Slapta įrašytas nusikaltėlių šulų pokalbis palatoje tapo siūlu policijai: išpuolių keliai veda pas užsakovus

Žinomo verslininko, bendrovės „Kretingos grūdai“ generalinio direktoriaus Ovidijaus Bartkaus pokalbis su Rusijos nusikalstamo pasaulio šulu Andrejumi Kazakovu, pravarde Čilis, pagelbėjo policijos pareigūnams įminti ne vieno nusikaltimo mįslę.

Pokalbis palatoje – siūlas išpuoliams tirti.<br>Lrytas.lt koliažas
Pokalbis palatoje – siūlas išpuoliams tirti.<br>Lrytas.lt koliažas
Šių dviejų vyrų samprotavimų, kas galėjo užsakyti pasikėsinimą, klausėsi palatoje garso įrašymo aparatūrą įrengę policijos pareigūnai. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šių dviejų vyrų samprotavimų, kas galėjo užsakyti pasikėsinimą, klausėsi palatoje garso įrašymo aparatūrą įrengę policijos pareigūnai. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žinomo verslininko, bendrovės „Kretingos grūdai“ generalinio direktoriaus Ovidijaus Bartkaus pokalbis su Rusijos nusikalstamo pasaulio šulu Andrejumi Kazakovu, pravarde Čilis, pagelbėjo policijos pareigūnams įminti ne vieno nusikaltimo mįslę.<br>M.Patašiaus nuotr.
Žinomo verslininko, bendrovės „Kretingos grūdai“ generalinio direktoriaus Ovidijaus Bartkaus pokalbis su Rusijos nusikalstamo pasaulio šulu Andrejumi Kazakovu, pravarde Čilis, pagelbėjo policijos pareigūnams įminti ne vieno nusikaltimo mįslę.<br>M.Patašiaus nuotr.
Žinomo verslininko, bendrovės „Kretingos grūdai“ generalinio direktoriaus Ovidijaus Bartkaus pokalbis su Rusijos nusikalstamo pasaulio šulu Andrejumi Kazakovu, pravarde Čilis, pagelbėjo policijos pareigūnams įminti ne vieno nusikaltimo mįslę.<br>V.Balkūno nuotr.
Žinomo verslininko, bendrovės „Kretingos grūdai“ generalinio direktoriaus Ovidijaus Bartkaus pokalbis su Rusijos nusikalstamo pasaulio šulu Andrejumi Kazakovu, pravarde Čilis, pagelbėjo policijos pareigūnams įminti ne vieno nusikaltimo mįslę.<br>V.Balkūno nuotr.
Latvis R.Ruobulis (nuotr.) tikino gavęs šiauliečio E.Miliaus nurodymą sekti Rusijos nusikalstamo pasaulio šulą A.Kazakovą ir su juo susidoroti.
Latvis R.Ruobulis (nuotr.) tikino gavęs šiauliečio E.Miliaus nurodymą sekti Rusijos nusikalstamo pasaulio šulą A.Kazakovą ir su juo susidoroti.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 3, 2020, 6:39 PM, atnaujinta Aug 4, 2020, 10:41 AM

Kai prieš dvejus metus Klaipėdoje buvo bandyta nušauti įteisinto vagies titulą turintį A.Kazakovą, vienas pirmųjų jį ligoninėje aplankė O.Bartkus.

Šių dviejų vyrų samprotavimų, kas galėjo užsakyti pasikėsinimą, klausėsi palatoje garso įrašymo aparatūrą įrengę policijos pareigūnai.

Tada ir buvo pasakyta, kad nusikaltimo organizatoriumi gali būti Šiaulių kriminalinis šulas Ernestas Milius.

Jis dėl šio nusikaltimo stos prieš teismą Klaipėdoje.

Paliko dvi kulkas

Į A.Kazakovą pasikėsinta 2018 metų sausį, kai vyriškis ėjo į nuomojamą butą Šiltnamių gatvėje.

Kai Rusijos nusikalstamo pasaulio veikėjas įžengė į laiptinę, iš nuomojamo buto iššokę šauliai pradėjo šaudyti – paleistos septynios kulkos.

Keturios perėjo per kūną kiaurai, o penktoji įstrigo.

Sužeistas A.Kazakovas dar sugebėjo nušlubuoti iki savo buto ir ten užsidaryti.

