Pinigus išviliojęs sukčius spruko tiesiai į pareigūnų rankas

Kaunietę šventinis stebuklas aplankė kiek anksčiau – moteriai nė nespėjus suprasti, kad iš jos namų pavogta nemaža suma grynųjų, į duris pasibeldę pareigūnai pranešė jau sugavę sukčių.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas.<br>Kauno apskr. VPK nuotr.
Pradėtas ikiteisminis tyrimas.<br>Kauno apskr. VPK nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 17, 2020, 9:40 AM

Neįprasta istorija prasidėjo pirmadienį, gruodžio 14 d., kai apie 13 val., Kaune, Raudondvario plente, moteris (gimusi 1946 m.) sulaukė nepažįstamo asmens skambučio. Pareigūnu prisistatęs vyras pareikalavo nurodyti namuose laikomų pinigų sumas ir juvelyrinius dirbinius bei įtikinęs moterį, kad jos turimi pinigai bei papuošalai gali būti netikri, informavo, kad į namus atvyks pareigūnas, kuris nufotografuos ir patikrins, ar moters pinigai bei juvelyriniai dirbiniai yra nepadirbti.

Kaip ir žadėta, netrukus į senolės namus atvyko pareigūnu prisistatęs vyras, kuris, moteriai nematant, pavogė ant stalo padėtus bei „patikrinimui“ jau paruoštus pinigus (apie 1000 eurų) ir pabėgo. Grynaisiais pinigais sukčius džiaugėsi labai trumpai – vos išbėgus iš moters namų, vyro jau laukė policijos pareigūnai, kurie ir sulaikė asmenį, o apie įvykį policijai dar nespėjusi pranešti senolė, netrukus pareigūnų buvo informuota, kad iš jos pavogti pinigai bus sugrąžinti.

Kauno apskrities VPK kriminalistai, bendradarbiaujant su Kalėjimų departamento Kriminalinės žvalgybos valdybos pareigūnais išsiaiškino, kad iš moters išvilioti pinigus sumanė du įkalinimo įstaigoje kalintys asmenys, kurie į pagalbą pasitelkė vos prieš kelias savaites į laisvę iš įkalinimo įstaigos išėjusį, anksčiau ne kartą už sukčiavimus ir vagystes teistą vyrą (gim. 1975 m.).

Įtariamajam paskirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti. Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl sukčiavimo.

Pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 182 str. 1 d. už tai gresia viešieji darbai arba bauda, arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki trejų metų. Ikiteisminį tyrimą atlieka Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdyba. Tyrimą organizuoja ir jam vadovauja Kauno apygardos prokuratūros Marijampolės apylinkės prokuratūros prokurorai.

Pareigūnai įspėja gyventojus būti atidiems ir nepakliūti į panašius sukčiavimo atvejus. Nors nusikaltėliai sugalvoja įvairių sukčiavimo schemų, viena iš dažnesnių tendencijų, jog sukčiai neretai prisistato kaip asmenys, atstovaujantys autoritetingoms institucijoms ar organizacijoms (bankams, policijai, Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybai ir kita) ir tiriantys menamą nusikaltimą.

Šių metų spalio 20 d. Kauno rajone, Garliavoje taip pat buvo sulaikytas vyras, kuris įtikino senolę, kad į jos namus atvykęs policijos pareigūnas paims visus turimus grynuosius pinigus, juvelyrinius dirbinius ir patikrins, ar jie tikri.

Pareigūnai pabrėžia, kad teisėsaugos pareigūnai, bankų ir kitų įstaigų darbuotojai netarpininkauja tarp nukentėjusiojo ir pažeidėjo sprendžiant piniginius klausimus, taip pat neturi teisės ir niekuomet telefonu neprašo pateikti (padiktuoti) asmens duomenų, banko kortelių, generatorių, elektroninės bankininkystės prisijungimo kodų, slaptažodžių ir kita.

Policija primena būti budriais, sulaukę netikėto sukčių skambučio, nutraukti pokalbį. Pakartotinai paskambinus sukčiams, nekelti ragelio, o kilus įtarimui, kad susidūrėte su sukčiumi, nedelsiant pranešti policijai 112.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.