Šiaulių verslininkai neatsparūs sukčių žabangams

Sukčiai veikia taip meistriškai, kad ant jų kabliuko užkimba net sėkmingą verslą sukūrę verslininkai. Aferistams dvi Šiaulių įmonės pervedė kone 150 tūkst. eurų.

Sukčiai susižeria įspūdingas sumas.
Sukčiai susižeria įspūdingas sumas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-02-20 12:05

Prokurorai Šiaulių apylinkės teismui perdavė bylą, kurioje kaltinimai pareikšti septyniems aferistams.

Beveik visi kaltinamieji, kurių amžius – nuo 20 iki 51 metų, ne kartą teisti, dauguma dabar kalinimo įstaigose atlieka bausmę už ankstesnius nusikaltimus.

Šie Kybartų, Marijampolės ir Pravieniškių pataisos namuose kalintys sukčiai ir surezgė planą, kaip pasipelnyti iš lengvatikių.

Gauja pasidalijo vaidmenimis: vieni tapo „kriminalistais“, kiti – „bankininkais“.

Be to, iš anksto buvo pasirūpinta ir sąskaitomis, į kurias turėjo būti pervedami aukomis tapusių žmonių pinigai.

Schema buvo klasikinė: policijos pareigūnais ir banko darbuotojais prisistatę sukčiai įtikindavo pašnekovus, kad vykdoma operacija prieš pinigų plovimu užsiimančias organizacijas, tad būtina apsaugoti klientų sąskaitas.

Todėl žmonių buvo prašoma pervesti pinigus į kitas sąskaitas.

Sukčiai pasirūpino ir grobį iš sąskaitų paimti turėjusiais asmenimis. Socialiniuose tinkluose buvo sužvejoti darbo ieškantys asmenys, gauti jų vardai ir pavardės, telefonų numeriai ir sąskaitų numeriai bankuose.

Lengvatikių paieška buvo sėkminga – 2019 metų liepą sukčiams pavyko įtikinti nekilnojamuoju turtu besiverčiančios Šiaulių įmonės direktorę, kad vykdoma stambaus masto pinigų plovimo operacija.

„Pareigūnu“ ir „bankininku“ per pokalbį telefonu patikėjusi šiaulietė pirmiausia pervedė nedidelę sumą iš asmeninės sąskaitos, o po to į sukčių nurodytas sąskaitas ėmė plaukti ir įmonės pinigai.

Direktorė buvo užmiršusi prisijungimo kodus, bet juos gavo iš sutuoktinio.

Po to ji 22 kartus pati pervedė ir programėle „Smart-ID“ patvirtino pavedimus. Iš viso į sukčių sąskaitas buvo pervesta daugiau kaip 81 tūkstantis eurų.

Pirmas atsitokėjo direktorės sutuoktinis – jam kilo įtarimų dėl galimo sukčiavimo.

Jis perspėjo žmoną, o ji kreipėsi į pareigūnus.

Pastariesiems pavyko apsaugoti nemažą dalį sukčių grobio: iš sąskaitų išgryninti pavyko mažiau kaip pusę pinigų – beveik 38 tūkstančius eurų.

Su įkalčiais sučiupti sukčių gaujos nariai gali būti įkalinti iki 8 metų.

Prieš keletą dienų Šiaulių pareigūnai pradėjo dar vieną ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo. Į policiją kreipėsi vienos bendrovės vadovai ir pranešė, kad į netikrą Vokietijos įmonės sąskaitą pervedė daugiau kaip 66 tūkst. eurų.

Šiauliečiai šių metų vasario 2-ąją į užsienio įmonės sąskaitą atliko du pavedimus už prekes, bet vėliau išsiaiškino, kad ši sąskaita – netikra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.