Tarp sulaikytų ieškomų asmenų daugiausia – vengusiųjų atlikti pradinę karo tarnybą

Vilniaus oro uoste pasieniečiai sulaikė rietaviškį, kuris iš Prancūzijos buvo išsiųstas už įstatymų pažeidimus, o Lietuvoje ieškotas dėl nusikaltimo padarymo. Pernai pasieniečiai iš viso sulaikė 1 775 ieškotus asmenis, kurių didžioji dauguma buvo vengusieji atlikti privalomąją pradinę karo tarnybą.

Tarp sulaikytų ieškomų asmenų daugiausia – vengusiųjų atlikti pradinę karo tarnybą.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Tarp sulaikytų ieškomų asmenų daugiausia – vengusiųjų atlikti pradinę karo tarnybą.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 8, 2021, 10:44 AM, atnaujinta Jan 8, 2021, 10:49 AM

Kaip rašoma Valstybės sienos apsaugos tarnybos pranešime, ketvirtadienį Vilniaus oro uoste pasieniečiai sulaikė iš Prancūzijos sostinės Paryžiaus už šalies įstatymų pažeidimus išsiųstą 22-ejų Rietavo gyventoją. Dokumentų patikrinimo metu nustatyta, kad jo kaip įtariamojo nusikaltimo padarymu nuo praėjusių metų spalio 20 d. ieškojo Klaipėdos apskrities policija.

Pasieniečiai sulaikytą vyrą pristatė į sostinės oro uosto užkardos patalpas. Tą pačią dieną ieškomasis perduotas atvykusiam paieškos iniciatoriaus konvojui.

Praėjusiais metais dėl koronaviruso pandemijos ir įvairių apribojimų gerokai sumažėjus vykstančiųjų per sieną srautams, sumažėjo ir pasieniečių sulaikytų ieškomų asmenų. 2020 m. VSAT pareigūnai iš viso sulaikė 1 775 dėl įvairių priežasčių ieškotus asmenis. Užpernai, 2019-aisiais, tokių sulaikytųjų buvo 2 439.

Pernai daugiausiai tokių asmenų įkliuvo šalies oro uostuose dirbantiems pasieniečiams – 1 262. Pasienyje su Baltarusija sulaikyti 97 ieškomieji, prie sienos su Rusija – 44. Dar 267 asmenų keliones pasieniečiai nutraukė pajūryje, 105 teisingumo vengusieji sulaikyti šalies viduje arba prie Europos Sąjungos vidaus sienų su Latvija ir Lenkija.

Iš visų 1 775 praėjusiais metais sustabdytų ieškomųjų net 1 439 vengė atlikti privalomąją pradinę karo tarnybą. Tokiems asmenims tiek atvykus iš užsienio, tiek ir išvykstant iš Lietuvos pasieniečiai įteikia šaukimus atvykti į regioninius Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos skyrius ir jų laisvės nesuvaržo.

98 ieškomieji sulaikyti, nes bandė išvengti administracinės atsakomybės už įvairius pažeidimus, 81 asmuo įkliuvo kaip įtariamasis nusikaltimo padarymu. Dar tiek pat sulaikytųjų – 81 – kelionę turėjo baigti pasieniečiams nustačius, jog jie yra ieškomi kaip skolininkai dėl lėšų išieškojimo. Likusieji buvo ieškomi dėl įvairių kitų priežasčių.

Daugiausiai tarp sulaikytųjų, 1 699 asmenys, yra Lietuvos piliečiai. Pasieniečiams taip pat įkliuvo 37 teisingumo vengę ukrainiečiai, 13 baltarusių bei dar 18 valstybių piliečiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.