Lietuvai prisiekti atsisakiusį šauktinį teismas perdavė mamos globai

Į privalomąją pradinę karo tarnybą pašauktas, tačiau vado įsakymų nevykdęs ir prisiekti Lietuvos Respublikai atsisakęs Šiaulių rajono gyventojas 27 metų Vidmantas Mackevičius atsidūrė teisiamųjų suole.

 Vado įsakymų nevykdžiusį šauktinį teismas nuo baudžiamosios atsakomybės atleido pagal laidavimą.  <br> A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotrauka.
 Vado įsakymų nevykdžiusį šauktinį teismas nuo baudžiamosios atsakomybės atleido pagal laidavimą.  <br> A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotrauka.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-08-11 15:48

Įsakymų nevykdymu apkaltintam šauktiniui grėsė areštas arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Bylą išnagrinėjusi Šiaulių apylinkės teismo Radviliškio rūmų teisėja Vilma Šiukštienė vaikino už grotų nepasiuntė – V.Mackevičius buvo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą be užstato ir perduotas už jį laiduoti sutikusios motinos atsakomybei vieneriems metams.

Be to, teismas V.Mackevičiui skyrė baudžiamojo poveikio priemonę – 5 MGL dydžio (250 eurų) įmoką į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Šauktinį pripažino tinkamu tarnybai

Šiaulių rajone gyvenantis, niekur nedirbantis V.Mackevičius atlikti privalomąją pradinę karo tarnybą buvo pašauktas pernai pavasarį, tačiau į karo prievolės ir komplektavimo skyrių atvyko tik dar kartą pašauktas tarnauti – jau rudenį.

Už pirmąjį neatvykimą į karo prievolės ir komplektavimo skyrių V.Mackevičiui buvo skirta 15 eurų bauda.

Pagaliau šauktinio sulaukę kariškiai paklausė, kur jis nori tarnauti. V.Mackevičius jokių pageidavimų neišreiškė.

Vis dėlto vaikinui buvo pasiūlytą privalomąją karo tarnybą atlikti arčiau namų esančiame Karinių oro pajėgų (KOP) Oro gynybos batalione. Su šiuo pasiūlymu V.Mackevičius sutiko.

Šauktinis buvo pasiųstas pasitikrinti sveikatos. V.Mackevičiaus sveikatos patikrinimą atlikusi gydytojų komisija pripažino jį tinkamu tarnybai.

Atsisakė vilkėti kario uniformą

Atlinkti nuolatinę privalomąją pradinę karinę tarnybą V.Mackevičius į KOP Oro gynybos batalioną buvo pasiųstas pernai rugpjūčio 26 dieną.

Atsidūręs kariuomenėje šauktinis suprato nenorįs tarnauti.

Rugsėjo 13 dieną V.Mackevičius per iškilmingą rikiuotę atsisakė priimti priesaiką.

Tarnauti nenorinčio šauktinio maištavimas tuo nesibaigė.

Rugsėjo 24 dieną V.Mackevičius atsisakė dalyvauti bazinio kario kursuose, užsiėmimuose, pratybose.

Šautinis nedalyvavo ir saviruošos užsiėmimuose, nesilaikė dienotvarkės, laužė vidinę tvarką. Kartą jis buvo užtiktas kareivinės dienos metu gulintis lovoje, kai tai tokiu metu daryti yra draudžiama.

Galiausiai pernai spalio 7 dieną V.Mackevičius išvis atsisakė vilkėti kario uniformą.

Su šauktiniu bendravo ir psichologas

Vado įsakymų nepaisantį jaunuolį buvo bandoma perkalbėti ir įtikinti, kad jis privalo atlikti savo pareigą Tėvynei. Su maištauti ėmusiu šauktiniu bandė kalbėtis ir psichologas.

Kadangi šios priemonės nieko nedavė, V.Mackevičius buvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėnuž vado įsakymų nevykdymą.

Vado įsakymo neįvykdęs, atsisakęs jį vykdyti arba kitaip vado įsakymui nepaklusęs karys gali būti baudžiamas areštu arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai V.Mackevičiui inkriminavo keturias nuskalstamas veikas.

Tvirtino patyręs diskomfortą

Prieš teismą stojęs V.Mackevičius prisipažino kaltu dėl vado įsakymų nevykdymo.

Išsamius parodymus teisme davęs kaltinamasis sakė, kad tarnauti ėjo ne savo noru, o atsidūręs batalione jau antrą dieną suprato nebenorintis tarnauti ir viešai apie tai pareiškė.

Nesupratęs, kodėl yra laikomas tarnyboje, jei nenori tarnauti, V.Mackevičius ėmė maištauti.

Teisme šauktinis sakė supratęs, kad už tokį elgesį jam gresia baudžiamoji atsakomybė, tačiau noras netarnauti buvo stipresnis ir jis darė viską, kad to daryti netektų.

Daryti viską, kad būtų netinkamas tarnauti ir kad būtų išmestas iš kariuomenės V.Mackevičius sakė apsisprendęs jau prieš priesaikos priėmimą – ją šauktinis atsisakė priimti.

Savo veiksmus kaltinamasis bandė pateisinti diskomfortu, kurį jis jautė būdamas batalione – teisme V.Mackevičius tvirtino, kad kariniame dalinyje turėjo varžytis su jaunesniais kariais, už kuriuos jautėsi esąs kiek silpnesnis.

Už sūnų laiduoti sutiko motina

V.Mackevičiui prisipažinus kaltu ir davus išsamius parodymus teismas nusprendė šią bylą nagrinėti sutrumpinto įrodymų tyrimo tvarka.

Kaltinamasis prašė teismo atleisti jį nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

Už V.Mackevičių laiduoti sutiko jo motina.

Nuosprendį priėmusi teisėja konstatavo, kad V.Mackevičius padarė vieną nesunkų nusikaltimą, praeityje nėra teistas, visiškai pripažino savo kaltę ir dėl savo veiksmų gailisi, žala nepadaryta.

Už sūnų laiduoti sutikusi motina yra neteista, dirbanti, darbovietės charakterizuojama teigiamai, kaip kruopšti, pareiginga, neturinti drausminių nuobaudų.

Per teismo posėdį V.Mackevičius sakė klausantis mamos, kuri jam yra autoritetas. Kad sūnui galės daryti teigiamą įtaką, teisme tvirtino ir V.Mackevičiaus mama.

Į teismą išklausyti jam skelbiamo nuosprendžio V.Mackevičius neatvyko.

Turės elgtis apdairiau

Pagal laidavimą nuo baudžiamosios atsakomybės atleistas ir už jį laiduoti sutikusios motinos atsakomybei vieneriems metams perduotas V.Mackevičius per šį laikotarpį privalės elgtis apdairiau.

Jei jis per vienerius metus padarys baudžiamąjį nusižengimą ar neatsargų nusikaltimą, teismas gali panaikinti sprendimą dėl atleidimo nuo baudžiamosios atsakomybės ir spręsti dėl baudžiamosios atsakomybės už visas padarytas nusikalstamas veikas.

Jei V.Mackevičius per vienerius metus padarytų naują tyčinį nusikaltimą, teismo sprendimas atleisti jį nuo baudžiamosios atsakomybės nustotų galioti ir būtų sprendžiama dėl jo baudžiamosios atsakomybės už visas padarytas nusikalstamas veikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.