Milžiniškam prostitucijos tinklui Lietuvoje vadovavo porelė, besimėgaujanti prabanga Ispanijoje

Prostitucijos rinką Lietuvoje užplūdusias ukrainietes ir baltaruses vietos sąvadautojai sutiko skirtingai – vienomis rūpinosi ir nuomojo butus, o kitas mušė ir vijo namo. Žinios apie žiaurius išpuolius padėjo aptikti prekybos žmonėmis tinklą.

Pinigai – ir už seksą, ir už pralietą kraują.<br>Lrytas.lt koliažas
Pinigai – ir už seksą, ir už pralietą kraują.<br>Lrytas.lt koliažas
Pinigai – ir už seksą, ir už pralietą kraują.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Pinigai – ir už seksą, ir už pralietą kraują.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Iš sąvadautojų per keliuose Lietuvos miestuose atliktas kratas buvo paimtos nemažos sumos pinigų, šaunamasis ginklas ir didžiuliai kiekiai prezervatyvų bei kitokių intymių priemonių.
Iš sąvadautojų per keliuose Lietuvos miestuose atliktas kratas buvo paimtos nemažos sumos pinigų, šaunamasis ginklas ir didžiuliai kiekiai prezervatyvų bei kitokių intymių priemonių.
Pinigai – ir už seksą, ir už pralietą kraują.
Pinigai – ir už seksą, ir už pralietą kraują.
Pinigai – ir už seksą, ir už pralietą kraują.
Pinigai – ir už seksą, ir už pralietą kraują.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 25, 2021, 6:58 PM, atnaujinta Jan 26, 2021, 12:59 PM

Už durų apliejimą dvokiančiu skysčiu arba dažais – 50 eurų, už kilimėlio ar durų padegimą – 100 eurų, už prostitutės sumušimą ir išvarymą iš buto – 300 eurų.

Tokį neoficialų kainoraštį buvo sudariusi prostitucijos ir prekybos žmonėmis tinklą sukūrusi grupuotė, kurią kartu su kitų miestų kolegomis išardė Vilniaus kriminalinės policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos (ONTV) pareigūnai.

Grupuotės vadeivos tokį atlygį mokėdavo užpuolikams, kurių užduotis buvo paprasta – išvaryti grupuotei dirbusių prostitučių iš Baltarusijos, Ukrainos, Rusijos ir Moldovos konkurentes.

Išgąsdino mažumų atstovus

2018 metų vasaros pabaigoje Vilniaus policijos pareigūnai pastebėjo, kad sostinėje ir Vilniaus apskrityje padaugėjo panašių nusikaltimų, – dažais apipiltos arba padegtos butų durys, į butą įsiveržę atvykėliai sumušdavo duris atidariusias moteris.

Viename Vilniaus daugiabutyje kelis kartus padegtos durys išgąsdino seksualinių mažumų atstovus ir viešojoje erdvėje sukėlė nemažai triukšmo.

Durys kelis kartus buvo padegtos laiptinėje, kurioje gyveno ir aktyvus seksualinių mažumų atstovas. Jis savo balkone net buvo išsikėlęs vaivorykštės spalvų vėliavą.

Tačiau po kurio laiko paaiškėjo, kad taikinys buvo ne jis, o kaimynystėje gyvenusios užsienietės prostitutės. Sekso paslaugas teikiančios merginos iš Ukrainos ir Baltarusijos buvo įsikūrusios ir kituose butuose, kuriuose apsilankė padegėjai ir užpuolikai.

Tinklas apraizgė visą šalį

Kriminalistams kilo įtarimų, kad prostitučių nuomojamus butus niokoja ir jas muša tie patys asmenys.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad jie dirbo tai pačiai grupuotei, sukūrusiai didžiulį viešnamių tinklą.

Ispanijoje įsikūrusių vadeivų prižiūrimos prostitutės iš Rytų šalių buvo įdarbintos beveik visose Lietuvos apskrityse.

Kuo didesnis miestas, tuo didesnė konkurencija, todėl konkurenčių reikėjo atsikratyti – išvyti iš netoliese esančio buto, o geriausia – iš Lietuvos.

Filmavo visas egzekucijas

„Dink iš Lietuvos, tu auka. Nedirbsi čia. Supratai?!“ – viešojoje erdvėje atsidūrusiame vaizdo įraše rėkė prostitutę iš Ukrainos žiauriai mušęs vyras.

Neabejojama, kad už šią egzekuciją jam buvo sumokėta.

