Teismo sprendimas dėl skandalų iš posto išversto D. Žukausko: Kauno policijos šefas atleistas teisėtai

Vilniaus apygardos administracinis teismas pirmadienį paskelbė sprendimą, išnagrinėjęs 49 metų Dariaus Žukausko skundą dėl atleidimo iš Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pareigų.

 Kauno teismas paskelbė sprendimą dėl D.Žukausko atleidimo iš pareigų teisėtumo. <br> G.Bitvinsko nuotr.
 Kauno teismas paskelbė sprendimą dėl D.Žukausko atleidimo iš pareigų teisėtumo. <br> G.Bitvinsko nuotr.
 Kauno teismas paskelbė sprendimą dėl D.Žukausko atleidimo iš pareigų teisėtumo. <br> G.Bitvinsko nuotr.
 Kauno teismas paskelbė sprendimą dėl D.Žukausko atleidimo iš pareigų teisėtumo. <br> G.Bitvinsko nuotr.
 Kauno teismas paskelbė sprendimą dėl D.Žukausko atleidimo iš pareigų teisėtumo. <br> G.Bitvinsko nuotr.
 Kauno teismas paskelbė sprendimą dėl D.Žukausko atleidimo iš pareigų teisėtumo. <br> G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 16, 2020, 4:18 PM, atnaujinta Nov 18, 2020, 1:50 PM

Taip pat D.Žukauskas buvo pateikęs skundą dėl Policijos departamento išvados, kurioje teigiama, kad jis pažemino pareigūno vardą. 

Teismas konstatavo, jog Kauno apskrities VPK vadovas iš pareigų buvo atleistas teisėtai, abu jo skundai atmesti. 

Kauno policiją pernai rudenį supurtė skandalas, kai buvo paskelbta, kad patyrę laikinosios sostinės pareigūnai yra įmerkę rankas į šešėlinį verslą, dangsto nelegalią alkoholio, tabako, vogtų automobilių dalių, rūbų, papuošalų prekybą, o drumzlinomis pogrindžio upėmis tekėjo milijonai eurų.

Šešėlinės prekybos čiuptuvai plačiai driekėsi iš Lietuvos į užsienį. Daugiausiai duomenų gauta iš užsienio valstybių, bendradarbiaujama su Prancūzijos, Vokietijos, Belgijos, Ispanijos ir kitų šalių teisėsauga. Vyko sukčiavimai. Prekės būdavo pristatomos ir į Lietuvą iš užsienio, čia realizuojamos.

Įtarimai šioje itin didelio masto baudžiamojoje byloje buvo pareikšti daugiau nei dešimčiai asmenų, tarp jų – dviem esamiems ir trims buvusiems Kauno policininkams.

Įtariamuoju tapo ir Kauno apskrities VPK Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos trečiojo skyriaus viršininkas Donatas Karalukas. Tyrimas vyksta iki šiol.

Praėjusių metų spalį iš sostinės į Kauną atvykę aukšti Policijos departamento pareigūnai  pranešė, jog išryškėjo įvairaus rango Kauno policijos vadovų galimai netinkamas darbas su dokumentais, nustatytų prioritetų ignoravimas, aplaidumas.

Susitikime su žurnalistais dalyvavo tuometis Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris, Policijos deparamento Imuniteto valdybos viršininkas Elanas Jablonskas, šalies Kriminalinės policijos biuro viršininkas Rolandas Kiškis.

Buvo prabilta apie sisteminės korupcijos Kauno policijoje požymius, apie tai, kaip aukščiausi miesto policijos vadovai nesugebėjo užkirsti kelio nusikaltimams, jų nematė, nesugebėjo kontroliuoti pavaldinių.

Kilus įtarimams dėl D.Žukausko veiklos, ryšių ir asmeninių savybių, jis buvo nušalintas nuo pareigų, jam uždrausta dirbti su slapta informacija, o šių metų vasarį sekė atleidimas iš darbo.

Atleistas teisėtai

„Policijos generalinio komisaro įsakymu D. Žukauskas buvo atleistas iš užimamų pareigų, nes jam buvo panaikintas leidimas dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija.

Šio leidimo panaikinimas nėra drausminės atsakomybės taikymo klausimas. Pagal Konstitucinio Teismo doktriną toks leidimas yra grindžiamas pasitikėjimu asmeniu, o esant duomenų apie nepalankias aplinkybes, būtina vertinti, ar asmens darbas su įslaptinta informacija nesukelia nepriimtinos rizikos tokios informacijos saugumui.

