Savo kūdikį rūsyje nužudžiusi motina už grotų ėmėsi naujos taktikos – teisėjos dukra teismą užvertė skundais

Skundais dėl prastų kalinimo sąlygų teismą užvertusi Jurga Mataitytė, kuri nuteista už savo kūdikio nužudymą, šventė pirmą pergalę. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) jai priteisė 4000 eurų.

 Skundais dėl prastų kalinimo sąlygų teismą užvertusi šiaulietė J.Mataitytė, kuri nuteista už savo kūdikio nužudymą, šventė pirmą pergalę.<br> lrytas.lt koliažas.
 Skundais dėl prastų kalinimo sąlygų teismą užvertusi šiaulietė J.Mataitytė, kuri nuteista už savo kūdikio nužudymą, šventė pirmą pergalę.<br> lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 22, 2020, 7:44 PM, atnaujinta Dec 22, 2020, 9:50 PM

9 metams įkalinta 29-erių J.Mataitytė buvo pažėrusi ir daugiau skundų, bet jie atmesti kaip nepagrįsti.

Teismą įtikino dukart už grotų sumuštos nuteistosios priekaištai, kodėl ji nebuvo įkalinta su buvusiais pareigūnais ar valstybės tarnautojais. Mat nuteistosios motina dirba teisėja, o tai galėjo sukelti kitų kalinių priešiškumą.

Panevėžio pataisos namų administracija teisinosi tokio prašymo apskritai negavusi, bet teismas nusprendė, kad nusikaltimai nebuvo spontaniški, ir bakstelėjo į kalinimo įstaigos darbo broką.

Nuspręsta, kad nebuvo išsiaiškintos galimos rizikos, tad pareigos atliktos nepakankamai atidžiai ir rūpestingai, nepaisyta tvarkos atskiriant įkalintus nepilnamečius ir suaugusiuosius.

Naujokę pasveikino smūgiais

Pirmąkart J.Mataitytė buvo sumušta 2018-ųjų vasarį, kai iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus buvo perkelta į Panevėžio pataisos namus.

Prieš perkėlimą nuteistoji prašė ją atskirti nuo kitų kalinių ir laikyti kartu su nuteistais pareigūnais, valstybės tarnautojais. Tą patį ji kartojo ir atvežta į Panevėžio kalinimo įstaigą, bet komisija neįrašė naujokės pageidavimo į protokolą.

Vaikžudė smurtą patyrė pirmąją dieną. Kameroje ji buvo apgyvendinta su dvylika kitų nuteistųjų. Popietę prie naujokės priėjo kelios agresyviai nusiteikusios senbuvės, o dvi apipylė ją smūgių kruša.

Užpuolė kelios nepilnametės

Po pusmečio, 2018-ųjų rugpjūtį, J.Mataitytė buvo užpulta dar kartą, nors ją administracija buvo perkėlusi atlikti bausmę kartu su neįgaliosiomis. Į neužrakintą kamerą įėjusios kelios nepilnametės sumušė kūdikio žudikę.

Pasak nukentėjusiosios, užpuolikės grasino niekada neberašyti laiškų motinai teisėjai ir liautis jai guostis.

Bet kalinimo įstaigos administracija aiškino, kad kalinė buvo užpulta dėl skolų. Neva J.Mataitytė davė nepilnametėms cigarečių, o vėliau reikalavo grąžinti skolą.

Teismas patikėjo nuteistąja

Nagrinėjant nuteistosios skundus dėl patirto smurto Panevėžio pataisos namų administracija kratėsi kaltinimų neveiklumu.

Darbuotojai sakė net nežinoję, kad čia įkalinta teisėjos duktė. Be to, jie tvirtino, kad kitų kalinių neapykanta galėjo kilti ne dėl motinos pareigų, o dėl padaryto kraupaus nusikaltimo prieš savo kūdikį.

Nuteistoji tikino, kad įžeidžias replikas ir grasinimus girdi kasdien, todėl pataisos namuose nesijaučia saugi.