Šauliai pasišalino ant palangės palikę dvi neiššautas kulkas – įspėjimo ženklą.

Apie ginkluotą išpuolį sužinoję policijos pareigūnai, atvykę į įvykio vietą, išlaužė A.Kazakovo buto duris ir išvežė sužeistąjį į ligoninę.

Svarstė, kas organizatorius

Ligoninėje policijos pareigūnai bandė iškvosti, ką A.Kazakovas įtaria.

Tačiau pagal nerašytas nusikaltėlių pasaulio taisykles įteisintas vagis nieko nepasakojo ir tvirtino jokių priešų neturįs.

Bet visai kitaip jis kalbėjo, kai į policijos saugomą palatą vienas pirmųjų sužeisto autoriteto aplankyti atėjo verslininkas O.Bartkus.

Vyrai ilgai aptarinėjo, kas galėjo užsakyti pasikėsinimą. A.Kazakovas buvo įsitikinęs, kad tai galėjo būti šiaulietis E.Milius arba žinomas Klaipėdos kontrabandininkas, pravarde Albertukas.

O.Bartkus aiškino, kad E.Miliui dabar ne tas rūpi, nes šis turįs didelių finansinių problemų Rusijoje.

Tada A.Kazakovas prisiminė, kad anksčiau buvo E.Milių supažindinęs su Sania – vienu įtakingų šešėlinių Maskvos veikėjų. Šis iš šiauliečio esą pasisavino didelę sumą.

„Kai E.Miliui nepavyko pinigų atgauti, jis užsuko pas mane ir pareiškė: tu supažindinai – tu privalai už jį ir sumokėti“, – pasakojo A.Kazakovas.

Po šio pokalbio vyrai išsiskyrė piktuoju.

„Aš jam pasakiau – tave apgavo, tu ir aiškinkis – aš čia niekuo dėtas“, – palatoje pasakojo A.Kazakovas.

Sulaikė įtariamą šaulį

Netrukus po šio pokalbio A.Kazakovas buvo paleistas iš ligoninės, o netrukus išvis dingo iš Klaipėdos.

Pokalbį palatoje įrašę policijos pareigūnai ėmė akylai stebėti nauju „Bentley“ automobiliu važinėjantį E.Milių.

Juos ypač sudomino keisti jo susitikimai su latviu Raimondu Ruobuliu.

Greitai pavyko nustatyti, kad šis latvis gali būti susijęs su pasikėsinimu į A.Kazakovą.

2018 metų rugpjūtį R.Ruobulis buvo sulaikytas ir jau po dviejų mėnesių ėmė duoti parodymus.

Jis papasakojo, kad už pinigus vykdė nusikaltimus, kuriuos užsakydavo E.Milius.

Vienas tokių užsakymų buvo nužudyti A.Kazakovą.

Vietoj numerio – kodai

„Iš pradžių E.Milius man parodė S klasės „Mercedes-Benz“ automobiliu važinėjančio A.Kazakovo nuotrauką, papasakojo, kad jį galima sutikti „Radisson“ viešbučio arba „Ararat“ restoranuose, ir liepė sekti – išsiaiškinti, kur gyvena, su kuo bendrauja“, – pasakojo R.Ruobulis.

Jis veikė tarsi tikras detektyvas – E.Miliaus duotu automobiliu sekė A.Kazakovą, fotografavo ir filmavo jo susitikimus.

Paaiškėjo, kad Rusijos nusikaltėlių šulas vengė viešumos, o daugiausia bendravo su garsiu Klaipėdos automobilių vagimi Vitalijumi Mereckiu.

Seklys visą informaciją perduodavo E.Miliui iš jo gauto „Aquarius“ telefono, iš kurio siunčiamų žinučių neįmanoma perimti.

„Aš net E.Miliaus telefono numerio nežinojau, nes šio telefono adresinėje paspaudus vienintelį „Taučiu“ pažymėtą adresatą pasirodydavo kodas iš skaičių ir raidžių, o tada aš būdavau sujungiamas su užsakovu“, – teigė latvis.

Grobti – per brangu?

Seklys greitai išsiaiškino, kad A.Kazakovas nuomojasi erdvų butą vieno Šiltnamių gatvėje esančio namo antrajame aukšte.

Tuomet šalia latvis įrengė slaptą vaizdo kamerą aplinkai fiksuoti. Prie šios kameros galėjo prisijungti ir E.Milius.

