Bandymai papirkti pareigūnus gaišina ir muitininkus, ir pinigų siūlytojus

Su įvairiais gudravimais nuolat susiduriantys muitinės pareigūnai stebi neteisėto atlygio siūlymo tendenciją – lyg tarp kitko dokumentuose ar automobilyje besimėtančius grynuosius pinigus. Antradienį užfiksuoti net trys tokie atvejai: 2 Medininkų kelio poste ir vienas – Lavoriškių kelio poste.

Informuojama apie gresiančią atsakomybę už kyšio siūlymą.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Informuojama apie gresiančią atsakomybę už kyšio siūlymą.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 10, 2020, 3:29 PM

Medininkų kelio poste Baltarusijos pilietis, vykdamas iš Lietuvos krovininiu automobiliu be krovinio, pateikė muitinės pareigūnui dokumentus. Po dokumentų patikrinimo, kaip įprasta, muitinės pareigūnas apžiūrėjo automobilį. Apžiūros metu ant grindų pastebėjo lyg tarp kitko padėtą 10 eurų kupiūrą.

Kaip įprasta tokiais atvejais, kai muitinės pareigūnai aptinka ar gauna grynuosius pinigus atliekant tarnybines pareigas, atliekamas detalus transporto priemonės, o esant rizikos požymiams ir techninėms galimybėms – detalus krovinio tikrinimas. Po atlikto detalaus vilkiko patikrinimo, kuris truko beveik 4 valandas, nustatytas pažeidimas ir surašytas administracinio nusižengimo protokolas.

Panašaus pobūdžio nusižengimas užfiksuotas Medininkų kelio poste tą pačią dieną. Baltarusijos pilietis vykdamas į Lietuvą krovininiu automobiliu su medienos kroviniu, pateikė muitinės pareigūnui dokumentus ir transporto priemonę tikrinimui.

Dokumentuose rasta 20 eurų kupiūra. Asmuo įspėtas apie baudžiamąją atsakomybę už valstybės tarnautojo papirkimą. Automobilis detaliai patikrintas, apžiūra truko 3 valandas. Pažeidimų nenustatyta, vilkikui leista vykti.

Lavoriškių kelio poste irgi nustatytas nesėkmingas bandymas papirkti muitinės pareigūnus. Kazachstano pilietis, vykdamas iš Lietuvos vilkiku be krovinio, pateikė muitinės pareigūnui dokumentus ir transporto priemonę tikrinimui. Dokumentuose rasta 150 eurų. Asmuo įspėtas apie baudžiamąją atsakomybę už valstybės tarnautojo papirkimą. Vilkikas detaliai patikrintas, surašytas administracinio nusižengimo protokolas už netvarkingus dokumentus.

Lietuvos muitinė atkreipia dėmesį, kad muitinės pareigūnai fiksuoja grynųjų pinigų aptikimo ar gavimo atvejus ir atlieka transporto priemonės, kurios vairuotojas perdavė muitinės pareigūnui grynuosius pinigus, detalų tikrinimą, o esant rizikos požymiams ir turint technines galimybes atlieka ir detalų krovinio tikrinimą, norėdama įsitikinti, ar vairuotojas turėjo pagrindo papirkti pareigūną.

Nustačius galimą muitinės pareigūno papirkimo atvejį, pradedamas ikiteisminis tyrimas dėl papirkimo. 2020 m. pradėta 20 ikiteisminių tyrimų dėl muitinės pareigūno papirkimo, asmenims paskirtos piniginės baudos nuo 500 iki 5 tūkst. eurų.

Pranešti apie muitinės pareigūnų korupcijos, piktnaudžiavimo ar kitos neteisėtos veiklos atvejus galima visą parą, taip pat poilsio ir švenčių dienomis, nemokamu pasitikėjimo telefonu 8 800 555 44, taip pat elektroniniu paštu pasitikek@lrmuitine.lt bei Lietuvos muitinės internetinėje svetainėje www.lrmuitine.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.