Dėl dviejų taurelių degtinės į nemalonumus patekęs prodiuseris S. Jakutavičius pinigų ieško Strasbūre

Porą taurelių prieš kelionę išgėręs, bylą prieš policiją laimėjęs, tačiau finansinių išlaidų dėl to turėjęs laidų prodiuseris Saulius Jakutavičius pinigų nusprendė ieškoti Europos žmogaus teisių teisme (EŽTT).    

S.Jakutavičius EŽTT nori atgauti pinigus, kuriuos išleido advokatams Lietuvoje. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
S.Jakutavičius EŽTT nori atgauti pinigus, kuriuos išleido advokatams Lietuvoje. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 22, 2021, 5:45 PM

Strasbūre įsikūręs teismas Lietuvos vyriausybei perdavė 47 metų žurnalisto ir laidų prodiuserio S.Jakutavičiaus skundą, kuriame jis teigia, kad valstybė neužtikrino jo teisių į teismą. 

Teisių pažeidimu S.Jakutavičius vadina administracinę bylą, kurioje jis reikalavo atlyginti bylinėjimosi su policija nuostolius, tačiau Vilniaus apygardos administracinis teismas jo skundą atmetė ir konstatavo, kad jį sulaikę policijos pareigūnai neatliko prieš S.Jakutavičių draudžiamų veiksmų, už kuriuos turėtų būti atlyginta.

„Policijos pareigūnai veikė teisėtai nustatydami S.Jakutavičiaus blaivumą“, - tąkart konstatavo teismas.

S.Jakutavičius iš policijos bandė prisiteisti daugiau nei 1,5 tūkstančio eurų žalą. Šios išlaidos susidarė bylinėjantis teismuose dėl vyrui nustatyto girtumo – 1300 eurų S.Jakutavičius išleido advokatams, dar 202 eurų kainavo ekspertizė.

Advokato paslaugų žurnalistui prireikė 2014 metų rugpjūtį, kai po viešnagės Palangoje susiruošė grįžti į Vilnių. Kaip vėliau prisipažino pats S.Jakutavičius, pusryčiaudamas jis išgėrė du stikliukus „Sobieski“ degtinės ir netrukus sėdęs į automobilį pajudėjo į kelionę.

Išvažiuodamas iš namo, S.Jakutavičius garsiniu signalu atsisveikino su kaimynu ir taip atkreipė šalia buvusių policijos pareigūnų dėmesį. 

Šie nusprendė patikrinti vairuotojo dokumentus ir jo blaivumą. 

Į alkoholio matuoklį S.Jakutavičius pripūtė 1,9 promiles alkoholio, tačiau kategoriškai nenorėjo sutikti su tokiais duomenimis. 

„Policininkai patys sakė, kad aš neatrodau girtas“, - vėliau teisinosi S.Jakutavičius ir pateikė kelias priežastis, kodėl alkoholio matuoklis užfiksavo tokias dideles promiles – nuo išgertos degtinės buvo praėję labai mažai laikai, be to jas galėjo padidinti kvepalai, kuriuos jis sustabdytas netyčia įsipurškė į burną, kai sustabdytas bandė išsklaidyti salone esantį kvapą. 

S.Jakutavičius pareigūnų prašė leisti jam pasitikrinti dar kartą, tačiau šie nesutiko ir pasiūlė nuvažiuoti į ligoninę. 

Prodiuseris taip ir padarė. Susistabdęs taksi automobilį jis nuvažiavo ne į artimiausią Palangos gydymo įstaigą, o į Kretingos ligoninę, kurioje kraujo tyrimas parodė, kad S.Jakutavičius yra blaivas.

„Aš civilinės aviacijos pilotas, turiu leidimą ginklui, nesu socialinis tipas, kuris sėstų už vairo girtas“, - kalbėjo pažymą apie blaivumą gavęs S.Jakutavičius.

Kretingos ligoninėje atliktas tyrimas išgelbėjo S.Jakutavičių nuo baudos ir, galbūt, net teisių vairuoti atėmimo, tačiau tuo istorija nesibaigė.

Prodiuseris apkaltino policijos pareigūnus, kad šie neteisėtai jį sustabdė, nepagrįstai tikrino dėl girtumo, nesilaikė pareigybinių instrukcijų ir kreipėsi į teismą dėl patirtų finansinių nuostolių.

Jo pretenzijas teismas atmetė. Toks sprendimas, S.Jakutavičiaus nuomone, pažeidė jo teises, kurias jis dabar bandys apginti EŽTT.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.