Teismą įtikino J.Mataitytės išsakyta versija, kad tai nebuvo ūmūs smurto protrūkiai.

Galutinėje ir neskundžiamoje LVAT nutartyje pažymėta, kad kalinimo įstaigoje stinga rūpestingumo, neužtikrinamas įstatymų laikymasis – nepilnametės kalinės nėra atskirtos nuo suaugusiųjų.

Kentėjo, kad laiku neįkalino

Pirmą skundą teismui J.Mataitytė parašė dėl neva uždelsto įkalinimo ir dėl to patirtų išgyvenimų. 2017 metų pabaigoje ji jau turėjo pradėti vykdyti skirtą 9 metų įkalinimo bausmę, bet į kalinimo vietą pateko tik po poros mėnesių.

2018-ųjų sausio pradžioje pranešimą gavę Šiaulių policijos pareigūnai išsiaiškino, kad nuteistoji gyvena sostinėje.

Todėl buvo susisiekta su Vilniaus policijos kolegomis, kad jie pristatytų nuteistąją į kalinimo įstaigą. Kol buvo įvykdyti visi formalumai, praėjo mėnuo.

Negana to, papildoma diena buvo sugaišta dėl J.Mataitytę į Lukiškių tardymo izoliatorių palydėti turėjusio pareigūno užimtumo.

Policininkas informavo SMS žinute, kad įkalinimas nukeliamas dienai, o J.Mataitytė surašė skundą dėl neva išgyventų neigiamų emocijų, parą pratęsto kankinimosi.

Šiame skunde tašką padėjęs LVAT nusprendė, kad pažeidimai buvo mažareikšmiai, todėl 2,9 tūkstančio eurų ieškinį atmetė.

Neįtiko prastos sąlygos

Dar vieną skundą nuteistoji rašė dėl Lukiškėse išgyventų nepatogumų.

Dabar jau neveikiančioje kalinimo įstaigoje aštuonias paras praleidusi nuteistoji skundėsi itin prastomis sąlygomis.

Vaikžudei neįtiko šaltas vanduo, drėgmė ir vėsa kameroje, nepakankamai šiltas maistas.

Be to, ji skundėsi negavusi artimųjų perduotos siuntos su higienos priemonėmis, tikino, kad iš jos buvo atimti vaistai.

Patirtus išgyvenimus nuteistoji buvo įvertinusi 2 tūkstančiais eurų. Bet šiuo ieškiniu nelaimėjo nieko – ir šios pretenzijos buvo atmestos.

Gimdyvė kūdikį nužudė rūsyje

J.Mataitytė pirmagimį nužudė 2012 metų rudenį Joniškyje, daugiabučio rūsyje. Po studijų sostinėje šeimos namuose buvusi mergina viena paslapčia pagimdė sveiką berniuką ir po kelių akimirkų uždusino.

Iš Joniškio su draugu į studijas išvažiavusi J.Mataitytė kelionėje ėmė skųstis prasta savijauta, todėl Vilniuje jai buvo iškviesta greitoji pagalba. Medikai išsyk nustatė negalavimo priežastį – ji buvo ką tik pagimdžiusi. Nebuvo tik kūdikio, todėl apie įtarimus pranešta policijai.

Uždusinto vaikelio kūną aptiko žudikės draugas, ėmęs iš automobilio bagažinės kraustyti tėvų sudėtas daržo gėrybes, maisto produktus.

Ten pat buvo du polietileniniai maišeliai su nužudytojo kūneliu ir placenta. Kraupų radinį aptikęs vaikinas paskambino mylimosios motinai, o ši paragino kviesti policijos pareigūnus.

Teismas nustatė, kad nusikaltimas buvo iš anksto planuotas. Šiaulių apylinkės teismo teisėja Gražina Mataitienė pareigūnus tikino nieko nežinojusi apie dukters nėštumą.

Tą patį tvirtino ir kiti šeimos nariai. Pati žudikė irgi sakė nejautusi nėštumo, o pastebimą papilnėjimą aiškino labai geru maistu motinos namuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.