Vilniaus apskrities kriminalinės policijos ONTV viršininkas Marekas Gulbinovičius pasakojo, kad prostitutes mušdavę ir kankindavę užpuolikai visa tai turėjo nufilmuoti ir nusiųsti vadinamiesiems savo darbdaviams. Tik tuomet jie gaudavo pažadėtą atlygį.

Manoma, kad keičiantis vaizdo įrašais vienas jų ir atsidūrė internete. Per kratas apie pusantro šimto mobiliųjų telefonų paėmę ir juos patikrinę pareigūnai aptiko ne vieną šiurpą keliančią sceną – atlikto darbo įrodymą.

Talkininkų rado už grotų

Tokiam darbui buvo samdomi asmenys, neseniai išėję iš kalinimo įstaigų. Pareigūnų žiniomis, aktyviausi grupuotės nariai skambindavo bausmę atliekantiems savo pažįstamiems ir domėdavosi, kas netrukus išeis į laisvę.

Išėjusiųjų jau laukė užduotys. Tačiau ne visi samdyti užpuolikai mokėjo rusų kalbą, todėl prostitutės kartais net nesuprato, už ką yra mušamos.

Viename įrašų užfiksuota, kaip rusų kalbos nemokantis užpuolikas paskambino šia kalba kalbančiam pažįstamam, kad jis sumuštai merginai telefonu paaiškintų, jog jai neleidžiama verstis prostitucija Lietuvoje.

Į tokius užpuolimus prostitutės reaguodavo skirtingai – vienos persikeldavo į kitą butą, kitos visai išvykdavo, drąsiausios likdavo dirbti toliau.

Kai kurios jų sulaukdavo ir pasiūlymų dirbti „po jų stogu“ – būti prižiūrimos, aprūpintos. Tiesa, reikėjo dalytis uždarbiu.

Užsakymai – tik žinutėmis

2019 metais įkliuvusiai grupuotei dirbusios prostitutės buvo aprūpintos laikinu būstu, patalyne ir prezervatyvais.

Joms nereikėjo rūpintis ir skelbimais. Į interneto skelbimų portalus juos įdėdavo nelegalaus verslo organizatoriai.

Pareigūnai pastebėjo, kad šio prostitucijos tinklo skelbimai iš kitų išsiskirdavo kokybišku dizainu, erotinėmis nuotraukomis.

Skelbimuose nurodytais telefonais su klientais bendraudavo vadinamosios operatorės. Jos atsakinėdavo tik į SMS žinutes ir apie būsimąjį klientą pranešdavo prostitutėms.

Operatorėms darbo netrūko – vienu metu įvairiuose miestuose veikė apie 30 viešnamiais paverstų butų.

Pirko kalnus prezervatyvų

Už vienos prostitutės aprūpinimą klientais operatorė per dieną uždirbdavo po 25 eurus. Prostitučių paslaugų pusvalandis kainavo nuo 40 iki 70 eurų.

Viešnamių tinklo šeimininkai mėnesiui nupirkdavo po tūkstantį prezervatyvų. Pagal tai galima apskaičiuoti, kad netgi pigiausios prostitutės per mėnesį jiems uždirbdavo 40 tūkst. eurų.

Prostitutėms likdavo pusė uždarbio. Ne viena pareigūnų apklausta prostitutė tvirtino, kad maždaug 150 eurų uždarbis per dieną jai – dideli pinigai.

Dauguma Lietuvoje uždarbiavusių 20–35 metų moterų atvyko iš nedidelių buvusių sovietinių šalių miestų arba kaimų. Jos tikino, kad dalį uždarbio išsiuntė skurdžiai gyvenančioms savo šeimoms.

Teko išvykti namo

Pareigūnams įkliuvusios už nelegalią veiklą išvykti turėjo ir jos pačios. Kriminalistai neturi žinių, kad išardžius viešnamių tinklą sekso darbuotojos būtų grįžusios atgal į Lietuvą.

Manoma, kad per porą metų vien šiems sąvadautojams dirbo apie 300 užsienio prostitučių, tarp jų nebuvo nė vienos lietuvės.

Vien grupuotės sulaikymo dieną pareigūnams įkliuvo 26 prostitutės.

Siekdami išsiaiškinti, kiek moterų nelegaliai uždarbiavo Lietuvoje, ir jas apklausti pareigūnai vien į Ukrainą išsiuntė apie pusantro šimto teisinės pagalbos prašymų.

Kurorte mėgavosi prabanga

Kiti prostitučių uždirbti pinigai būdavo siunčiami ir įvairiais būdais gabenami į Ispaniją, kur buvo įsikūrę šio prostitucijos tinklo vadovai – 28 metų Mamka vadinama moteris ir Tėvu vadintas 31 metų vyras.

