Šiurpi išgertuvių Klaipėdoje istorija: sugyventinį nužudžiusi moteris pati mirė nuo sugėrovo smūgių

54 metų klaipėdietis Vladimiras Andukavičius, per išgertuves mirtinai sužalojęs dešimčia metų jaunesnę savo draugę Kristiną Bondarevą, įniršęs blaškėsi teismo salėje – nesuprato, kodėl buvo pasiųstas į belangę už tyčinę žmogžudystę.

 V.Ankudavičius teigė, kad draugei skeltas antausis negalėjo jos nuvaryti į kapus.<br> lrytas.lt koliažas.
 V.Ankudavičius teigė, kad draugei skeltas antausis negalėjo jos nuvaryti į kapus.<br> lrytas.lt koliažas.
 V.Ankudavičius teigė, kad draugei skeltas antausis negalėjo jos nuvaryti į kapus.<br>G.Pilaičio nuotr.
 V.Ankudavičius teigė, kad draugei skeltas antausis negalėjo jos nuvaryti į kapus.<br>G.Pilaičio nuotr.
V.Ankudavičius stojo prieš teismą. <br> G.Pilaičio nuotr.
V.Ankudavičius stojo prieš teismą. <br> G.Pilaičio nuotr.
 Žudikas teisme vertė kaltę sugėrovams.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Žudikas teisme vertė kaltę sugėrovams.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Nužudytosios duktė nepatikėjo kaltinamojo žodžiais.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Nužudytosios duktė nepatikėjo kaltinamojo žodžiais.<br> G.Pilaičio nuotr.
 V.Ankudavičius stebėjosi pateiktais kaltinimais.<br> G.Pilaičio nuotr.
 V.Ankudavičius stebėjosi pateiktais kaltinimais.<br> G.Pilaičio nuotr.
Be tėvo augusi Simona neteko ir motinos.<br> G.Pilaičio nuotr.
Be tėvo augusi Simona neteko ir motinos.<br> G.Pilaičio nuotr.
 V.Ankudavičius ilgam pasiųstas už grotų.<br> G.Pilaičio nuotr.
 V.Ankudavičius ilgam pasiųstas už grotų.<br> G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Nov 18, 2020, 7:44 PM

Pati K.Bondareva neišvengė keistos lemties – panašiomis aplinkybėmis ji prieš keliolika metų nužudė savo vyrą ir buvo nuteista kalėti. Teisme aiškino, jog gynėsi nuo įkaušusio sugyventinio.

Tik kepštelėjo delnu

V.Ankudavičius apkaltintas per išgertuves svetimame bute dūręs K.Bondarevai į galvą peiliu, ją spardęs, sudavęs ne mažiau nei penkis smūgis į įvairias kūno dalis. Aukai lūžo du šonkauliai, ji mirė vietoje.

„Aš tik kepštelėjau jai delnu per galvą, o Kristina toliau gėrė alkoholį ir šoko viena kambaryje“, – Klaipėdos apygardos teisme aiškino stogo virš galvos neturėjęs V.Ankudavičius, savo gyvenamąją vietą deklaravęs Anglijoje.

Vyras kaltu neprisipažino, įrodinėjo kad K.Bondarevą galėjo mirtinai sužaloti kita išgertuvių dalyvė klaipėdietė Silvija Vilimienė, kuri paryčiais išvažiavusi į savo namus.

Nepatikėjęss tokiais išvedžiojimais teismas V.Ankudavičiui už tyčinę žmogžudystę skyrė vienuolika metų ir šešis mėnesių nelaisvės.

Rado būstą sau ir draugei

Konfliktas įvyko šių metų sausio 23-ąją, Klaipėdoje, apleistame Aukštaičių gatvės bendrabutyje. Ten gyvenęs Anatolijus Pocenka savo bute priglausdavo benamius, su jais girtuoliaudavo.

Bute rado prieglobstį ir V.Ankudavičius. Po kurio laiko jis ten atsivedė sutiktą pažįstamą K.Bondarevą, tuo metu irgi neturėjusią nuolatinės gyvenamosios vietos.