Kai pavyko sužinoti daug A.Kazakovo privataus gyvenimo detalių, R.Ruobulis gavo naują užduotį – pagrobti šį rusą ir nuvežti į E.Miliaus nurodytą vietą.

Šiai užduočiai R.Ruobulis turėjo surasti Latvijoje bendrininkų. Bet niekas už pasiūlytą kainą nepanoro grobti įtakingo nusikaltėlių šulo.

Tuomet buvo pasiūlyta apšaudyti A.Kazakovą. „Pagąsdinkite jį – pašaudykite. O jeigu užversite – irgi bus gerai. Tuomet jūsų honoraras dar padidės“, – taip latviui esą kalbėjo E.Milius, pažadėjęs 30 tūkstančių eurų.

Latviai tapo baltarusiais

Nusikaltėliams pavyko sužinoti, kad to paties namo Šiltnamių gatvėje, kuriame gyveno A.Kazakovas, pirmajame aukšte išnuomojamas butas.

E.Milius perdavė 2500 eurų sumokėti avansą už buto nuomą, o R.Ruobulis kaip galimą nusikaltimo bendrininką iš Latvijos pasikvietė savo pažįstamą Viktorą Aizpurą.

Prieš tai jis gerokai pakeitė išvaizdą – užsidėjo peruką, akinius, įsigijo telefoną su baltarusiška SIM kortele.

Pasikeitusio vyro fotografija buvo įklijuota į baltarusišką pasą – taip latvis tapo Baltarusijos piliečiu. Baltarusiu tapo ir išvaizdą pakeitęs R.Ruobulis.

Pateikę šiuos baltarusiškus pasus vyrai su buto savininke sudarė nuomos sutartį – už mėnesį sutarė mokėti 750 eurų ir papildomai paliko 1500 eurų užstatą.

Vieną vakarą sulaukę namo sugrįžtančio A.Kazakovo latviai jį apšaudė.

Narkomaną išsiuntė namo

A.Kazakovo apšaudymas – ne vienintelis nusikaltimas, kurį latviai įvykdė gavę E.Miliaus užsakymą. Dar anksčiau buvo duotas nurodymas sumušti Šiaulių nusikalstamo pasaulio atstovą Mantą Žilinską.

Tam tikslui R.Ruobulis iš Latvijos pasikvietė vieną narkomaną. Pamatęs, kad narkomanas atrodo lyg valkata, E.Milius esą nupirko jam sportinę aprangą ir sportbačius.

Tačiau narkomanas jau tą pačią dieną aprangą pardavė. Pamatęs, kad šis vyras nepatikimas, R.Ruobulis išsiuntė jį į namus, o vietoj jo pasikvietė vieną savo draugą ir dar vieną narkomaną.

Auka išvaikė mušeikas

Vyrai patykojo į namus grįžtančio M.Žilinsko ir puolė jį armatūros strypais. Tačiau šiaulietis nesutriko – išsitraukė peilį ir dūrė vienam užpuolikui į krūtinę.

Užpuolikai išsigando ir išsilakstė. Narkomanas sprukdamas dar spėjo pagriebti ant žemės gulinčią M.Žilinsko rankinę, kurią jis numetė gindamasis.

Rankinėje buvo 5 tūkstančiai eurų – bėgdamas narkomanas juos įsigrūdo į kišenę.

Gaisrą spėjo užgesinti

Po šio nepavykusio užpuolimo E.Milius esą buvo labai piktas ant nevykėlių, tačiau leido jiems pasitaisyti.

Liepė išsiaiškinti, kur yra su juo konkuruojančios gaujos švelniakailių gyvūnų ferma, ir ją padegti. Šioje fermoje vien laikomų žvėrelių vertė siekė beveik 200 tūkstančių eurų.

Išsiaiškinus, kad ferma yra kaime 20 kilometrų nuo Šiaulių, pasiruošta padegimui.

Išvykę iš Latvijos padegėjai prie Lietuvos valstybinės sienos esančioje degalinėje nusipirko 16 penkių litrų talpos vandens butelių, į juos supylė benziną.

Vėlai naktį, priartėję prie fermos, vyrai automobilio lempas apdengė juoda plėvele – kad būtų nepastebimi. Po to peršoko per tvorą ir ėmė benziną pilti ant žvėrelių narvų, kuriuose buvo daug šiaudų.

