Rasų kapinėse sučiuptas vandalas, nuo lenkų karių kapų nurinkinėjęs baltai raudonas juosteles

Vilniaus policija sugavo ir apklausė vyrą, kuris prisidengęs nakties tamsa nuo lenkų karių kapų Rasų kapinėse nurinkinėjo baltai raudonas juosteles. Vyrui lietuviška pavarde gresia iki dvejų metų laisvės atėmimo.

 Lenkijos karių kapai Rasų kapinėse, perrišti raudonai baltomis juostelėmis.<br> Lrytas.lt skaitytojo nuotrauka
 Lenkijos karių kapai Rasų kapinėse, perrišti raudonai baltomis juostelėmis.<br> Lrytas.lt skaitytojo nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 27, 2020, 9:43 AM

Kaip pranešė Vilniaus apskrities VPK, lapkričio 26 d. apie 22 val. 34 min. Vilniuje, Geležinėje g., kapinėse, sulaikytas vyras (gim. 1955 m.), kuris galimai nuėmė baltai raudonas juosteles ir numetė nuo kapo vazoną su gėle.

Įtariamasis pristatytas į policijos komisariatą.

Nors policijos pranešime nenurodoma, lrytas.lt duomenimis, juosteles vyras nurinkinėjo Rasų kapinėse nuo lenkų karių kapų. Kadangi panašių incidentų kapinėse būta ir daugiau, ši vieta yra stebima vaizdo kameromis. Būtent per jas ir pastebėta, kad prisidengęs nakties tamsa į kapines atsliūkino vyras, kuris pradėjo nuiminėti juosteles, kuriomis buvo perjuosti paminklai.

Į įvykio vietą buvo nusiųsta policijos patrulis. Pareigūnai kapus niekinusį vyrą sučiupo ir pristatė į policijos komisariatą. 

Po apklausos policijoje, maždaug 2 val. nakties, vyriškis buvo paleistas namo. 

Baltai raudonos juostelės simbolizuoja žmonių pagarbą kritusiems kariams. Šimtai tokių juostelių antkapius juosia ten, kur tik yra paminklų lenkų kariams. Rasų kapinės - ne išimtis. Tačiau šios juostelės kartais užkliūna vandalams. Nuo antkapių rasų kapinėse jos yra dingusios ne kartą. 

Pastarąjį kartą panašus incidentas buvo užfiksuotas Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos vizito Lietuvoje diena. Išvakarėse į Rasų kapines nesuvaldžiusi automobilio ir išvertusi tvorą įlėkė moteris. Tąkart automobilis išvertė du paminklus lenkų kariams. Nuotraukose iš įvykio vietos aiškiai matyti, kad tą rytą visi antkapiai buvo perrišti raudona baltomis juostelėmis.

Kitą rytą, lapkričio 17 d., prieš pat Lenkijos prezidento vizitą, juostelės jau buvo dingusios.

Dėl sulaikyto vyriškio lietuviška pavarde veiksmų Vilniaus policijoje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl viešosios tvarkos pažeidimo. Baudžiamasi kodeksas numato, kad tas, kas viešoje vietoje įžūliu elgesiu, grasinimais, piktybiškai tyčiodamasis arba vandališkais veiksmais demonstravo nepagarbą aplinkiniams ar aplinkai ir sutrikdė visuomenės rimtį ar tvarką, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.