A.Pocenka leido gyventi jo bute dar vienam klaipėdiečiui Robertui Samoškai. Šeimininkas ir įnamiai stojo prieš teismą kaip liudytojai, tą naktį kartu girtuokliavę ir matę, kas ten dėjosi.

Kratėsi artimos draugystės

V.Ankudavičius aiškino pernai grįžęs iš Anglijoje, kur uždarbiavo, apsigyvenęs pažįstamo A.Pocenkos bute. Paskui benamis ten parsivedė ir K.Bondarevą, kurią pažinojo septynerius metus.

„Sutikau ją mieste prie parduotuvės „Maxima“, nupirkau bambalį alaus. Skundėsi, kad nuomojo butą čigonyne, šeimininkų iškraustyta lauk neturėjo kur prisiglausti, sakė, kad darbuojasi vienoje įmonėje langų valytoja.

„Mes – ne sugyventiniai, tik pažįstami. Pats tame bute lankydavausi kaip svečias“, – pasakojo vaikų globos namuose augęs V.Ankudavičius.

Išgertuvės virto tragedija

Tą dieną bute susirinkusi kompanija girtuoliavo iki paryčių. Ten dar buvo klaipėdietė S.Vilimienė su savo vyru. Iš pradžių gėrė degtinę, paskui likerį. Įkaušę svečiai pradėjo pyktis.

„Silvija užsipuolė Kristiną – pradėjo aiškinti, kad ji niekur nedirba, vilioja vyrus, juos apvagia, kad man irgi meluoja, išvadino ją „žiurke“. Supykęs plaštaka smogiau jai per pakaušį.

Kristina buvo akivaizdžiai girta, sėdėjo ant sofos. Nieko blogo jai nenutiko – toliau linksminosi, šoko viena pati kambaryje“, – konfliktą prisiminė V.Ankudavičius,

S.Vilimienė, pasak kaltinamojo, dar labiau įsiaudrino – ėmė spardyti K.Bondarevą. Vyrai nesikišo – ramiai stebėjo, kaip girtos moterys aiškinasi savo santykius.

„Pastumta Kristina šonu griuvo ant grindų. Silvijos ant jos užsilipo ir spardė, o paskui taksi išvažiavo į namus. Kristina pati atsikėlė, nuėjo į tualetą, nusivilko striukę, atsigulė į lovą.

Išgirdęs gargaliavimą dar mėginau pakelti Kristiną, bet moteris jau nerodė gyvybės ženklų“, – tokį vaizdą teisme nupiešė V.Ankudavičius.

Dėl visko kaltino sugėrovus

Sugėrovų paragintas V.Ankudavičius pats iškvietė į namus greitąją medicinos pagalbą. Į Aukštaičių gatvę atvykę medikai konstatavo K.Bondarevos mirtį.

Skambindamas K.Bondarevos mobiliuoju telefonu Bendrajam pagalbos centrui V.Ankudavičius negalėjo nurodyti mirusios draugės pavardės, nes jos nežinojo. Pasakė tik vardą.

„Antausis Kristinos sveikatos nesutrikdė – ji net nenukrito nuo sofos. Tai Silvija ją pastūmė, spardė gulinčią ant grindų“, – kaltę sugėrovams vertė V.Ankudavičius.

K.Bondareva mirė vietoje nuo patirtų sunkių kūno sužalojimų: sulaužyti du šonkauliai, gerklėje aptikta pjautinė žaizda.

Ištiko isterijos priepuolis

Buto, kuriame vyko išgertuvės, šeimininkas A.Pocenka užmigo ir pakilo, kai svečiai jau buvo išsiskirstę.

„Atsibudęs žiūriu Kristina guli ant grindų visiškai nuoga – nebejuda. V.Ankudavičius pasakė, kad reikėtų ją aprengti. Padėjome įkelti į lovą, neradę kelnaičių, apmovėme džinsais“.

A.Pocenka teigė girdėję, kaip V.Ankudavičius barė Kristiną: „Išvadino ją narkomane, paleistuve, kuri kitiems neva būna maloni, o jam – ne. Kai smogė jai į šoną, dar bandžiau sulaikyti, riktelėjau: Vovka, ką darai? Pamatęs ant grindų susmukusią Kristiną, supratau, kad Vladimiras ją užmušė. Ant jos veido pastebėjau kraujo“.

