Mergaitę Švedijoje išprievartavusio lietuvio šiai šaliai nereikia – atlikti bausmę jis siunčiamas į Lietuvą Svajojo bausmę atlikti užsienyje

Švedijoje už vaiko išžaginimą penkeriems metams laisvės nelaisvės nuteistas Mažeikių rajono gyventojas 37 metų Mindaugas Šiaulys bausmę norėjo atlikti šios šalies kalėjime.

 Švedijoje už vaiko išžaginimą nuteistam Mažeikių rajono gyventojui bausmę teks atlikti Lietuvoje esančiuose pataisos namuose. <br>M.Patašiaus asociatyvi  nuotr.
 Švedijoje už vaiko išžaginimą nuteistam Mažeikių rajono gyventojui bausmę teks atlikti Lietuvoje esančiuose pataisos namuose. <br>M.Patašiaus asociatyvi  nuotr.
 Švedijoje už vaiko išžaginimą nuteistam Mažeikių rajono gyventojui bausmę teks atlikti Lietuvoje esančiuose pataisos namuose. <br> G.Šiupario asociatyvi nuotrauka
 Švedijoje už vaiko išžaginimą nuteistam Mažeikių rajono gyventojui bausmę teks atlikti Lietuvoje esančiuose pataisos namuose. <br> G.Šiupario asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 24, 2020, 4:14 PM, atnaujinta Nov 24, 2020, 7:18 PM

Prievartautojas skundė tiek Švedijos, tiek Lietuvos teismų priimtus sprendimus, tačiau nieko nepešė – bausmę jis turės atlikti savo šalyje.

Į Švediją uždarbiauti išvykęs M.Šiaulys į nepilnametės išprievartavimą tyrusių šios šalies pareigūnų akiratį pateko pernai.

Nuteisė už vaiko išžaginimą

Vyras buvo sučiuptas ir apkaltintas vaiko išžaginimu. Pernai rudenį kaltu dėl jam inkriminuoto nusikaltimo pripažintam M.Šiauliui pirmos instancijos teismas skyrė penkerių metų laisvės atėmimo bausmę.

Nuteistajam buvo pritaikytas ir Švedijos Karalystės Užsieniečių įstatymas, pagal kurį M.Šiauliui buvo skirta ir deportacija iš šalies uždraudžiant į Švediją atvykti 15 metų.

Nenorėdamas jam Švedijoje skirtą bausmę atlikti Lietuvoje M.Šiauliys šį teismo sprendimą apskundė, tačiau skundą išnagrinėjęs Švedijos Karalystės Svėjos (Svea) apeliacinis teismas jį atmetė.

Prievartautojo deportacijai besirengiantys Švedijos pareigūnai kreipėsi į kolegas Lietuvoje, kad jų šalyje M.Šiauliui paskirta bausmė būtų suderinta su Lietuvos įstatymais.

Prievartautojas prašė palikti jį Švedijoje

Spalio 10 dieną Telšių apylinkės teismo Mažeikių rūmai įvertino M.Šiaulio atžvilgiu Švedijoje priimtą nuosprendį – kaltinimas vaiko išžaginimu buvo perkvalifikuotas į kaltinimą seksualiniu nepilnametės prievartavimu.

Kaltu dėl šio nusikaltimo pripažintam M.Šiauliui buvo palikta galioti Švedijos teismo paskirta bausmė – seksualiniam prievartautojui pataisos namuose teks praleisti penkerius metus.

Šį Telšių apylinkės teismo Mažeikių rūmų sprendimą M.Šiaulys apskundė Šiaulių apygardos teismui.

Apeliacinį skundą parašęs M.Šiaulys prašė leisti jam atlikti bausmę Švedijos Karalystės kalėjime. Prievartautojas tvirtino nenorįs bausmę atlikti Lietuvoje, nes „čia nėra saugių sąlygų atlikti bausmę – pataisos įstaigose vyrauja diskriminacija tarp kalinčiųjų ir prižiūrėtojų“.

Savo skunde M.Šiaulys nurodė, kad atlikdamas bausmę Švedijos Karalystės kalėjime jis turės galimybę dirbti, mokytis bei susitikti su Švedijos Karalystėje gyvenančiais artimaisiais, t. y. savo broliu ir seserimi, o tokios galimybės jis neteks kalėdamas Lietuvoje.

Turės geresnes integracijos į visuomenę galimybes

Nuteistojo apeliacinį skundą išnagrinėjęs Šiaulių apygardos teismas jį atmetė.

Teismas pažymėjo, kad M.Šiauliui atliekant bausmę Lietuvoje „bus palengvinta nuteistojo socialinė reabilitacija ir sudarytos palankesnės jo integracijos į visuomenę galimybės“.

Kadangi Šiaulių apygardos teismo sprendimas įsigaliojo nuo jo priėmimo dienos, M.Šiauliui belieka ruoštis sugrįžimui į Lietuvą – už seksualinį prievartavimą nuteistas Mažeikių rajono gyventojas penkerius metus turės praleisti pataisos namuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.