Du koronavirusu susirgę ir gydytojų nurodymų nepaisę Raseinių rajono gyventojai sulaukė bausmės

Kad susirgęs viruso COVID-19 sukelta liga negali elgtis taip lyg sirgtum sloga, įsitikino du Raseinių rajono gyventojai.

 Du Raseinių rajono gyventojai sulaukė bausmės už izoliacijos režimo pažeidimą. <br> M.Patačiaus asociatyvi nuotrauka
 Du Raseinių rajono gyventojai sulaukė bausmės už izoliacijos režimo pažeidimą. <br> M.Patačiaus asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 17, 2020, 12:22 PM

Gydytojo perspėti, kad izoliuotis namuose ir nepažeidinėti izoliacijos režimo 50 metų Valdas Ukrinas ir 55 metų Danutė Jocienė į tai numojo ranka.

Šie izoliacijos sąlygas pažeidę Raseinių rajono gyventojai buvo patraukti baudžiamojon atsakomybėn už kovos su epidemijomis ar užkrečiamosiomis ligomis taisyklių pažeidimą.

Vienam – laisvės apribojimas, kitai – bauda

Kadangi nei V.Ukrinas, nei D.Jocienė kaltės dėl jiems inkriminuoto nusikaltimo neneigė, byla jų atžvilgiu buvo baigta baudžiamuoju įsakymu, kurį patvirtino Šiaulių apylinkės teismo Raseinių rūmų teisėjai.

V.Ukrinui skirtas laisvės apribojimą šešiems) mėnesiams, įpareigojant jį per visą bausmės vykdymo laikotarpį registruotis Užimtumo tarnyboje ir be bausmę vykdančios institucijos leidimo neišvykti iš nuolatinės gyvenamosios vietos miesto, rajono ribų.

D.Jocienei skirta 1 tūkstančio 700 eurų bauda, kurią moteris privalės sumokėti per dešimt mėnesių nuo baudžiamojo įsakymo įsiteisėjimo dienos.

Grybavo, žvejojo ir svečiavosi pas draugą

Kad serga koronaviruso sukelta liga V.Ukrinas sužinojo rugsėjo 26 dieną. Tai ligoniui pranešęs gydytojas skyrė jam gydymąsi izoliavusis namuose ir supažindino taisyklėmis, kurių jis privalo laikytis.

Lengva ligos forma sirgęs vyras blogai jautėsi tik keturias dienas. Savijautai pagerėjus vyras pasijuto įkalintu namuose ir nusprendė prasiblaškyti: išeiti pagrybauti, pažvejoti, užsukti į svečius pas bičiulį.

„Pagalvojau, kad jei ligos simptomų nejaučiu ir vaikščiosiu su nosį bei burną dengiančia kauke, tai nieko blogo nenutiks“, – vėliau pareigūnams teisinosi V.Ukrinas.

Vyras sakė ėjęs grybauti į netoliese esantį mišką, o žvejojo netoli namų esančioje Dubysos upėje. Žmonių per šias iškylas V.Ukrinas sakė nesutikęs.

Pas draugą, kuriam buvo skolingas pinigų, V.Ukrinas sakė į namus užsukęs grąžinti skolos. Draugo namuose jis sakė užtrukęs gal penkias minutes, kartu su bičiuliu parūkė, grąžino jam skolą ir išėjo.

Pasak V.Ukrino, draugas dar teiravosi, ar jis neserga koronavirusu. Kadangi ligos simptomų V,Ukrinas nebejautė, tai ir bičiulį nuramino, kad jau nebeserga, nors neigiamą atsakymą po pakartotinių testų jis gavo vėliau.

Kad V.Ukrinas pažeidė izoliacijos sąlygas, nustatė jo kelis kartus patikrinti atvykę ir namuose neradę policijos pareigūnai.

Nusprendė apsipirkti parduotuvėje

Apie tai, kad serga koronaviruso COVID-19 sukelta liga, kita Raseinių rajono gyventoja D.Jocienė sužinojo spalio 6 dieną.

Nors moteris nejautė jokių ligos simptomų, pasitikrinti, ar neserga koronavirusu, nusprendė pati.

Žinia apie teigiamą testo rezultatą D.Jocienei buvo netikėta ir moterį sukrėtė. Ligonei buvo skirtas gydymasis namuose ir dviejų savaičių izoliacija.

Izoliuotis teko ir D.Jocienės sutuoktiniui, nors jis koronavirusu ir nesusirgo.

Kadangi vienkiemyje gyvenanti D.Jocienė su vyru jautėsi puikiai, spalio 7 dieną nusprendė nuvykti į miestelyje esančią parduotuvę ir ten apsipirkti, kad per dvi savaites truksiančią izoliaciją nepritrūktų maisto produktų.

Sutiko su jai pasiūlyta bausme

D.Jocienė sakė, kad parduotuvėje laikėsi visų saugumo reikalavimų: mūvėjo pirštines, buvo užsidėjusi apsauginę veido kaukę. Parduotuvėje buvo tik pardavėja ir dar vienas pirkėjas.

Už pirkinius, kad būtų saugiau, D.Jocienė atsiskaitė banko mokėjimo kortele.

Išėjusi iš parduotuvės moteris sėdo į automobilį ir sugrįžo namo. Daugiau iš namų D.Jocienė sakė kojos per visą izoliacijos terminą nebekėlusi.

Kodėl pažeidė jai skirtos izoliacijos taisykles, D.Jocienė paaiškinti negalėjo ir teisinosi, kad taip neapgalvotai pasielgti galėjo dėl patirto streso.

Izoliacijos sąlygas pažeidusiai moteriai šis pasipirkimas parduotuvėje papildomai kainavo 1 tūkstantį 700 eurų – tokią bausmę pasiūlė ikiteisminį tyrimą baudžiamuoju įsakymu baigti nusprendęs prokuroras. Su šia bausme D.Jocienė sutiko.

Patvirtinus baudžiamąjį įsakymą teisme moteris per dvi savaites dar gali apsigalvoti ir prašyti šią bylą nagrinėti teisme. Bet bylą išnagrinėjęs teismas gali skirti ir švelnesnę, ir griežtesnę bausmę nei ta, kuri buvo paskirta baudžiamuoju įsakymu.

Jei kaltinamasis, per dvi savaites neapskundžia jam baudžiamuoju įsakymu paskirtos bausmės teismo baudžiamasis įsakymas įsiteisėja ir nebegali būti skundžiamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.