V.Ankudavičius ją apvertė ant nugaros, bandė gaivinti kaip mokėjo. Kai darė širdies masažą, moteris, pasak liudininkų, dar atsikvėpė, sugargaliavo, o paskui jos gyvybė užgęso.

Įnamis – bokso mėgėjas

R.Samoška sakė, kad Kristinai po jo smūgio į galvą ir spyrių nuvirtus ant grindų, V.Ankudavičių ištiko isterijos priepuolis: „Jis ėmė šaukti, draskyti moters drabužius“.

Sugėrovai prisipažino bijoję ūmaus būdo V.Ankudavičiaus. Vyras girdavosi lankęs bokso treniruotes, buvo užpuolęs ir juos – abiem sulaužė šonkaulius.

Buto šeimininkas A.Pocenka ir kitas įnamis R.Samoška senas nuoskaudas, konfliktus, per muštynes patirtas traumas prisiminė liudydami teismo salėje.

Triukšmingo vakarėlio dalyvė S.Vilimienė prieš ją nukreiptų V.Ankudavičiaus parodymų jau nei patvirtins, nei paneigs – vykstant ikiteisminiam tyrimui svarbi liudininkė pasitraukė iš gyvenimo.

Atvyko prižiūrėti senolių

„Atsigėrė degtinės ir pakvaišo. Liepė kriminalistams sakyti, kad Kristina – narkomanė, perdozavo narkotikų“, – kalbėjo teismui prisiekęs nemeluoti R.Samoška.

Kodėl smurtautojas, išvydęs, kad ant grindų gulinti nuoga moteris nebekvėpuoja, puolė ją rengti, nelaukdamas, kol pasirodys policija? Pats V.Ankudavičius paaiškino trumpai: „Iš padorumo“.

Smurtautojas stebėjosi kriminalistų ir teismo medicinos ekspertų išvadomis: „Kaip durtinė žaizda galėjo atsirasti gerklėje, kur dingo peilis? Aš atvykau iš Anglijos ne žudyti, o senelių prižiūrėti“.

Klaipėdos apygardos teismas V.Ankudavičiaus kalbomis nepatikėjo – vyrui atseikėta griežta laisvės atėmimo bausmę už tyčinį nužudymą.

Paskutinįjį kartą jo laisvė už smurtavimą buvo tik apribota: įpareigotas devynis mėnesius dalyvauti socialinėje programoje – neatlygintinai dirbti pagyvenusių žmonių globos įstaigose.

K.Bondarevos duktė 27 metų Simona teismo nuosprendžiu nepatenkinta: „Žudikas teisme išsisukinėjo, įžūliai melavo. Jis gaus tai, ko nusipelnė, kai atsidurs ten, kur pasiuntė mano motiną“.

Neteko ir tėvo, ir motinos

Simona panašiomis aplinkybėmis neteko ir savo tėvo – jį per išgertuves namuose peiliu nužudė K.Bondareva, vėliau neišvengusi tokio pat likimo. Šeimas tada gyveno Lazdijų rajone.

„Mama gynėsi nuo smurtavusio tėvo, kuriam buvo nustatytas daugiau kaip trijų promilių girtumas. Pripažinta kalta ir nuteista kalėti septynerius metus“, – prisiminė Simona.

Be tėvų likusią devynerių metų mergaitę globojo krikšto tėvai. Atlikusi bausmę K.Bondareva išvyko uždarbiauti į Angliją, pasiėmė ir dukrą.

Vėliau motina su dukra grįžo į Lietuvą. K.Bondareva vertėsi atsitiktiniais darbais, nuomojo butą.

Simona gyvena pas uošvienę, motinos priimti negalėjo, nes augina du mažamečius vaikus. Moterys dažnai matydavosi, nesipyko.

V.Ankudavičius nužudytosios dukrai turės atlyginti 10 tūkst. eurų neturtinės ir 594 eurų turtinės žalos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.