Kęstutis Zienka buvo nuteistas aštuoneriems su puse metų kalėjimo, o Vaidotas Matulaitis – aštuoneriems metams laisvės atėmimo.

Apskundus šį sprendimą Lietuvos apeliacinis teismas nusprendė V.Matulaitį išteisinti, o K.Zienkai ir D.P.Murillo palikti laisvės atėmimo bausmes.

Vėliau bylą nagrinėjęs Lietuvos Aukščiausiasis Teismas ją iš naujo gražino apeliacinės instancijos teismui.

Kai byla buvo grąžinta Lietuvos apeliaciniam teismui, D.P.Murillo neteisėtai buvo paleistas iš Kybartų pataisos namų.

Kolumbietis vėliau buvo sulaikytas savo namuose Nyderlanduose, bylos nagrinėjimas užtruko dėl jo grąžinimo į Lietuvą proceso.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.