Teismo nuomone, leidimas dirbti su įslaptinta informacija panaikintas pagrįstai, todėl D. Žukausko atleidimas iš pareigų pripažintas teisėtu.

Ši administracinė byla nagrinėta neviešuose teismo posėdžiuose.

Šis sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui“, – teigiama Vilniaus apygardos teismo pranešime.

Pateko į skandalus

D.Žukausko pavardė nuskambėjo ir kitoje skandalingoje istorijoje, liudininkams apkaltinus įsiveržimu į milijonieriaus Raimondo Karpavičiaus įmonės vilą Tenerifėje.

„Lietuvos rytas“ rašė, jog 2019 metų liepą tuometis Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos vadovas G.Skladas ir D.Žukauskas drauge su advokatu iš Lietuvos atvyko į verslininko Raimondo Karpavičiaus vilą Tenerifėje.

Nekviesti svečiai pareikalavo, kad name poilsiavę žmonės per dvi valandas išsikraustytų.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, jau tada vyko kova dėl sergančio verslininko palikimo. Aukštiems Kauno policijos pareigūnams buvo iškviesta ispanų policija. Po šio incidento D.Žukauskui ir G.Skladui teko atsisveikinti su pareigomis.

Dar vienoje istorijoje Kauno patrulis Valerijus Prochorenka apkaltino D.Žukauską šantažu – esą jis pusantrų metų savo seife laikė vaizdo įrašą, kuriame užfiksuota, kaip V.Prochorenka smogia sulaikytam asmeniui. Neva komisaras žadėjo patrulį sužlugdyti.

D.Žukauskas jam išsakytus priekaištus atmetė, o atleidimą pavadino neteisėtu.

Svarstant jo skundą dėl atleidimo buvo apklausti buvę ir esami policijos pareigūnai, dalyvavę patikrinimuose, kurie yra susiję su garsia korupcijos byla Kauno apskrities VPK, galima netvarka šioje įstaigoje.

Pažėrė aštrios kritikos

„Buvo skelbta, kaip tekėjo milijonai per Kauno apskrities vyriausiąjį komisariatą, daiktinių įrodymų laikymo vietą. Nuo to laiko praėjo jau daug laiko.

Kur ten ta sisteminė korupcija, kiek pareigūnų patraukta atsakomybėn? Pasigilinkite į tas melagystes.

Per spaudos konferenciją trys didžiavyriai taip išdidžiai Lietuvai viską paskelbė, o kur ten tie milijonai? Kur minėta subkultūra?“, – teiravosi D.Žukauskas.

Generalinė prokuratūra neskelbia naujų detalių apie platų atgarsį sukėlusią Kauno policijos korupcijos bylą.

Pirmą kartą ji buvo paviešinta per spaudos konferenciją pernai spalio pradžioje, o po kelių savaičių pranešta apie D.Žukausko nušalinimą.

Pateikė įdomią chronologiją

„Informacija pateikinėjama labai sistemingai. Mėnesio 27 dieną manęs prašo, kad eičiau į pensiją, 28-ąją teigia, kad esu nušalintas (nors nušalinimo net nėra per viešą erdvę), 29-ąją dar tik rašo tarnybinius, o 30-ąją pasiskelbinėja ir formina dokumentus. Žmonės, kurie taip elgiasi, turi tam tikrus motyvus“, – aiškino D.Žukauskas.

Skandalas Ispanijoje taip pat esą išpūstas: „Gautas atsakymas iš šios institucijų, kad ten nieko nėra ir niekas neįvykę“. Vertinamas prieštaringai

D.Žukauskas vertinamas prieštaringai – paskutiniais savo darbo mėnesiais jis sulaukė daug kritikos dėl galimos netvarkos policijoje, tačiau anksčiau buvo dusyk pripažintas geriausiu šalies Metų sekliu, demaskavo daugelį rezonansinių nusikaltimų.

Atleidus D.Žukauską, Kauno apskrities vyriausiajam policijos komisariatui laikinai vadovavo Policijos departamento Imuniteto valdybos viršininkas E.Jablonskas, nusprendęs dalyvauti atrankoje į šį postą.

Tačiau atrankos nugalėtoju prieš porą mėnesių buvo pripažintas Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato vadovas Mindaugas Baršys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?