Tačiau vos tik nusikaltėliai fermą padegė – gaisrą pastebėjo sargas. Jis spėjo užgesinti ugnį, tad nuostoliai buvo minimalūs. Be to, tuo pat metu trimis mašinomis prie fermos atvyko fermos savininkų draugai ir ėmė persekioti padegėjus.

Kaip pritvirtinti sprogmenį?

Po šio nepavykusio padegimo, anot R.Ruobulio, E.Milius netvėrė pykčiu, tačiau vis dėlto davė naują užduotį – susprogdinti kitą Šiaulių nusikaltėlių šulą Helmutą Poškų.

Šis vyriškis labiausiai buvo išgarsėjęs 1998 metais, kai susprogdino Šiaulių mokesčių inspekcijos pastatą. Tuomet per sprogimą žuvo viena inspekcijos darbuotoja.

R.Ruobulis greitai išsiaiškino, kad H.Poškus važinėja automobiliu „Volkswagen Passat“, ir jame įtaisė sekimo prietaisą.

Latvis Rygoje net išsinuomojo lygiai tokio pat modelio automobilį ir nuodugniai išnagrinėjo, kur galima pritvirtinti sprogmenį.

Teko „įrangą“ išimti

Latvijoje R.Ruobulis nusipirko ir 400 gramų trotilo, o patį nuotolinį sprogdinimo mechanizmą pagamino iš vaikiškų radijo bangomis valdomų modelių.

Kai pagaliau pavyko sprogmenis pritvirtinti, paaiškėjo, kad „Volkswagen“ automobiliu jau važinėja ne H.Poškus, o jo draugas. Teko vėl slapčia išmontuoti visą techniką ir ją perdėti į aukos penktosios klasės BMW automobilį.

Nelaimės pavyko išvengti

Sprogdinti buvo nutarta 2018 metų lapkričio 13 dieną, kai H.Poškus iš Palangos grįžo į Šiaulius.

Vyrai per sekimo prietaisą, pritvirtintą prie mašinos, matė, kaip juda BMW automobilis, ir pakeliui padėjo sprogimą sukeliantį radijo signalo siųstuvą – automobiliui su trotilu prie jo priartėjus jis turėjo sukelti sprogimą.

Sprogdintojai neapskaičiavo vieno – H.Poškus važiavo su žmona ir mažamečiu sūnumi.

Tačiau nelaimės pavyko išvengti – nors sprogmuo ir sprogo, didelės žalos niekam nepadarė, o vairuotojas sugebėjo suvaldyti automobilį.

Įrodymų gali pritrūkti?

E.Miliaus byla, kurioje jis, be kitų nusikaltimų, kaltinamas dviejų žmogžudysčių organizavimu, jau teisme. Tačiau teisininkai abejoja, ar pavyks įrodyti jo kaltę. Mat kaltinimas paremtas tik latvio R.Ruobulio parodymais.

Parodymus duoda ir dar vienas R.Ruobulio pasamdytas latvis, tačiau jis pats niekada nėra matęs nusikaltimų užsakovo, tik iš pasakojimų girdėjęs, kad tai automobiliu „Bentley“ važinėjantis įtakingas verslininkas, kuris siekia naikinti banditus.

Teismas įtariamojo žmonai skyrė baudą

Po to, kai suimtas R.Ruobulis pradėjo duoti parodymus, buvo sulaikytas ir E.Milius. Nors jis įkalintas daugiau kaip metai, pareigūnams iš jo nepavyko išpešti nė vieno žodžio.

Labai trumpai jis pasisakė tik dėl savo žmonos, kuriai prokurorai taip pat buvo pradėję ikiteisminį tyrimą. Mat po E.Miliaus arešto jie apsižioplino – pamiršo areštuoti jo sąskaitas.

Tuo pasinaudojo E.Miliaus žmona, kuri, turėdama generatorius ir žinodama banko kodus, beveik 30 tūkstančių eurų pervedė savo artimiesiems.

Nors E.Milius tyrėjams pareiškė, kad leido žmonai naudotis generatoriumi, prokurorai vis tiek apkaltino Indrę Milienę, kad ji neteisėtai naudojosi svetimais elektroniniais banko prietaisais.

Maža to, neseniai Šiaulių apygardos teismas moterį pripažino kalta ir skyrė 5 tūkstančių eurų baudą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.