Nustatyta, kad per mėnesį iš Lietuvos jiems buvo atsiunčiama nuo 30 iki 50 tūkst. eurų, o iš viso prostitucijos tinklą sukūrę kauniečiai galėjo uždirbti 380 tūkst. eurų.

Tokios pajamos kauniečių porai leido mėgautis prabanga Ispanijos kurorte Malagoje, kur jie neturėjo jokio kito darbo. Mamka važinėjo automobiliu „Porsche Macan“, kuris buvo nupirktas Lietuvoje ir atgabentas į Ispaniją. Savo automobilį BMW X5 ji padovanojo seseriai.

Pareigūnų žiniomis, prostitucijos tinklo įkūrėjai mėgo atostogauti egzotiškose šalyse ir įsikurti prabangiuose viešbučiuose.

Operacija – dviejose šalyse

Apie Tėvą ir Mamką informaciją rinkę kriminalistai buvo įsitikinę, kad jie pora, tačiau sulaikymo metu jie jau gyveno atskirai.

Moteris į Ispaniją buvo išsivežusi ir mažametį vaiką. Malagoje gyveno ir nelegaliu verslu rūpinosi dar vienas jų bičiulis.

„Šios grupuotės sulaikymas buvo viena stambiausių pastarųjų metų tarptautinių operacijų. Prieš pradedant aktyvius veiksmus keletas Lietuvos pareigūnų išvyko į Malagą, į Lietuvą atvyko keli ispanų policininkai.

Abiejose šalyse operacija buvo pradėta vienu metu“, – apie 2019 metų lapkritį vykusią operaciją pasakojo M.Gulbinovičius.

Kad dviejose šalyse tuo pat metu vykusi operacija būtų sėkminga, kriminalistams derinti veiksmus padėjo ir Europolo bei Eurojusto pareigūnai.

Surado ir Kolumbijoje

Grupuotės vadeiva Mamka buvo sulaikyta Ispanijoje.

Ši moteris Lietuvos policijai buvo žinoma ir anksčiau. Ji pati kurį laiką vertėsi prostitucija, o vėliau padarė karjerą – pati ėmėsi organizuoti prostitucijos verslą.

Moters namuose rastos didelės sumos grynųjų pinigų, suklastoti jos asmens dokumentai. Kartu su ja sulaikytas ir grupuotėje aktyviai veikęs jos bičiulis.

Tėvu vadinamas anksčiau taip pat teistas jos bendrininkas prieš sulaikymą spėjo išvykti iš Ispanijos. Lietuvos pareigūnams paskelbus tarptautinę jo paiešką vyras buvo sulaikytas Kolumbijoje.

Paaiškėjo, kad į šią šalį jis išvyko pasinaudojęs suklastotais asmens dokumentais. Suklastotame Lietuvos piliečio pase buvo kito asmens vardas ir pavardė.

Kolumbijoje Tėvas pateko į smarkiai perpildytą kalėjimą, bet po kelių dienų iš jo buvo išleistas ir išskrido į Angliją. Jis buvo sulaikytas Londone ir praėjusių metų vasarą perduotas Lietuvai.

Rado mašiną su švyturėliais

Lietuvoje sulaikymo dieną buvo atlikta apie 50 kratų ir sulaikyta 15 įtariamųjų.

Per kratas rasta dešimtys tūkstančių eurų grynųjų pinigų, narkotinių medžiagų, nes nemažai grupuotės narių anksčiau buvo teisti už narkotikų laikymą.

Per kratas rasta ir padirbtų dokumentų, ginklas bei šaudmenys, smurtui naudojamų įrankių, kaukių ir net automobilis su įmontuotais policijos švyturėliais ir sirena.

Ar jis buvo panaudotas vykdant kurį nors nusikaltimą, pareigūnai dar aiškinasi.

Įtarimai dėl plėšimų, kūno sužalojimo, narkotikų laikymo, pelnymosi iš kitų asmenų prostitucijos ir prekybos žmonėmis pareikšti maždaug 30 asmenų, tačiau tęsiant tyrimą jų gali padaugėti.

Kasmet kriminalinės policijos rengiamam Metų seklio konkursui šį tyrimą pristatę Vilniaus ONTV pareigūnai užėmė antrąją vietą.

Be sostinės pareigūnų, buvo apdovanoti ir į šį tyrimą aktyviai įsitraukę Tauragės kriminalistai – nedideliame mieste taip pat klestėjo nelegalus verslas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.