Klaipėdą šiurpinęs penkiolikmetis dar kartą pasiųstas už grotų

Penkiolikmetis klaipėdietis, keletą metų šiurpinęs Klaipėdą, kovą už vagystes ir plėšimus buvo nuteistas trejiems metams ir penkiems mėnesiams laisvės atėmimo, tačiau jo nusikaltimų sąrašas tuo nesibaigė.

Paauglys kartą jau buvo nuteistas.<br>K.Bivainio asociatyvi nuotr.
Paauglys kartą jau buvo nuteistas.<br>K.Bivainio asociatyvi nuotr.
Paauglys kartą jau buvo nuteistas.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Paauglys kartą jau buvo nuteistas.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 16, 2020, 3:22 PM

Gegužę Klaipėdos apylinkės teisme už vagystes jam skirta aštuonių mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Nepilnametis apskundė sprendimą, tačiau neseniai Klaipėdos apygardos teismas jo skundą atmetė.

Klaipėdoje pagarsėjęs vaikų namų auklėtinis dalyvavo teismo posėdyje ir pageidavo, kad būtų atvežtas išklausyti nuosprendžio – taip turbūt paįvairina pilkas dienas už grotų. Tačiau antrą kartą dalyvauti procese jam teko nuotoliniu būdu.

Šįkart nuo penkiolikmečio nukentėjo mažametė mergaitė, stotelėje su seserimi laukusi autobuso.

Incidentas nutiko pernai gruodžio 29-ąją.

„Stotelėje iš kuprinės išsitraukiau piniginę su kačiukais, joje buvo elektroninis autobuso bilietas. Staiga priėjo du nepažįstami berniukai ir viena mergaitė gal trylikos metų Vienas norėjo man įspirti į kaklą, bet taip aukštai neiškėlė kojos. Tada griebė iš rankų piniginę, kurioje dar buvo mokinio pažymėjimas ir bibliotekos kortelė, ir pradėjo bėgti. Sesė dar bandė juos vytis, bet nepavijo“, – jaudindamasi pasakojo mažametė.

Ji tikino, kad pirmą kartą gyvenime taip išsigando, vis dar jaučia baimę laukti autobuso stotelėje, automatiškai žvalgosi, ar nepamatys skriaudiko.

Tąkart grįžusi su mama į nusikaltimo vietą nukentėjusioji rado piniginę šiukšlių dėžėje.

Penkiolikmetis ramiai dėstė tos dienos įvykius.

„Stotelėje pamatėme dvi merginas, viena rankose laikė piniginę. Norėdamas pajuokauti priėjau prie jos, pagriebiau piniginę ir pasakiau: „Pagauk, jeigu tokia greita, kaip Boltas“. Bet ji truputį pabėgo ir grįžo, mačiau, mergaitė verkė. Man nerūpėjo, kas toje piniginėje, tik bėgant ji prasidarė, pamačiau kortelę. Piniginę išmečiau į šiukšliadėžę“, pasakojo kaltinamasis.

Savo kaltę dėl šio, ir dėl prekybos centre „Big“ įvykdyto nusikaltimo jis visiškai pripažino.

Prekybos centre penkiolikmetis su draugu tris – keturias valandas praleido batutų parke. Ruošdamasis namo nusprendė „patikrinti“ kabančių striukių kišenes.

Iš vienos kišenės ištraukė ausines „Air pods“ ir elektroninę cigaretę.

Už ausines kažkas pažadėjo jam duoti 50 eurų, bet neva apgavo, o cigaretę pardavė už 15 eurų.

Nukentėjusi mergina pateikė 249 eurų ieškinį. Niekur nesimokantis ir nedirbantis penkiolikmetis pinigų neturi, tad finansinė našta kris ant vaikų globos namų pečių.

Beje, teisme jau ne kartą teistas paauglys šiai įstaigai negailėjo piktų žodžių: ten jam nepatinka, nes parūkius neįleidžia į vidų, priekaištauja, kad per daug valgo. Pats neneigė turįs žalingų įpročių, mėgstantis keiktis.

Atmesdamas skundą Klaipėdos apygardos teismas teismas pažymėjo, kad šiam jaunuoliui buvo sudarytos visos sąlygos normaliai gyventi ir mokytis, tačiau jis atmesdavo pagalbą, mokykloje ne kartą suorganizavo muštynes, gadino vaikų namų turtą, vagiliavo, todėl švelnesnėmis negu laisvės atėmimas bausmėmis norimų tikslų nepavyks pasiekti.

Jau ne pirmą kartą teismų slenksčius minantis paauglys žino, kad geriausia pripažinti kaltę ir gailėtis – tuomet bausmė bus sumažinta trečdaliu.

Kovą jam ir dar dviem bendraamžiams buvo paskelbtas nuosprendis už šešis plėšimus ir vagystes bendrininkų grupėje. Bendrininkams skirtos lygtinės bausmės.

Pernai vasarą penkiolikmetis buvo nuteistas už vagystes ir už tai, kad vieno uostamiesčio prekybos centro ekspozicijos salėje padegė drabužius, bandė sprukti, bet buvo sulaikytas.

Jam skirta vienerių metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymo terminą atidedant.

Paauglys ir tuomet nenurimo, todėl po dar vieno nusikaltimo neteko laisvės.

Vaikino tėvas miręs, motina gyvena ir dirba užsienyje, su ja jis nepalaiko ryšių, bendrauja tik su seneliais, tačiau šie nesugebėjo su juo susitvarkyti, atsisakė globėjų teisių.

Tuomet nepilnametis buvo įkurdintas vaikų globos namuose.

Pasak globos namų darbuotojos, paauglys yra visiškai nevaldomas – spardo duris, padega užuolaidas, mėto maisto produktus, tyčiojasi iš kitų.

Nepilnametis ilgai įsivaizdavo esąs nebaudžiamas, tačiau pajutęs nelaisvės skonį teisme teigė norįs greičiau ištrūkti į įprastą gyvenimą.

„Gailiuosi. Negalvodavau, ką darau, nesąmones dariau. Pabuvęs kelis mėnesius už grotų supratau, kad laisvė yra geriau“, – viename teismo posėdyje sakė penkiolikmetis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.